Lutefisk med klassisk tilbehør
Fremgangsmåte
- Vi anbefaler å koke lutefisken uten vann i stekeovnspanne.
- Sett stekeovnen på 200 grader.
- Legg fisken i en ovnspanne eller ildfast fat med skinnsiden ned.
- Dryss salt over lutefisken. Dekk med lokk eller aluminiumsfolie. Settes i ovn ca. 40 minutter ved 200 grader. Fisken er ferdig når den lett flaker seg.
- Skjær baconet i terninger og stek det på svak varme så fettet får smelte og baconet bli sprøtt.
Ertestuingen: La ertene ligge i vann natten over. Kok dem møre i nytt vann, nok vann til at det dekker ertene.
- Lag en jevning av melk og hvetemel (ha melken i et syltetøyglass, ha i melet, sett på lokket og rist godt).
- Rør inn jevningen og la stuingen koke 5-6 minutter. Smak til med salt.
Servering av lutefisk:
Server lutefisken rykende varm på varme tallerkener med grønn ertestuing, nykokte poteter og baconfett med sprøstekte baconterninger. Sett grovt salt, pepperkvern og sennep på bordet.
Alternative tilbehør:
Baconterninger/-fett kan erstattes med ribbefett, smeltet smør, eggesmør, kaldt smør eller hvit saus. Noen vil ha lefse, flatbrød, sennep/sennepspulver, brunost og/eller sirup til lutefisken.
Oppskrifter på både klassisk og litt mer oppfinsom lutefisk
Slik koker du lutefisk perfekt
Slik bruker du lutefiskrestene
Verdens beste ertestuing til lutefisken
Drikke som passer til denne oppskriften
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 569.90 kr Bestillingsutvalget90 POENG
-
90 POENG
-
88 POENG
-
TysklandVolum: 0.75 l Pris: 209.50 kr Basisutvalget87 POENG
-
87 POENG
-
86 POENG
-
86 POENG
-
84 POENG
Klassisk lutefisksufflé
Fremgangsmåte
Lag saus av smør, mel og melk. Avkjøl og rør inn eggeplommene en og en.
Pisk eggehvitene stive sammen med maisennamelet. Rør disse forsiktig inn i sausen.
Smør ildfaste porsjonsformer og legg den rensede lutefisken i. Fisken kan alternativt vendes inn i sausen.
Tøm sausen over fisken og stek ved 200 grader på nederste rille i ca 30 minutter til overflaten har fått en pen brunfarge.
Oppskrifter på både klassisk og litt mer oppfinsom lutefisk
Slik koker du lutefisk perfekt
Slik bruker du lutefiskrestene
Verdens beste ertestuing til lutefisken
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
91 POENG
-
89 POENG
-
88 POENG
-
TysklandVolum: 0.75 l Pris: 249.90 kr Bestillingsutvalget87 POENG
-
86 POENG
-
85 POENG
-
84 POENG
Lutefisksufflé
Fremgangsmåte
- Smelt smøret og rør melet raskt ut i det til du har en tykk grøt. Fortsett å røre mens du lar den koke i to minutter uten at jevningen blir brun.
- Tilsett den kokende melken under kraftig røring. Tilsett salt, pepper og muskat. La koke videre i to minutter under stadig omrøring.
- Ta kjelen av platen, la avkjøles noe og pisk inn eggeplommene en og en. Sett til avkjøling.
- Pisk eggehvitene stive sammen med saltet. Røres forsiktig (brettes) inn i den kalde sausen.
- Fordel sausen over fisken som er renset og lagt i en smurt ildfast form (minst 1½ liter), og stek den ved 200 grader på nederste rille i 40 minutter.
- Stek bacon sprøtt og legg det på et kjøkkenpapir. Dryss over suffléen før servering.
- Server med en salat av blandet grønt samt cherrytomater i båter og en vinaigrette av 4 deler valnøttølje og 1 del sherryeddik samt litt salt og pepper.
Flere gode lutefiskoppskrifter finner du her
Drikke som passer til denne oppskriften
-
85 POENG
Lutefisk av klippfisk
Fremgangsmåte
Lutefisken skjæres i stykker, slik at det ikke er skinn eller bein i stykkene. Stykkene pakkes inn i bacon som festes med tannpirkere eller hyssing, og bakes i ovnen ved 250 grader i ca. 25 minutter.
Tilsett fløten og kok opp. Meierismøret legges kaldt i den kokende sausen, slik at det smelter inn (monteres), gjerne mens du rører med en visp.
Når smøret er montert inn i sausen, tilsettes alle "sennepsingrediensene", smak til med salt og nykvernet sort pepper.
Legg ertene i en kjele og tilsett vann slik at de dekkes. Kok så ertene med et stykke bacon/flesk. Fjern skummet som dannes under kokingen, tilsett mer vann ved behov.
Når ertene er ferdig kokt, etter ca. 45 minutter, sil av vannet og smak til med salt, sukker, smør og nykvernet sort pepper.
Ertepureen skal ikke være for tykk, snarere litt luftig for å gjøre denne retten lettere.
Kok opp kremfløte, tilsett små terninger av kaldt meierismør under omrøring. Når sausen er glatt, smaker du til med salt og nykvernet sort pepper.
Tilsett potetene og finhakket bladpersille i sausen, rør forsiktig om.
Oppskrifter på både klassisk og litt mer oppfinsom lutefisk
Slik koker du lutefisk perfekt
Slik bruker du lutefiskrestene
Verdens beste ertestuing til lutefisken
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
TysklandVolum: 0.75 l Pris: 249.90 kr Bestillingsutvalget87 POENG