Godbiter i pollisten
Røverkjøp i vellagret stort format

Røverkjøp i vellagret stort format

Disse modne men fortsatt svært holdbare magnumene fra Jura er noen veritable røverkjøp.
Aase E. Jacobsen
24 Mai 2017 - 13:45

Jura er blant de heteste vintrendene for tiden, og med produsenten Rolet er det mulig å få ferdiglagret vin av ypperste kvalitet til en latterlig lav penge.

Min absolutte favoritt blant magnumene fra denne kvalitetsprodusenten er Rolet Arbois Tradition 2004. Tradition betyr en blanding av chardonnay og savagnin og dermed et veldig godt uttrykk for denne spennende vinregionen ved foten av Alpene. Den har takket være eksponeringen for luft – altså at fatene ikke fylles opp – et lett florpreg (gjærbakst) – som kan minne om tørr sherry, men det er altså forholdsvis dempet.

Den er derfor et veldig godt utgangspunkt for å bli bedre kjent med denne vinstilen, ikke minst ved at den allerede er 12,5 år gammel. Og fortsatt med et langt liv foran seg. Vi snakker om en vin med stor kompleksitet fra fatmodningen. Savagnin-delen av vinen har nemlig ligget tre år under et tykt florlag, mens fatene med chardonnay er fylt opp.

Nesten-vin jaune

For en yngre versjon av samme druemiks, men uten det oksidative preget, anbefales Rolet Expression du Terroir Côtes du Jura Chardonnay Savagnin 2010. Her får du godt med blomsterpreg og søt frukt fra savagnin, grønne epler fra chardonnay og et lett preg av gjærbakst og nøtter.

Og vil du heller gå i motsatt retning, er Rolet Côtes du Jura Savagnin 2010 tingen. Her er du så nært vin jaune du kan komme, bare med noe kortere tid i fatene – fire år mot seks år - uten oppfylling (ouillage). Dette er en tørr og særpreget vinstil du enten elsker dypt og intenst eller hater. Omtrent som oude gueuze om vi trekker en parallell til ølverdenen.

Les mer om de spesielle vinene fra Jura og hva som kjennetegner dem

Kompleksiteten øker proporsjonalt med andelen savagnin i druemiksen og selvsagt fatlagringen. Vi snakker både sjø, tørkete nøtter og frukter, sopp og det som enda bedre er. Dette er en vin som krever all din oppmerksomhet men som smaker fortreffelig til ekstra rike retter med lyst kjøtt, også pølser, og gjerne med sopp eller selvsagt til Jura-områdets osteperle, vellagret comte.

Familien bak Rolet-vinene i en av sine mange vinmarkene fordelt over fire underområder i Jura.

Men tilbake til mer vellagret materiale, for både Rolet Arbois Chardonnay 2002 og Rolet Arbois Chardonnay 2005 er noe alle bør få plass i en god vinkjeller. For selv om savagnin er juvelen i kronen i Jura, går chardonnay herfra ofte naboene i vest en høy gang. Og i hvert fall når vi trekker forholdet pris og kvalitet inn i bildet. Disse snart 15 og 12 år gamle vinene er begge fantastisk spennende uttrykk for hva denne druen kan by på i det mineralsterke jordsmonnet i Jura.  2002-årgangen smakte jeg allerede i fjor høst, og den var betydelig svakere enn flasken jeg smakte fra partiet nå i mai. Med så vellagret vin vil det alltid være fare for flaskevariasjon. 

Underområder med særpreg

I underområdet Arbois nord i regionen hvor disse vinene kommer fra, er det sterkt kalkholdig jordsmonn med noe leire. I L’Etoile er det ekstra mineralrikt på grunn av høy forekomst av fossiler. Rolet L’Etoile Chardonnay 2014 er et godt uttrykk for denne chardonnaystilen siden den har enda mer sjøpreg enn Arbois-utgavene og det selv om den er betydelig yngre.

Fra et av Juras mange fascinerende landskap.

Og Côtes du Jura som er et tredje og mye større underområde har naturlig nok et mer sammensatt jordsmonn, men for det meste er det snakk om gråmergel som er en miks av kalk og leire.

At Rolet kan by på en stor portefølje – og ja, det er mange andre interessante viner også i lavere prisklasser – skyldes deres størrelse. Med 60 hektar fordelt på Arbois, Côtes du Jura og L'Étoile, er de en betydelig aktør i Jura, og deres Vin Jaune 2008 er blant de lettest tilgjengelige i en slankere og friskere stil enn mange andre.

Se hele  den fristende porteføljen til Rolet

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her