Sjelden god og rimelig

Ukens vinprodusent lager sjeldent gode og særegne viner i den rimelige prisklasse. Dessuten er opprinnelsen ikke blant de vanligste. Og den vil opplagt vekke oppsikt på drikkekartet
Redaksjonen
26 September 2001 - 02:00

Ukens vin signert produsenten Castel Pujol kommer nemlig fra Uruguay. Det lille landet som er inneklemt i et hjørne mellom Brasil, Argentina og Atlanterhavet og som først for 10 år siden fikk noe særlig sving på eksporten, og det etter å ha produsert vin i 100 år. Ikke så rart egentlig for den oppspritete oksiderte rosévinen vinen som uruguayerne selv liker er imidlertid langt fra det vi forbinder med en bordvin.
 
Landets mest feirete produsent Castel Pujol sin portefølje er også milevis fra den lokale smaken. For dette er vellagete viner, moderne i klassisk forstand, og mer europeiske i stilen enn eksempelvis de chilenske vinene. Så er også druemiksen noe annerledes. De røde vinene er hovedsakelig basert på tannat som vi kjenner fra Gascogne (Madiran, Côtes de St. Mont, Irouléguey, Béarn, Tursan) i Sør-Vest Frankrike og som har rykte på seg til å være så tøff og tanninrik at den nærmest er udrikkelig i sin ungdom, derav navnet. Druen som er glad i varme er populær i dette hjørnet av Frankrike hvor baskiske innslag i befolkning og kultur er tydelige. Det var også baskiske utvandrere som introduserte tannat i Uruguay.
 
Under solen på de uruguayske høysletter (600 meter over havet) trives tannat svært så godt, hvilket vi kan "lese" av kvaliteten Castel Pujol leverer. Tannat 1997 byr på gode aromaer av røde bær, jordsmonn og blekk. Anslaget er saftig og bærpreget med god fruktfedme, fine syrer og tydelige men ikke aggressive tanniner. Avslutningen er krydret og jernaktig. En vellaget rimelig vin som er super til saftig kjøtt og gryter, gjerne elg, hjort eller annet vilt, men også lam og okse.
 
Husets toppvin Carrau Pujol 1752 Gran Tradicion er svært ungdommelig til tross for at det står 1994 på etiketten. Duften er mer avrundet i bærpreget. Smaken er rund med stor bærfylde, gode tanniner som bærer smaken langt utover mot en krydret finish med det samme jern/blekkpreget som er så karakteristisk for denne druen. En imponerende god vin tatt prisen i betraktning. Super å drikke nå og en interessant kandidat for kjelleren. Den finnes faktisk også i en rådyr treliters utgave, håndtappet og sjelden, men du må være temmelig hekta for å svi av kroner 850 på lagringseksperimentet, selv om vi tror du vil få en stor opplevelse når tiden er inne, om et ti år eller to?
 
Hvitvin er nok ikke det du tenker først på nå du hører Uruguay, men faktum er at husets Chardonnay 1999 er en svært godt komponert vin i sin prisklasse. Duften er lett og frisk med epler og melon. Smaken er tilsvarende, lett smørpreget og med krydder i finishen. Vinen har overhodet ikke vært innom fat. Den er super å drikke som den er men kommer enda bedre til sin rett med grillet fisk, skalldyr eller lette retter med kylling.
 
Castel Pujol drives av familien Carrau som i 1930 utvandret fra Katalonia, Spania, men som har vinmakertradisjoner tilbake til 1752. Vingården ligger i underområdet Las Violetas, Canelones nord for hovedstaden Montevideo og elven Rio de la Plata som er så kjent gjennom Evert Taubes sanger. Her har Carrau 35 egne hektar og 60 under kontrakt. Hvilket betyr en dominerende posisjon i denne regionen som er den mest lovende i hele Uruguay. Castel Pujol er en stor drivkraft i landets vinindustri gjennom sine eksperimenter med forskjellige kloner.
 
237214 Castel Pujol Tannat 67,62
137091 Cerro Chapeu Estate Tannat 68,12
136945 Carrau Pujol Gran Tradicion 102,46 (75cl)
136952 Carrau Pujol Gran Tradicion 683,72 (300 cl-flaske i lekker treeske)
124339 Castel Pujol Chardonnay 69,13
124347 Castel Pujol Tannat Rose 70,14
(Horeca eks. mva. og emb.avg.)

Andre artikler du kan ha glede av:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En slik fiskerett vil alle ha
Dagens rett
Torskegryte med sitron og pinjekjerner

En slik fiskerett vil alle ha

Torsk, skrei eller annen hvit fisk som smaker av Italia er en løsning på hverdagsmiddagen som garantert faller i smak. Her er den kjappe oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her