The Famous Grouse skulle være en whisky tilpasset friluftsmennesker som kom fra storbyen, og i løpet av de vel 100 årene det har gått siden første flaske ble solgt, er The Famous Grouse Finest blitt den mest solgte whiskyen i Skottland. Samtidig holder den niendeplassen på verdensbasis med et årlig salg på over 27 millioner flasker og er blant de whiskysortene som «alle» kjenner.
John Ramsay kan likevel fortelle at ikke alt er myter. Selv om vannet som benyttes destilleres to ganger, inneholder det fenoler som følger med gjennom prosessen og gir bidrag til det endelige resultatet. Vannet skal dessuten være bløtt da en slik vannkvalitet er bedre for gjæringsprosessen. Selv om fasongen på destillasjonsapparatene også gjør noe med produktet, er det eikefatene som betyr mest for sluttproduktet. Enkelte mener at hele seksti prosent av smaken på whiskyen kommer fra fatene.
Ramsay beretter dessuten at kvaliteten på grainwhiskyen har større betydning for blenden enn de fleste er klar over. Selv om denne whiskyen destilleres i en kontinuerlig kolonne, innholder den hint av vanilje og sødme. Dessuten vinner den seg om den får ligge på fat noen år, sier masterblenderen som kan fortelle om gammel grainwhisky som er både fyldig og kompleks i smaksbildet.
The Famous Grouse Gold Reserve (V.nr. 7911, 40 volumprosent) ble lansert i 1996 for å feire 100-årsjubileet for en berømte rypa. Gold Reserve er en 12 år gammel blend, men maltwhiskyene i drikken er langt eldre - noe som for øvrig gjelder for alle whiskyene med rype på etiketten. Drikken har en gyllen farge med duft av fat og en anelse fersken. Smaken er moden og fyldig med frukt og fatkarakter.
The Famous Grouse Vintage Malt er nykommer på det norske markedet. Whiskyen ble første gang lansert i 2000 og har en gyllen farge med koppertoner. Duften er fyldig med malttoner og litt sødme. Smaken er myk og balansert med fatkarakter, krydder og med innslag av tørket frukt. Ingrediensene er fra 1992, og tapningen erstatter forgjengerne fra 1987 og 1989. Dette er en vatted malt - en blend av forskjellige maltwhiskysorter fra flere destillerier, blant annet Highland Park og The Macallan.
Det er dessverre ikke alle godsaker som finner veien til de norske polhyllene, men det hindrer oss ikke i å nevne at det finnes flere spennende ryper i flokken fra The Famous Grouse. The Famous Grouse Port Wood Finish er sluttlagret i tre måneder sammen med eikestaver fra portvinsfat. Den har tretoner i duften sammen med frukter som aprikos og rosiner. Hint av nøtter, mandler, salvie og lavendel kan også anes for den som har god nese. Smaken er nøtteaktig med sødme, litt toffee og en anelse krydder.
The Famous Grouse Islay Cask Finish består av ferdigblandet whisky som har ligget seks uker på forskjellige Islay-fat for å få med Islay-karakteren. Fat fra alle destilleriene bortsett fra to blir benyttet; Bruichladdich som ikke har nok røykkarakter, og Lagavulin der det er umulig å oppdrive ledige fat. Etter de seks ukene blir innholdet fra samtlige fat blandet. Islay Cask Finish dufter av torvrøyk, sot og tjære med hint av nellik og lyng. Røyken er også framtredende i smaken dersom whiskyen nytes bar. Med noen dråper vann kommer det frukttoner, lavendel og lakris inn i smaksbildet.
De sterke dråpene i The Famous Grouse Cask Strenght (59,8 prosent) har en duft av vanilje, modne pærer, lyng og varm toffee, mens smaken har innslag av pinjekjerner og kryddertoner som går mot varm toffee. Til tross for styrken er whiskyen fløyelsaktig i munnen med lang og fruktig ettersmak. Det skal være første gang siden 1915 at en vanlig blend tilbys som cask strength.
På den tiden var det mange vin- og spritforretninger i Perth. Gloag-familiens butikk fikk snart et godt rykte, og da Dronning Victoria planla å besøke Perth i 1842, var det Gloag som ble spurt om å levere vinene til den kongelige banketten.
Matthew døde i 1860, og sønnen William tok over butikken. Den første tilbudslisten omfattet blant annet Highland whisky til 15 shilling (i våre dager 75 pence eller ni kroner...) for et dusin flasker. Lowland whisky var litt dyrere med 17 shilling for dusinet, mens Glenlivet gikk for 19 shilling for tolv flasker. Noe senere kom også «husets» blend-whisky og et større utvalg av franske viner i hyllene.
Etter hvert fikk William hjelp av nevøen, Matthew Gloag II. Han dro ofte til Frankrike for å kjøpe inn vin, og i 1874 ble négocianten Octave Calvet så imponert over den unge mannens kunnskaper at han inviterte Matthew til Bordeaux for å arbeide i Calvets négociantfirma.
Rypas popularitet vokste sakte, men sikkert, og salget lå lenge på cirka 25.000 kasser pr år. Så kom et hardt slag for Gloag-familien. Året var 1970, og Matthew Freddie Gloag (den fjerde) som hadde styrt skuta siden 1947 døde plutselig i en alder av 60 år. Få dager etter døde også hans kone. Resten av familien måtte plutselig finne penger til å betale to arveavgifter, noe som ville være totalt ødeleggende for familieøkonomien. Løsningen for det nye familieoverhodet, Matthew Gloag V, var å finne en «vennligsinnet» kjøper. Valget falt på Highland Distilleries, et selskap som Gloag hadde kjøpt whisky fra i mange år.
Slik gikk det altså til at whisky fra Highland Park, Bunnahabhain, The Macallan og andre inngår i blenden som utgjør dagens The Famous Grouse Finest. Av alle whiskysortene som inngår, er det kanskje maltwhiskyen fra Tamdhu med sin rike sødme som gir det mest markante bidraget, selv om den totale andelen av maltwhisky i The Famous Grouse Finest er heller beskjeden.
Det er fortsatt mulig å treffe på en ekte Gloag om du stikker innom Matthew Gloag & Son i Perth eller det nyåpnede The Famous Grouse Experience ved destilleriet Glenturret. Matthew V har fortsatt sitt daglige virke i selskapet for å bringe familietradisjonene videre. Til å være fra en så «belastet» familie, er det imponerende å høre at han ikke drakk whisky før han var 29 år. I dag sier han at en ikke skal drikke whisky før du er komfortabel med å gjøre det alene.