Få Ukens vin som nyhetsbrev. Se lenger ned for mer informasjon.
Den sørafrikanske vinen Goats do Roam finnes både i flaske og boks. Som så ofte framstår boksutgaven, Goats do Roam 2014 (55375)som noe bløtere enn flasken, Goats do Roam 2013 (10783). Men du kan trygt velge boksen om dette formatet frister mest.
Hjelp til selvhjelp
Begge deler passer perfekt inn i en stram økonomi samtidig som det føles godt når du vet at hver slurk hjelper andre. Vinen er nemlig nå Fair Trade-merket. Det innebærer at en andel av overskuddet går tilbake til vinmarksarbeiderne og deres familier. Til sammen 450 mennesker omfattes av Goats do Roams Fair Trade-prosjekt.
Den store bløtheten og modne frukten er Goats do Roam sitt varemerke. Navnet er et ordspill på Côtes-du-Rhône siden druemiksen er til en viss grad felles. I aktuell årgang er det shiraz, cinsaut, mourèdre, grenache, carignan samt en liten andel petite sirah eller durif, som inngår.
Nest etter Mandela
Druene kommer fra Paarl, Stellenbosch, Darling, Swartland og Piekenierskloof. Både fra gamle buskbeskjærte vinstokker og fra vinmarker med mer moderne oppbindingsmetoder. Felles er at alle vinmarkene har et veldig skrint og mineralsk jordsmonn som får plantene til å jobbe hardt for å få nok næring.
Det sørafrikanske jordsmonnet er perfekt for vinstokker
Mannen bak disse – og mange andre sørafrikanske viner er Charles Back. Han er nærmest en levende legende – høyst levende og svært energisk får vi nesten si. I 2006 ble han kåret til vinindustriens mest innflytelsesrike sørafrikaner - etter Nelson Mandela vel å merke. Det siste viser for øvrig hvilken standing Mandela hadde i Sør-Afrika, for så vidt jeg vet var ikke han involvert i vindustrien.
Eksportsuksess
Siden Charles overtok Fairview-vingården etter sin far i 1995 har han gjort stor suksess med sine ulike varemerker på eksportmarkedet.