Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal
FIXME: not implemented embed type for object type bottle: <embed VIEW="embed-inline" SIZE="original" OBJECT_ID="300871" CUSTOM:BOTTLESELECTOR="1">er ikke som andre grillviner. Den er i tillegg til å ha god sødme fra mørke bær, også fast og frisk med tydelig urte- og lakrispreg. Den tåler derfor godt skarpe aromaer fra marinader og sauser samtidig som den renser godt opp.
Sagnomsust drue
At den er sjelden henger sammen med druen den er laget av. Marzemino er en relativt lokal drue, tilhørende i Nord-Italia. Denne druen har du neppe hørt om, men den har hatt sin storhetstid, om enn for en god stund siden.
Blant annet er den besunget i Mozarts opera Don Giovanni hvor det heter «Versa il vino! Eccellente Marzemino!» Det synger Don Giovanno selv like før han blir dratt ned i helvete.
Alpevin
Med tiden mistet den fotfeste, trolig siden den modner veldig sent og er veldig utsatt for sykdommer. En vanskelig kombinasjon i det alpenære klimaet i Trentino-Alto Adige. Dessuten må den holdes i «ørene» siden den er ganske produktiv.
Vingiganten Mezzacorona ligger i den sørlige delen av Alto Adige, ved foten av Dolomittene som er de østlige italienske alper, et område kjent for vakre og dramatiske landskap og god vin.
Marzemino er ellers i slekt med andre norditalienske druer med mange av de samme egenskapene som refosco og teroldego, sistnevnte er for øvrig Trentinos fremste røde.
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:
Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.
Rundt middelalderbyen Soave lages noen av Italias beste hvitviner av druen garganega. Nylig er det innført ny regler i form av 33 vinmarksnavn som kan nevnes på etiketten. Vi sjekker hva det innebærer og hvordan framtiden for Soave ser ut.
Valpolicella er en av Italias mest kjente vinregioner, primært for sin kraftfulle amarone og ripasso. Men regionen står nå foran en tid med endringer i regi av en ny generasjon vinmakere med nye ideer og ambisjoner.
Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.
Rundt middelalderbyen Soave lages noen av Italias beste hvitviner av druen garganega. Nylig er det innført ny regler i form av 33 vinmarksnavn som kan nevnes på etiketten. Vi sjekker hva det innebærer og hvordan framtiden for Soave ser ut.