Godbiter i pollisten
Skal du ha noe ekstra godt og spennende til vinterkosen, er det disse du skal velge

Skal du ha noe ekstra godt og spennende til vinterkosen, er det disse du skal velge

Vi snakker om noe så sjeldent som en pinot noir fra Libanon og en pent lagret bordeauxinspirert vin fra samme sted.
Aase E. Jacobsen
03 Februar 2021 - 13:45
 

Ch. St. Thomas Pinot Noir 2015 er en god og myk pinot noir-stil med godt terroiruttrykk og integrert eik. Den sødmefulle frukten balanseres av fine syrer og tanniner. En vin som smaker perfekt nå, men som fint holder i 7-8 år all den tid den har god konsentrasjon.

Den er også Libanons første pinot noir. Druene kommer fra en av de høyestliggende vinmarkene i Bekaa, ved 1200 mo.h. plantet for 15 år siden. Avlingen er svært lav, 35 hl/ha, og det er det du kjenner i smaken.

St Thomas er en forholdsvis ny vingård i Bekaa, etablert i 1990 av en familie med mer enn 100 års erfaring innen alkohol. Det er da snakk om arak som er den mest tradisjonsrike drikken på disse breddegrader, faktisk er den Libanons nasjonaldrikk. Men altså sterkt knyttet til vindruer all den tid den er et druedestillat.

Vinmakeren Joe-Assaad Touma på St Thomas og faren Saïd Touma som startet det hele på 90-tallet.
Vinmarkene ligger ved 1000 m.o.h. og oppover,

I dag er det Joe-Assaad Touma som er vinmaker og agronom for vingården. Han har bakgrunn fra Montpellier og Bordeaux hvilket forklarer den franske tilnærmingen, som for øvrig gjelder all vintradisjon i Bekaa.

Se alle vinene fra dette området på polet 

 

St Thomas’ 65 hektar ligger på østsiden av Mount Lebanon, det mest ligger ved 1000 m.o.h. Det gjelder vinmarkene som gir druer til «slottsvinen» Ch St Thomas 2012 som er bordeauxinspirert rent drue- og vinifikasjonsmessig, men som også bærer et klart avtrykk av Bekaa.  

Med tre år ekstra i flasken byr den på ytterligere mykhet, men også med bordeauxdruenes ekstra stofflighet, og ikke minst fruktkarakter. Her er det alt fra modne plommer til solbær samt et lett animalsk preg. Avlingen opplyses til å være mellom 30 og 35 hl/ha og kombinasjonen av mykhet og konsentrasjon gjør at den drikker veldig godt nå, men tåler fint 10 år i kjelleren. En vin som passer enda bedre til vilt enn mange bordeauxer.

Hemmeligheten bak Bekaa-dalens viner er jordsmonnet av steiner, kalk og leire. Det er både veldrenerende og egnet til å holde på fultigheten. I dette klimaet kommer all nedbør om vinteren, og det ganske rikelig, mens det i sommerhalvåret er tørt og solrikt, med forholdvis moderate temperaturer. Særlig de store forskjellene mellom dag- og nattemperatur er med på å sikre god friskhet i druene og all sola sørger for at tanninene alltid er modne.

Innhøstning på St Thomas.
På St Thomas er det gravd ut en kjeller i kalksteinen.

Dermed får du et helt annet uttrykk enn bordeaux selv om druemiksen i stor grad er like – bortsett fra syrah som er den ekstra smaksmarkøren som avslører at vi ikke har med en bordeaux å gjøre.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

  • Produsent:
    Clos St Thomas sal
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Libanon Libanon
    Område:
    Bekaa Valley
    Pris:
    329.90 kr
    Varenummer:
    12297801
    89 POENG
    Ch. St. Thomas
  • Produsent:
    Clos St Thomas sal
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Libanon Libanon
    Område:
    Bekaa Valley
    Pris:
    259.90 kr
    Varenummer:
    12297701
    88 POENG
    Ch. St. Thomas Pinot Noir
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her