Godbiter i pollisten
Slike argentinske viner har du ikke smakt før

Slike argentinske viner har du ikke smakt før

Denne produsenten gjør sine helt egne greier. Og lykkes veldig godt til å sette Mendoza på noe annet enn mainstream-kartet.
Aase E. Jacobsen
25 September 2015 - 14:28

 

Gran Terroir Malbec.

 

Argentinske viner er i stor grad vellagete i et rimelig prissjikt. Men det er kanskje ikke vinene som legger seg på minnet, viner du husker som noe helt spesielt?

Terroir - ikke bare i navnet

Det er før du smaker vinene fra Zorzal. For denne produsenten evner å lage viner med særpreg som samtidig respekterer druetypen og stedet druene kommer fra.

Derfor kaller de også vinene for Terroir Unico (rimeligste vinserie – og svært god vinvaluta) og Gran Terroir som er neste steg på konsentrasjonsskalaen og som henter sine utvalgte druer fra høytliggende vinmarker.

 

Eggo de Tiza.

 

Fra sistnevnte peker Gran Terroir Malbec 2012 seg ut som et ekstra godt kjøp. En nesten beksvart vin med massiv frukt, flott syre og herlig krydderpreg. En vin som smaker fortreffelig nå og som tåler minst 8 år i kjelleren. Sikkert mye mer.

Eksperimenterer også med sementegg

Zorzal stopper imidlertid ikke der. Eggo-serien er viner som er framstilit i sementegg. Eggo Tinto de Tiza 2013, også den en (nesten ren) malbec-vin er mer kompakt og sødmefylt enn den andre, en heftig sak som nærmer seg portvin i ettersmaken.

 

Piantao.

 

Enda mørkere, tettere, mer og konsentrert og kompakt er toppvinen Piantao 2011 som har cabernet franc som hoveddrue. En kul vin og den eneste så langt som viser synlige tegn til eikelagring. Så er dette en vin som tåler virkelig mange år i kjelleren. Den tangerer nok øvre smertegrense for argentinsk vin, men så er den også en som lages i svært små kvanta og som har sitt publikum.

Interessante pinot noirer

Pofiado.

Malbec og andre fargeintense og tanninrike druer er Mendozas varemerke, men også motsatsen pinot noir begynner å få utbredelse, og resultatene er svært interessante. I hvert fall om Zorzal er målestokk. De dyrker pinot noir i kalkholdig jordsmonn som sammen med de store variasjonene i dag- og nattemperatur gir gunstige forhold for denne druen.

Først og fremst Porfiado 2011 som er en helt spesielt vin, også prismessig siden den er på nivå med premier cruer fra Côtes de Nuits. Den har en lett oksidativ karakter med uttalt mineralpreg, enorm og sødmefylt frukt og lett bitt.        

Eggo Filoso Pinot 2014 har en langt mer spiselig pris og har en leskende og sødmefylt fruktighet. En nydelig vin som fungerer veldig godt til så vel svin, kalv som lam.

Gran Terroir Pinot Noir 2013 holder også det den lover med pent jordsmonnspreg, frisk saftighet og fine tanniner. Nok et godt alternativ til høstens lammemeny.

Mye heder og ære

Bak denne imponerende porteføljen står et ungt brødrepar, Juan Pablo og Matias Michelini. Deres vingård ligger i Uco Valley i Mendoza, nærmere bestemt Gualtallary ved 1350 m.o.h.

Dette kjennetegner denne delen av Mendoza

Den etablerte de så sent som i 2008 ved hjelp av canadiske investorer. Siden den gang har Zorzal mottatt et veritabelt dryss av utmerkelser. I dag samarbeider Zorzal med Grupo Belén som også har de chilenske produsentene Morandé, Vistamar, Mancura, Tirazis og Fray León i porteføljen.

 

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy
Ukens drink

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy

Den er selvsagt forbeholdt de voksne, men ikke bare de som lengter etter multekrem året rundt. For denne er en virkelig schläger .

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du drikke til juledesserten
Julemat
Drikke til juledesserten

Slik velger du drikke til juledesserten

Vi tøyser ikke med de søte juletradisjonene, derfor blir det også veldig klassisk i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her