Diabolici (95658)har ikke bare et navn som passer veldig godt i disse dager, også etiketten er som skapt for en diabolsk stemning.
Les om et annet djevelsk godt øl
Og smaken er fyldig og rik med stor munnfølelse, balansert sødme og behagelig bitterhet. Dermed egner det seg veldig godt til kjøttgryter med gresskar.
Godt integrerte prosenter
Av type er det en tripel som i dag betegner et overgjæret øl i belgisk lys stil med ekstra tilsetting av malt eller sukker for å øke alkoholinnholdet. Ofte ligger en tripel på 9 prosent. Diabolici holder 8 prosent og disse er godt integrert.
Utvikler seg over tid
Da jeg smakte dette ølet for halvannet år siden, var det imidlertid noe søtere og dermed ikke fullt så balansert som flasken jeg smakte nå sist. Et øl av typen tripel med pågående annengangsgjæring i flasken vil smake forskjellig fra det er nytappet og etter en tid i flaske.
Den gjenværende maltsødmen konverteres til alkohol og gir en tørrere smak over tid. Siden belgisk øl sjelden er veldig humlepreget, hjelper litt lagring med å få fram mer av den iboende bitterheten i ølet.
Minst fem år
Også kompleksiteten øker over tid. På samme måte som for en champagne vil nemlig øl som har gjærrester i flasken nære seg av disse og får en mer sammensatt smak.
Øl på dette nivået har alltid en fordel av å ligge en stund etter min mening, både for å «samle» seg og å li mer kompleks. Enkelte tripel-øl kan holde i både 10 og 20 år. Men de fleste anbefales å lagres inntil fem år.
Min sist smakte flaske av Diabolici er holdbar til 13.10.14. Det betyr at den har fått ett år i flaske etter tapping med aktiv gjær og ekstra tilsetting av malt eller sukker.