Drikke
Røverkjøp fra Portugal

Røverkjøp fra Portugal

Å finne god vinvaluta fra Portugal, er blitt stadig mer vanlig. Men denne hvitvinen og rødvinen er i en klasse for seg.
Aase E. Jacobsen
17 April 2013 - 06:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Rita Marques har med sitt Conceito-prosjekt gitt markedet knallgode viner i sine respektive prissjikt. Contraste er rimeligste nivå.

Den hvite Conceito Contraste Branco 2011 (96528) er en lekker vin med flott frukt og godt mineralavtrykk. Denne fatlagrete vinen tåler fint lagring i noen år til, men smaker utmerket nå til grillet sjømat og rikere skalldyrretter.

Kraftpakker

Når du smaker storebroren, Conceito Branco, som ikke er i salg i Norge ennå, skjønner du hvilket potensial vinene hennes har. Her snakker vi om en veritabel kraftpakke.

Les mer om hvitvin i Douro

Utgangspunktet er foreldrenes eiendom i Teja-dalen i den østligste delen av Douro Superior. Deres vinmarker ligger så høyt i landskapet, ved 300-450 m.o.h., at de ikke gir portvinsdruer av høyeste kvalitet.

Les mer om klassifiseringssystemet

Faktisk er dette den kjøligste delen av Douro. Og dermed et godt sted å satse på hvitvin gitt klimaet og det granittholdige jordsmonnet.
Druemiksen er veldig lokal, Contraste Branco er laget av rabigato, codega do larinho, codega, viosinho og gouveio. Altså så langt fra chardonnay du kan komme.

Les mer om portvinsdruene

Men Rita lager også vin av røde portvinsdruer. Conceito Contraste Tinto 2010 (94735) er laget av tinta roriz, touriga franca, touriga nacional og sousão. Den er en svært fyldig vin i sitt prissegment. Den store munnfølelsen og gode sødmen holdes i sjakk av bra syre. En skikkelig god biffvin med andre ord, og spesielt god er den til pepperbiff.

Kastet ut av pollistene

Selv om den koster noen tiere mer, er også Conceito Bastardo 2011 (94736) et veldig godt kjøp. Druen bastardo er veldig annerledes enn de øvrige druene i porteføljen til Rita. Den er mye lysere i fargen og har en nærmest pinotaktig karakter.

Les mer om andre burgundaktige druer

En veldig interessant vin som dessverre og typisk nok røyk ut av polhyllene et halvt år etter lansering. Det skyldes Vinmonopolets meningsløse målesystem for oppnådd salg, hvor viner med sjel og egenart må konkurrere med masseprodusert vare bare fordi de tilhører samme prissjikt. Heldigvis finnes den fortsatt i bestillingsutvalget sammen med alle de andre gode vinene.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her