Sjokolade på flaske

Det må være flere enn russerne som har sansen for den nye sjokoladevodkaen fra det russiske familiefirmaet Dozortsev & Sons. Kremlyovskaya Chocolate smatt rett inn i Vinmonopolets standardutvalg.
Redaksjonen
12 Juni 2001 - 12:43

Sjokoladevodkaen ble lansert i desember i fjor, og i følge administrerende direktør Nicky Dozortsev ble produktet en umiddelbar suksess.

- Vodkaen drikkes til desserter eller etter middagen, og det er spesielt kvinner som faller for sjokoladevodkaen, forteller han.

Vodkaen er et rent hvetebrennevinsprodukt som er destillert tre ganger. Smakstilsetningen er ren belgisk sjokolade. - Dertil kommer rent vann og god filtrering, sier Dozortsev, som forteller at noen av vodkatypene er filtrert hele ni ganger.

Det er også filtrering som må til for å få tilbake den krystallklare vodkaen etter at sjokoladen er tilsatt, noe som gjør produksjonsprosessen mer omfattende enn vanlig. Kremlyovskaya vodka ble første gang produsert i 1993, og familien Dozortsev overtok bedriften i 1996. De holder i dag til i et moderne destilleri rett utenfor Moskva.

- Selv om vi ikke har produsert så lenge, er reseptene bak vodkatypene våre av eldre dato og det hele er basert på ekte russisk tradisjon, smiler Dozortsev. Familien holder seg til naturlig smakstilsetning i form av sitronskall, solbær og pepper, noe som også sier litt om hvilket utvalg Kremlyovskaya har å by på.

On the rocks
Kremlyovskaya Chocolate kan nytes on the rocks. Den mer romantiske vil kanskje foreslå et lite russisk kyss: En del Kremlyovskaya Chocolate og tre deler Coca-Cola. Det hele pyntes med et par kirsebær. Den noe mer avanserte bør bytte ut den brune avec'en, og en litt tung sjokoladekake som følge er heller ikke av veien.

Som Russlands mest solgte vodka og presidentens favorittdrikk har Kremlyovskaya en solid markedsposisjon når den nå også er blitt vesteuropeiske jetsetteres yndling.

Da Riccardo Fanchini og Jacob Tilipman hos den hollandske spritgrossisten Trading Unlimited i 1990 lanserte sin egen vodka, var målet å lage en Rolls Royce-utgave av denne verdensomspennende drikken. Kravet de stilte til det nye produktet var en vodka som tilfredsstilte både det storforbrukende russiske publikum og det internasjonale markedet. Ved hjelp av russiske vodkaeksperter og en kvalitetsprodusent av brennevin, den kjente ginprodusenten Smeets i Holland, skulle duoen Fanchini og Tilipman erobre vodkadrikkerne.

Vodkaforbruket til Kremlyovskayas mest trofaste forbruker og viktigste ambassadør, Boris Jeltsin, kan med sin angivelige dose på tre flasker daglig ikke kalles moderat, selv under russiske forhold. For russerne drikker mye vodka, hele 9,3 liter per capita. Til sammenligning drikker en gjennomsnittsnordmann 0,7 liter årlig. Det er imidlertid ikke all russisk vodka som er av like god kvalitet. Det er kanskje en av grunnene til at Kremlyovskaya har slått så godt an. Faktisk har den sammenlignet med alle andre vodkamerker best distribusjon i Russland.

Markedskunnskap og penger er resepten på Kremlyovskayas suksess. Å kapre markedsandeler i det tøffe vodkamarkedet krever kapital. Derfor brukte også Trading Unlimited 21 millioner dollar i 1995 på å gjøre først og fremst vesteuropeiske forbrukere oppmerksom på denne russiske inntrengeren.

Målgruppen for produktet er yngre trend- og jetsettere. Midlene har i tillegg til tilstedeværelse i de riktige bar- og nattklubber vært stor grad av sponsoring av alt fra moteshows, tenniscup'er og motorcross. Dessuten var Kremlyovskaya det russiske olympialagets offisielle vodka under Atlanta-lekene i 1996.

Produsenten har kalt opp en longdrink etter en kjent fotomodell som gledet mange nordmenn for noen år tilbake.

Cindy
Kremlyovskaya
grenadine sirup
Campari
grapefrukt juice

Følgende to cocktails bærer navn som er representative for det selskapet denne vodkaen trives i:

Formule Team
2 deler Kremlyovskaya
1 del Archer's el. annen appelsinlikør
2 deler appelsinjuice

Fancy Campari
3 deler Kremlyovskaya
2 deler Campari
3 deler appelsinjuice

Tekst: Lars Ole Ørjasæter og Aase Jacobsen

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her