Rykende høstsupper

Supper er populært som aldri før. Her serverer vi oppskrifter som gjør at du kan se høsten og vinteren varmt i møte. Gulrot- og appelsinsuppe, Potetsuppe, Persillesuppe og selvfølgelig tomatsuppe står på menyen.
Redaksjonen
14 Oktober 2000 - 13:08

Gulrot- og appelsinsuppe
4 personer
2 løk
1 hvitløkbåt
2 ts reven ingefær
ca. 2 ss smør
6 gulrøtter
3/4 liter hønse- el. grønnsakbuljong
2 1/2 dl presset appelsinsaft
salt, evt. hvit pepper
1-2 ss klippet gressløk

Løk og hvitløk renses og finhakkes før det tas over i egnet panne og freses i smøret. Rens og riv gulrøttene og ta dem videre over i panna. Etter 2-3 minutter helles buljongen over. Suppen kokes til gulrøttene er møre. Om ønskelig kan suppen moses, men det er ikke nødvendig.
Rør inn presset appelsinsaft og smak til med salt og evt. pepper. Suppen serveres rykende varm med gressløk over.
 

Potetsuppe
4 personer
6 skrelte poteter
1/2 purre
1 løk
1 hvitløkbåt
1 selleri
1 liten gulrot
ca. 2 dl god kraft
salt og hvit pepper
rømme
gressløk

Poteter, purre, løk og selleri skrelles og deles i mindre biter før de legges over i en egnet kjele og kokes møre i krafta. Hvitløken renses og finhakkes.
Suppen moses med evt. en stavmikser og smakes til med salt og pepper. Serveres rykende varm med rømme og finklippet gressløk over.

Tomatsuppe

4 personer
12 flådde tomater
2 løker
ca. 2 ss god olje
1 l grønnsaks-el. kjøttkraft (buljong)
salt og pepper
2-3 ss frisk basilikum

Tilbehør:
evt. kokte egg
evt. kokte makaronni
evt. små kjøttboller

Tomatene dyppes i kokende vann slik at skinnet skrelles av før de skjæres i mindre båter.
Løken renses og finhakkes før den surres lett i varm olje. Ta deretter tomatbåtene i. Kraften helles over. Suppen kokes opp. Om ønskelig kan suppen moses, men det er ikke nødvendig.
Smak til med salt og pepper.
Suppen kan serveres med alternative tilbehør.
Tomatsuppen serveres rykende varm med finhakket basilikum over.
 
Persillesuppe
4 personer
3-4 persillerøtter
1 løk
2 poteter
1 l hønse- el. grønnsakbuljong
ca. 2 dl kremfløte
salt og hvit pepper

Tilbehør:
2 skiver loff (gjerne 1 dag gammel)
2 skiver bacon
persilleblader

Grønnsaker og poteter skrelles og skjæres i mindre biter før de tas over i kokende buljong. Når de er kokt møre, moses de med stavmikser eller lignende. Ta i fløten og smak til med salt og pepper.
Loffskivene skjæres i små terninger og sprøstekes i olje. Baconet deles i mindre biter som også sprøstekes.
Suppen serveres rykende varm med noen sprøstekte loff- og baconbiter og et persilledryss over.
 
Kremet grønnsaksuppe
4 personer
2 poteter
1 fennikel
1/2 sellerirot
1 løk
1/2 blomkål
1 l vann
2 terninger klar kjøttsuppe
4 ss seterrømme
kruspersille

Vann og buljongterning kokes opp.Grønnsakene skrelles og skjæres i mindre biter før de tas over i kjelen. Kokes møre før de moses med stavmikser eller lignende i en food-processor. Kok opp og bland i rømme. Suppen serveres rykende varm med et persilledryss.
 
Fersk kjøtt og suppe
4 personer
1-1 1/2 kg suppekjøtt ( bibringe)
1 1/2 l vann
1 ts timian
evt. 1 laurbærblad
1 purre
1 persillerot
300 g kålrot
300 g gulrot
300 g hodekål
200 g løk
50 g knollselleri
salt og pepper
kruspersille

Kjøtt, timian, laurbærblad og oppdelt purre legges i kjele med kaldt vann. La det koke sakte opp, og videre bare stå og trekke ved svak varme ca. 1 1/2 t. Skum av underveis. Resten av grønnsakene skrelles og skjæres i skiver og biter. Kålen strimles og kokes med de siste 20 minuttene.
Suppen serveres først, deretter kjøttet med nykokte poteter og sursøt løksaus. Nyklippet kruspersille drysses over både suppen og kjøttfatet.
 
Sursøt løksaus
2 ss smør
3 ss hvetemel
7 1/2 dl suppekraft
1 - 2 løker
1 ts eddik
1/2 ts sukker
salt
 
Smøret smeltes og finhakket løk tas i. La løken bli litt blank før melet drysses i. Spe med suppekraften. Kok opp. Smak til med eddik, sukker og salt.

Foto: Astrid Hals
Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her