Sik i solen

Selv om Sole Hotel ligger kloss inntil Krøderen, er raksik et nytt bekjentskap for kjøkkensjef Ole Stoltenberg. Et spennende produkt som kan brukes året rundt, ikke bare senhøstes som rakørreten.
Redaksjonen
01 Mars 2000 - 18:01

Ellers bruker vi ofte sik i andre varianter, som varm- og pepperrøykt til lunsjbordet, eller som fersk filet til à la carte''n, sier han.

Soles lunsjbord er viden kjent blant kursdeltakere og i løpet av en dag benker gjerne så mange som 200 seg til lunsj. Da er det hektiske morgentimer for de tre kokkene Stoltenberg har med seg. Og i følge undersøkelser hotellet har gjennomført er det maten som får høyest skår av alt gjestene tilbys. -Det er litt av en utfordring å alltid skulle være på topp, særlig når vi er så få på kjøkkenet, sier Stoltenberg. Han kom for tre år siden fra Østmarksetra i Oslo, en bakgrunn som tydelig kommer gjestene til gode.

-Friske råvarer er det som skiller Soles kjøkken fra de fleste andre konferansehotellers. Halvannen times kjøring fra Oslo gjør at vi har de samme forutsetninger som Oslo-restaurantene til å servere topp kvalitet, hevder Stoltenberg.

Sole har ingen lang hotellhistorie. Først i 1966 åpnet det som da var landets første kurs- og konferansehotell i herregårdsstil. Gården som i dag består av et par nybygg i tillegg til hovedhuset med tilhørende stall og assistentbolig, ble bygget som distriktslegebolig i Krødsherad i 1910. Hotellet er omkranset av et to mål stort parkområde som går helt ned til vannet. Fra hotellbryggen går det hyppige turer sommerstid med MS Kryllingen.
 

Les også om Anna Granum i Krøderfisk Hun har gjort det altfor få har forsøkt før henne, nemlig å utnytte denne ressursen kommersielt. I sitt beskjedne lokale noen meter fra Krøderens bredd produserer Granum sikkarbonader, røykt sik, gravet sik og ikke minst raksik.

Raksikrullade

Raksikrullade

Fremgangsmåte

Krotelefser smøres med crème fraîche tilsmakt med friske urter. Legg på raksik skåret i tynne skiver og rull sammen. Skjær i passende kubber. Anrett som på bildet med strimler av sitron og lime og blancherte rotgrønnsaker på rømmesaus.

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Ole Stoltenberg

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Raket sik på kryddersaus

Raket sik på kryddersaus

Fremgangsmåte

Grønnsakene stekes i olje til de er gyldne. Tilsett tomatpuré, hvitvin og vann. Kok inn til nesten all væske er fordampet. Smak til og avkjøl. Anrett skiver av raksik på sausen som på bildet. Garner med en klatt rømme og kjørvel. Server med hjemmebakt flatbrød.

Sendt inn av Ole Stoltenberg

Vurder oppskriften

Butterdeigskiste

Fremgangsmåte

Lag butterdeigkiste drysset med svarte valmuefrø. Avkjøl. Fyll med skiver av raksik, tomatbåter uten skinn og kjerne, rødløk - og purreringer. Hell over urtedressing og garner med dill.

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Ole Stoltenberg

Vurder oppskriften
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her