Drikke
Slik skal en god sørafrikaner smake

Slik skal en god sørafrikaner smake

Med denne vinen blir du overbevist om Sør-Afrikas nasjonaldrue pinotage.
Aase E. Jacobsen
07 April 2015 - 13:55

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Ikke all pinotage som er på markedet faller i smak. Når gummiaromaene og det litt kokte brente preget tar overhånd, er det mange som vegrer seg, av forståelige grunner. Og de mest påkostete utgavene kan rett og slett bli for mye av det gode med moden frukt, høy alkohol og mye ny eik.

Middelvlei Free-Run Pinotage 2013 (19297) derimot er akkurat slik en god pinotage - etter min mening – skal være. Den har karakter fra jordsmonnet, har en del sødmefylt frukt, men det er godt integrert, god saftighet, fint bitt og balansert alkohol.

Prøv den til indisk

En super vin til grillsesongen som kommer raskere enn du gjerne tror.

Her finner du alt du trenger å vite om grilling

Men ikke for det, den passer også veldig godt til «innemat» som gryter, gjerne godt krydret, den er perfekt til indisk mat, til tex-mex eller som «kosevin».

Ordet «free-run» i navnet krever en liten forklaring. Det betyr at når vinen skal skilles fra skallene etter gjæringen, brukes det ikke en vinpresse. Det er for å unngå at tanniner og bitterstoffer fra skallene skal komme ut i vinen. Ideen bak denne vinen er ifølge vinmaker Tinnie Momberg å lage en mest mulig drikkevennlig vin.

Passer på avlingene

Middelvlei med tilhold i Stellenbosch, er en av produsentene som satser på pinotage med 24 hektar for denne druen alene. For å unngå at druens negative sider utvikles, dyrkes den i ventilerte vestvendte åssider. Plantene buskbeskjæres og avlingen holdes tilbake. Gjæringstemperaturen er en annen faktor som må kontrolleres for at pinotage skal vise sin beste side. Den må ikke være for høy, men selvsagt ikke for lav, da blir ikke farge- eller tanninuttrekket optimalt. Hos Middelvlei ligger den på 26 grader.

Les mer om Stellenbosch

Enda mer arbeid legges det ned i deres topprødvin, Middelvlei Momberg 2012 (19296). Her spiller pinotage annenfiolin etter cabernet sauvignon som ikke uventet dominerer rent aromamessig. En stor og fyldig vin med tydeligere alkohol, men også mye karakter. Dette er også en vin som vil lagre godt.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her