Små marginer ga til slutt OL-bronse

Til tross for fire gullmedaljer og høyeste poengsum noensinne nådde ikke de norske kokkene helt opp. Svenskene stakk av med sammenlagtseieren, mens Singapore knep sølvet fattige 0.14 poeng foran Norge.
Redaksjonen
26 Oktober 2000 - 14:52

-Nei, dette var ikke noe særlig. Vi møtte opp til prisutdelingen med gullhåp, men måtte bare innse at marginene ikke var på vår side, sier kokkelandslagets presseansvarlig Bengt Wilson etter to timers nervepirrende venting under avslutningssermonien i Erfurt, Tyskland.

-Forventningene foran utdelingen var store fordi vi hadde fått signaler om at vi lå høyt i poengsum. Den umiddelbare reaksjonen etter dommernes kunngjøring var så klart skuffelse, men vi må huske at laget har gjort en helt fantastisk prestasjon her nede. De har tross alt fire gull med seg hjem i bagasjen, sier Wilson.

En hårsbredd unna
Det norske laget fikk 489,32 poeng av 500 mulige. -Vi har aldri før fått så høye poeng i en stor internasjonal konkurranse, sier Wilson.

Gullvinnerne Sverige fikk 493,57, mens sølvvinnerne Singapore fikk 489,46 poeng. De fem første lagene lå meget tett i poengsum, mens hoppet fra første til sjette lag var på hele 27 poeng. Over 30 land deltok i konkurransen.

-Vi gjorde så godt vi kunne, og laget er kjempefornøyde med maten de presenterte. Når alt klaffet ned til minste detalj får vi være fornøyde med det. Det er bare så forferdelig synd at det ikke holdt til gull, sier Wilson.

___________________________________________________________

Nedenfor finner du artikkelen skrevet i forkant av prisutdelingen:

-Dette er helt utrolig, sier lagkaptein Jørn Lie etter gjennomføringen av maratonkonkurransen.

Fire og tyve timers sammenhengende slit ga uttelling av høyeste valør. Da hadde de fleste av kokkene ikke sovet mer enn noen få timer de siste døgnene.

-Vi har sjelden gjort det så bra innen disiplinen kaldmat, og fikk alt å klaffe i innspurten, forteller Lie.

Gull, gull og atter gull
Tydeligvis var også dommerne enige i dette. Det norske laget tok gull i samtlige tre kategorier; buffé, meny og dessert.

Det store spørsmålet er hvorvidt dette holder til sammenlagtseier. Det norske laget blir pustet i nakken av både svensker og amerikanere. Sveits og Singapore lå også høyt i kaldmatkonkurransen, mens innsatsen i varmmat var noe svakere enn forventet.

-Premieutdelingen på torsdag formiddag blir ulidelig spennende, sukker kokkelandslagets presseansvarlig Bengt Wilson. Han mener at sjansene for totalseier absolutt er til stede.

Det blir i såfall første gang Norge står øverst på OL-pallen når det sammenlagte resultatet presenteres. For fire år siden fikk landslaget sølv.

Høyt nivå

Bildet til venstre: En imponerende innsats av kokkelandslaget ved onsdagens kaldmatkonkurranse ga gull. Fr. v. Tom Victor Gausdal, Terje Ness, Odd Ivar Solvold, Charles Tjessem og lagkaptein Jørn Lie.

Ifølge Wilson har nivået på OL-konkurransen vært usedvanlig høyt denne gang

-Derfor har dommerne vært nødt til å være strenge. Alt Norge allikevel tar gull sier alt om lagets prestasjon, sier Wilson.

Han forteller om stor jubel fra mange nysgjerrige norske tilskuere. -Telefonene har glødet i hele dag, og det norske flagget henger høyt, sier han.

Lite tid
Lagkaptein Jørn Lie var lenge i tvil om laget skulle klare å gjennomføre alle delene i konkurransen. -Det begynte å skorte på tid. Tirsdag kveld lå vi to timer etter tidsskjemaet, og situasjonen var kjempekritisk, sier han.

Takket være godt lagarbeid og håndsrekning fra ungdomslandslaget med rydding og vasking, klarte landslaget å få alt på plass. -Vi løftet nivået på desserten, og hadde den store sjokoladeskulpturen på plass i messehallen allerede kvart på fem på morgenen. Det lettet på stresset, sier Lie.

Klokken 07.00 stod et fjorten kvadratmeter stort buffébord ferdig med blant annet seksretters meny, flere store anretningsfat, tapas, desserter i alle varianter, petit-four og en stor show-piece i sjokolade. Gullmedaljen var sikret etter at dommerne vurdert både smak, utseende, farge, kunstferdighet og konsistens som førsteklasses.

Tekst: Marie Susanne Dyrén (Newswire).
Foto: Bengt Wilson.

Bildet til høyre: De norske kokkene puster ut etter en kjempeinnsats i den olympiske varmmatkonkurransen i Erfurt, Tyskland. Fr.v. Lagkaptein Jørn Lie, Charles Tjessem, Tom Victor Gausdal, Espen Vesterdal Larsen og Terje Ness.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne gule favoritten er som skapt for påsken
Ukens kake
Suksessterte

Denne gule favoritten er som skapt for påsken

Når du maler nøtter, knuser egg og rører inn ekte smør, blir det suksess. Det er nok grunnen til at denne favoritten blant kaker har fått sitt navn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en skikkelig påskefrokost
Guide
Oppskrifter til frokosten

By på en skikkelig påskefrokost

Å tilbringe halve dagen ved frokostbordet er noe vi bør gjøre oftere, og i hvert fall i løpet av påsken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne gule favoritten er som skapt for påsken
Ukens kake
Suksessterte

Denne gule favoritten er som skapt for påsken

Når du maler nøtter, knuser egg og rører inn ekte smør, blir det suksess. Det er nok grunnen til at denne favoritten blant kaker har fått sitt navn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en skikkelig påskefrokost
Guide
Oppskrifter til frokosten

By på en skikkelig påskefrokost

Å tilbringe halve dagen ved frokostbordet er noe vi bør gjøre oftere, og i hvert fall i løpet av påsken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Riesling slik du (kanskje) ikke har smakt den før
+
Godbiter i pollisten

Riesling slik du (kanskje) ikke har smakt den før

For i hendene på denne vinmagikeren blir ikke vinene som hos naboen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Basisutvalgets beste kjøp er to hvitviner
+
Ukens vin

Basisutvalgets beste kjøp er to hvitviner

Og fra et område som fortsatt ikke har fått den oppmerksomheten det fortjener.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her