Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal
Nå når peisen tas i bruk igjen, kommer også lysten på vellagret hetvin. De fleste tenker imidlertid på portvin eller til nød madeira når vin til peiskosen er tema. Sherry har en tendens til å komme i bakgrunnen.
Med gurustatus
Det er det all grunn til å gjøre noe med så lenge det finnes så gode produkter som de fra Emilio Lustau. Denne produsenten har i «alle år» hatt en form for gurustatus, og det er fortjent for her er det ingen lettvinte løsninger.
Da tenker jeg altså ikke på dem som nipper søt sherry fra slepne småglass, men derimot alle som har oppdaget hvilken fantastisk vin sherry egentlig er.
Denne manzanilla pasada, en manzanilla som akkurat har mistet florlaget, er mer en matvin enn en peiskosvin. Det er for så vidt også den svært komplekse og dype, men fortsatt like tørre, Lustau Oloroso Pata de Gallina (8951). Den er interessant også til viltretter og tørket kjøtt. Betydelig yngre i karakteren, men likefullt et veldig godt uttrykk for sin stil, og et flott alternativ til champagne er Lustau Puerto Fino Solera Reserva (8888).
Søt sherry er egentlig ikke min greie, men jeg har alltid bøyd meg i støvet for Lustau East India Solera (8889), som er Lustaus løsning for både klassisk peiskos og ikke minst julekos. Den bærer sødmen veldig godt.
Løfter sausen
Deres «sirupvin», Lustau Pedro Ximénez VORS 30 YO (8887), har jeg problemer med å svelge, til det er den for søt, men som ingrediens i matlaging er den helt fantastisk. Noen dråper i viltsausen løfter den til himmelske høyder.
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.