På andre forsøk klarte Opplysningskontoret for kjøtt endelig å sette verdensrekord i fårikålkoking. I fjor ble kålen svidd, og forsøket gikk i vasken.
- Vi bestemte oss der og da for å gjøre forsøket på nytt, og i år lyktes vi - heldigvis, sier en gledesstrålende Margot Loe ved Opplysningskontoret for kjøtt.
- Svidd fårikål smaker ikke bare litt vondt, det smaker helt grusomt. Men denne er godkjent og vel så det, sa "politisjef" Even Nordahl etter å ha smakt på innholdet i rekordgryta. Fårikålpolitiet ser det blant annet som sin oppgave å reise rundt og sjekke at spisestedene feirer Fårikålens festdag med fårikål på menyen.
- Det er et snilt politi, men vi unnslår oss ikke for å ilegge fårenklet fårelegg der det er påkrevet. Mindre fårseelser, som å koke pepperkornene i metallbeholder, ser vi litt gjennom fingrene med. Da nøyer vi oss med en advarsel, sier politisjefen.
Fårikål er Norges nasjonalrett nummer én, ifølge Nitimens lyttere. Faktisk oppgir, ifølge en MMI-undersøkelse utført for Opplysningskontoret for kjøtt, at hele 83 prosent av oss spiste fårikål i løpet av fjoråret. Fårikål er åpenbart også en svært sosial matrett. 30 prosent sier de inviterte venner eller selv var invitert på fårikål.
- Det er jo en matrett som er både lettvint og god. Og det er enkelt å servere fårikål til mange, sier Margot Loe.
Av dette ble det over 3000 smaksporsjoner, som ble delt ut til publikum på Stortorget i Oslo, med selveste kulturminister Valgerd Svarstad Haugland i spissen. Hun ble kjørt fra Stortinget av fårikålpolitisjefen selv, og det med brekende sirener. Kulturministeren slo ettertrykkelig fast at fårikål er kultur.
- Også så lettvint! I en travel hverdag er fårikål helt ideell mat. Fårikål lager seg så å si selv, og dessuten blir den bare bedre av å stå et par dager. Alle nordmenn bør spise fårikål minst ti ganger i året, sa Svarstad Haugland.