Drikke
Røverkjøp til vinkosen

Røverkjøp til vinkosen

Vinen med den gule etiketten eller boksen er blitt et symbol på god og prisgunstig vin fra Sør-Afrika. Nå også Fair Trade-merket.
Aase E. Jacobsen
26 Mars 2014 - 06:00

Få Ukens vin som nyhetsbrev. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Den sørafrikanske vinen Goats do Roam finnes både i flaske og boks. Som så ofte framstår boksutgaven, Goats do Roam 2014 (55375)som noe bløtere enn flasken, Goats do Roam 2013 (10783). Men du kan trygt velge boksen om dette formatet frister mest.

Hjelp til selvhjelp

Begge deler passer perfekt inn i en stram økonomi samtidig som det føles godt når du vet at hver slurk hjelper andre. Vinen er nemlig nå Fair Trade-merket. Det innebærer at en andel av overskuddet går tilbake til vinmarksarbeiderne og deres familier. Til sammen 450 mennesker omfattes av Goats do Roams Fair Trade-prosjekt.

Dette er Fair Trade

Den store bløtheten og modne frukten er Goats do Roam sitt varemerke. Navnet er et ordspill på Côtes-du-Rhône siden druemiksen er til en viss grad felles. I aktuell årgang er det shiraz, cinsaut, mourèdre, grenache, carignan samt en liten andel petite sirah eller durif, som inngår.

Nest etter Mandela

Druene kommer fra Paarl, Stellenbosch, Darling, Swartland og Piekenierskloof. Både fra gamle buskbeskjærte vinstokker og fra vinmarker med mer moderne oppbindingsmetoder. Felles er at alle vinmarkene har et veldig skrint og mineralsk jordsmonn som får plantene til å jobbe hardt for å få nok næring.

Det sørafrikanske jordsmonnet er perfekt for vinstokker

Mannen bak disse – og mange andre sørafrikanske viner er Charles Back. Han er nærmest en levende legende – høyst levende og svært energisk får vi nesten si. I 2006 ble han kåret til vinindustriens mest innflytelsesrike sørafrikaner - etter Nelson Mandela vel å merke. Det siste viser for øvrig hvilken standing Mandela hadde i Sør-Afrika, for så vidt jeg vet var ikke han involvert i vindustrien.

 

Eksportsuksess

Siden Charles overtok Fairview-vingården etter sin far i 1995 har han gjort stor suksess med sine ulike varemerker på eksportmarkedet.

Først og fremst Goats do Roam, men også Spice Route Winery i Swartland, i den vestre delen av Kapplandet og selvsagt farsgården Fairview i Paarl.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her