Godbiter i pollisten

Rødvin til sankthans

Slik blir sankthansfesten god og varm

Slik blir sankthansfesten god og varm

Det er ikke til å komme forbi: midtsommernatten er ofte kjølig og da smaker et fyldig glass rødvin bedre enn en lett og frisk hvitvin. Her har du fire tips som alle er på et pol nær deg.
Aase E. Jacobsen
18 Juni 2019 - 19:45

En ullgenser eller en varm armkrok er selvsagt godt å ha tilgang til om junikvelden blir kjølig, men rødvin gjør også nytten. Og en flaske er definitivt hyggeligere enn en treliter.

Dessuten bør det være en vin som er robust nok til å tåle transporten eller å serveres utendørs. Og som ikke nødvendigvis må nytes fra dine beste glass. Har den god fylde, mye smak og gjerne litt alkoholvarme, vil den skinne også fra et kjøkkenglass – eller sågar kaffekopp eller pappkrus (engangsplast er jo helt ut).

Om du ikke har slike kandidater i vinskap eller -kjeller, finnes det flere alternativer i basishyllene. Jeg har valgt ut fem rødviner som både er veldig gode kjøp i sine respektive prisklasser og som tilfredsstiller selv den mest kresne på jakt etter unike vinopplevelser - uansett vær og vind.

For å begynne med de siste. Både Ch. Musar 2011 og Viña Tondonia Reserva 2005 stiller i denne klassen. Mens den ene fortsatt er i sin ungdom, men en riktig så innsmigrende og forførende sådan, er den andre vellagret hvilket betyr stor mykhet og fin utviklet kompleksitet. Til felles har de at de tilhører noen av verdens vinklassikere som vi altså er så heldige at vi bare kan stikke innom et pol for å få tak i. Og det til usedvanlig gunstige priser.

Om drøyt 300 kroner er for mye, eller om du skal kjøpe inn flere flasker, er både Colombier Crozes Hermitage 2017 og Cline Sonoma Coast Pinot Noir 2017 supre alternativer – de har begge både fylde, varme og stor smaksrikdom – og ikke minst fungerer de gjennom hele kvelden om det er grillmat som står på menyen, det gjelder spesielt californieren som dessuten er å få i samtlige polutsalg i landet.  

Trenger du tips til hva du skal servere på sankthansfesten - se her

Men Rhône-vinen har noe større raffinement og konsentrasjon og smaker himmelsk til mer forseggjorte kjøttretter. Dette er prisgunstig syrah på sitt aller beste.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her