Satte verdensrekord med fårikål

Med 500 kilo lammekjøtt, 450 kilo hodekål, ti kilo salt og to kilo pepper har Norge nok en gang skrevet seg inn i Guinness rekordbok. Torsdag ble Fårikålens festdag feiret med verdens største fårikålgryte. Og denne gangen ble den ikke svidd.
Redaksjonen
04 Oktober 2004 - 10:52

På andre forsøk klarte Opplysningskontoret for kjøtt endelig å sette verdensrekord i fårikålkoking. I fjor ble kålen svidd, og forsøket gikk i vasken.

- Vi bestemte oss der og da for å gjøre forsøket på nytt, og i år lyktes vi - heldigvis, sier en gledesstrålende Margot Loe ved Opplysningskontoret for kjøtt.

Fårikålpoliti
Det var Kjøttbransjens Elitelag som stod for selve kokingen, og det selvoppnevnte Fårikålpolitiet var selvsagt til stede for, etter eget utsagn, å "fårsikre seg om at alt gikk riktig får seg".

- Svidd fårikål smaker ikke bare litt vondt, det smaker helt grusomt. Men denne er godkjent og vel så det, sa "politisjef" Even Nordahl etter å ha smakt på innholdet i rekordgryta. Fårikålpolitiet ser det blant annet som sin oppgave å reise rundt og sjekke at spisestedene feirer Fårikålens festdag med fårikål på menyen.

- Det er et snilt politi, men vi unnslår oss ikke for å ilegge fårenklet fårelegg der det er påkrevet. Mindre fårseelser, som å koke pepperkornene i metallbeholder, ser vi litt gjennom fingrene med. Da nøyer vi oss med en advarsel, sier politisjefen.

Forskerhjelp
Rekordgryta veide 393 kilo netto, og det måtte to meterlange rørespader til for godt resultat. Forskere fra Fysisk institutt ved Universitetet i Oslo har hjulpet Opplysningskontoret med testing og forbedringer av fjorårets gryte, slik at man skulle unngå en gjentakelse av fjorårets fadese.

Fårikål er Norges nasjonalrett nummer én, ifølge Nitimens lyttere. Faktisk oppgir, ifølge en MMI-undersøkelse utført for Opplysningskontoret for kjøtt, at hele 83 prosent av oss spiste fårikål i løpet av fjoråret. Fårikål er åpenbart også en svært sosial matrett. 30 prosent sier de inviterte venner eller selv var invitert på fårikål.

- Det er jo en matrett som er både lettvint og god. Og det er enkelt å servere fårikål til mange, sier Margot Loe.

Fårikål er kultur
Årets rekordgryte inneholdt kjøtt av beste kvalitet fra sau og lam som har trasket i den norske fjellheimen. Kålen har vokst i god jord, i Sande.

Av dette ble det over 3000 smaksporsjoner, som ble delt ut til publikum på Stortorget i Oslo, med selveste kulturminister Valgerd Svarstad Haugland i spissen. Hun ble kjørt fra Stortinget av fårikålpolitisjefen selv, og det med brekende sirener. Kulturministeren slo ettertrykkelig fast at fårikål er kultur.

- Også så lettvint! I en travel hverdag er fårikål helt ideell mat. Fårikål lager seg så å si selv, og dessuten blir den bare bedre av å stå et par dager. Alle nordmenn bør spise fårikål minst ti ganger i året, sa Svarstad Haugland.

Kilde: Ingunn Solli, Pressekontoret / Opplysningskontoret for kjøtt
Foto: Johnny Syversen

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her