Sikre kort for kjelleren

Vinene til Groebe i Rheinhessen er svært lagringsdyktige.
Aase E. Jacobsen
12 Mai 2011 - 01:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Sist vi hadde Groebe på agendaen var for fem år siden da produsentens Aulerde-auslese fra 1994 var i salg. Nå er det en langt yngre, men også mer konsentrert og lagringsdyktig superutgave av samme vin som er å få tak i, om enn til en høyere pris. Den forsvarer den fantastiske Groebe Westhofener Aulerde Riesling Auslese GK 2006 (91849) uten problem.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Godt med botrytis
Denne vinen vil nemlig utvikle seg videre i minst 25 år. Takket være at 2006 er et usedvanlig godt år for viner laget av sent høstete druer med betydelig innslag av botrytis. Syrene er ikke de høyeste, men mer enn tilstrekkelig til å gi vinen en god ryggrad for å holde oppe den enorme frukten.

Den kommer fra vinmarken Aulerde som har erste lage-status (for tørre viner). Men som i år med optimale forhold altså også gir grunnlag for botrytis. Vinmarken er på 88 hektar, men kun en tredel tilhører den opprinnelige vinmarken som i 1930 fikk betegnelsen Guteklasse I. Og av denne delen igjen er det kun 4 hektar som utgjør selve hjertet eller "indrefileten". Her har Groebe sine parseller som ligger i en sørøstvendt helning med et jordsmonn bestående av inntil to meter steinholdig avleiringsjord over sandstein og med et lavt kalkinnhold.

Svært kalkholdig
Dermed er den en stor kontrast til Kirchspiel som er Westhofens mest berømte vinmark. Samtlige 44 hektar var også med i 1930-klassifiseringen. Også denne er sørøstvendt og det kalkholdige jordsmonnet preger også i de nedre jordlagene hvilket sikrer viner med sterk mineralkarakter.

Groebe Westhofener Kirchspiel Riesling Trocken GG 2009 (91884) som fra mai er tilgjengelig i basis er en sann lekkerbisken med et nydelig preg av lime, grønne epler og mineraler, stor fylde, flott syre og veldig lang ettersmak. Også en annen av Groebes viner, Groebe Westhofener Riesling Trocken 2011 (91854), er nå fast listet i stort antall polbutikker. Den henter sine druer fra forskjellige parseller innen Westhofen og har derfor et veldig godt uttrykk for denne ettertraktete adressen i Rheinhessen.

Groebe er en tradisjonsrik produsent med røtter tilbake til 1625. I dag er det Friedrich Groebe som lager vinene. Han regner seg som tradisjonalist og bruker de typiske eikefatene hvor vinen får gjære langsomt uten bruk av fremmedgjær. Produksjonen fra familiens åtte hektar er liten, maks 50.000 flasker, men eksklusiv med hovedvekt på viner fra spätlesekvalitet og oppover.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her