Drikke
Djevelsk godt øl

Djevelsk godt øl

Dette ølet er også farlig godt, for den høye alkoholen er svært så godt pakket inn.
Aase E. Jacobsen
30 April 2012 - 17:02

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Nå er ikke Bøvelen et øl for «bælming», så veldig farlig er det derfor ikke. Derimot et øl for meditasjon og ikke minst måltider. Stort og rikt med et lekkert kremaktig skum, omtrent som i en god champagne.

Nytes som en vin

Det kan også erstatte en rik champagne i mange sammenhenger, spesielt når det kommer til gode sjømatretter og kylling. Bøvelen har imidlertid noe mer sødme som gjør det til en utmerket partner til en assortert ostetallerken. Med 9,5 prosent alkohol må det også nytes som en vin. 

Det er ølentusiasten Espen Lothe på Kinn Bryggeri i Florø som har brygget dette mesterverket. Som er inspirert av ølet som trappistmunkene i Belgia brygger, og som sikkert ville ha vakt misunnelse om de hadde blitt presentert for ølet. Det skjer neppe, for et øl med selveste djevelen på etiketten, kommer neppe over dørstokken i et kloster. 

Vant NM

Valget av navn (Bøvelen betyr djevel på «florøsk») skal visstnok være for å fortelle at dette er et øl som må nytes med forsiktighet. Den høye alkoholen oppnås ved å tilsette sukker i tillegg til malt (i Belgia bekjenner man seg ikke til renhetsloven). Elegansen og aromaene får ølet fra humletypene, East Kent Golding og Saaz, begge veldig klassiske humlesorter for henholdsvis England og Tsjekkia, hvilket forklarer hvorfor dette ølet har større fasthet enn hva vi vanligvis forventer av en belgisk trippel

Ølet er ellers basert på vinneroppskriften fra NM i hjemmebrygging i 2007, da Lothe altså gikk til topps, og er dermed foranledningen til at han hoppet av læreryrket til fordel for ølbrygging. Et veldig tradisjonelt fremstilt øl som selvsagt ikke er verken pasteurisert eller filtrert. 
 
Bestill ølet med en gang
Ønsker du å bestille trykker du bare på ølnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte øl er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når ølet atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik kan du også lage cæsarsalat
Dagens rett

Slik kan du også lage cæsarsalat

Det finnes like mange oppskrifter på denne klassikeren som det finnes kokker. Men noen ting ha de felles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her