- Vi vil vise verden at gode viner kan lages av andre druer enn cabernet sauvignon. Og den øvrige delen av vinverdenen begynner nå å forstå det, for touriga nacional som inntil for fem-seks år siden kun fantes i Dão og Douro, dukker nå opp over hele Portugal og i Spania, slår Luís Lourenço fast. Han er de to familiedrevne eiendommenes direktør og har en klippefast tro på områdets tradisjonelle druer. En holdning som støttes av Virgilio Loureiro, familiens ønolog og vinmaker samt professor i mikrobiologi:
- Touriga nacional som er hoveddruen for Quinta dos Roques er uten tvil vår største stolthet på grunn av sitt store lagringspotensial. Men også jaen som er dominerende på Quinta das Maias er viktig. Dette er en gammel portugisisk drue av spansk opprinnelse. I området mellom Castilla og Galicia kalles den mencia. En produktiv og stabil drue som modner tidlig, ikke like stor kraft som touriga, men som når avlingen holdes i sjakk og vinstokkene vokser i det riktige jordsmonnet og under ellers optimale forhold, gir balansert vin.
Quinta das Maias byr på svært gode vilkår for denne druen siden jordsmonnet er skrint, 100 prosent granitt, og beliggenheten er 600-700 meter over havet. - Slik oppnås en renhet i frukten som ikke er mulig lenger ned i dalen, understreker Loureiro.
Hovedproduktet fra denne vingården er en blanding av hovedsakelig jaen fra 50-70 år gamle gamle vinstokker samt noe touriga nacional, alfrocheiro preto, tinot roriz og tinto cão. Hvilket gir en vin med god stofflighet og fine tanniner. I noen år rustikk og barsk, i andre saftigere og rundere. Men alltid solid valuta for pengene.
Quinta dos Roques 1997 er en svært rund og rik vin med alt av tourigas innbydende bærpreg, gode syrer og tanniner. Det hele støttet godt opp av et balansert fatpreg. Topp vin for en billig penge. Loureiro eksperimenterer også her med å lage vin av enkeltkomponentene, touriga nacional, alfrocheiro preto og tinto cão.
Touriga Nacional er med all sin bærsødme den mest innsmigrende av de tre, saftig med nydelig frukt, fine syrer og tanniner. Alfrocheiro Preto er mer tilknappet men byr på god saftighet og gode tanniner, en vin som trenger noe mer tid i så vel flaske som glass på å åpne seg. Tinto Cão er en barsking med flott stofflighet, god bærsødme om ikke i like stor grad som touriga, og masse syrer og tanniner. Definitivt en matvin og en vin som bør få litt mer tid. I hvert fall mer enn de to årene 99-versjonen hadde bak seg da den ble smakt.
2000-utgaven er en rikt parfymert vin med tydelig mineral- og fatpreg, moden frukt og gode syrer. En spennende hvitvin til smaksfyldige fiske- og skalldyrretter samt selvsagt til lyst kjøtt.
Både Loureiro og Lourenço er enige om at hvitviner utgjør Portugals største utviklingspotensial: - Mens vi bare har fem røde druer med internasjonalt potensial, har vi minst 10 hvite Problemet er imidlertid at markedet for hvite viner er anstrengt. Det er rødvin folk vil ha.
Alle disse endruevinene demonstrerer til fulle at de faktisk kan stå på egne ben så lenge arbeidet i så vel vinmarken som i vinkjelleren gjøres etter boken.
- Vi har full kontroll over vinmarkene og det er det som er første skritt for en kvalitetsvin. Hvilket blant annet innebærer å plukke de ulike druetypene når de er optimalt modne, og det er alltid til forskjellige tidspunkter. Det er både en styrke og en svakhet, særlig i år som 1998 da alt som kunne gå galt rent klimatisk gjorde det, sukker Lourenço.
Frem til 1990 da Quinta dos Roques fikk en moderne vinkjeller, gjorde familien som de fleste andre druedyrkere i området, passivt leverte druene til det lokale kooperativet. Men deretter har utviklingen vært dramatisk: - Vi var et av de første firmaene i Portugal som gikk bort fra kjemikalier. Nå bruker vi bare den såkalte bordeaux-blandingen (kobbersulfat, vann og kalk). Vi sorterer både i vinmarken og før druene går til gjæring, sier Lourenço.
Selv om gården har 100 års erfaring med druedyrking, er alderen på plantene mellom 5 og 23 år etter en total omplanting av de totalt 40 hektar. Derfor er det god grunn til å ha store forventninger til fremtidige viner fra denne eiendommen.
Dão er omringet av fjell på alle kanter og preges av tett vegetasjon. Topografien er en av årsakene til at området har vært relativt isolert opp gjennom historien. Selv om elvene Dão og Mondego syr dalene sammen, har de ikke fungert som transportvei. Tilgjengeligheten har stort sett vært via kronglete skogsveier. Den kraftige vegetasjonen har også begrenset utbredelsen av vinmarker slik vi kjenner dem fra andre områder.
Faktisk må du lete nøye for å finne dem. De fleste er små parseller på i gjennomsnitt 1 mål. Totalt er det 140.000 parseller som eies av i alt 40.000 druedyrkere. Med andre ord, små hagebruk hvor de mange forskjellige druetypene er plantet i et salig virvar hvilket gjør moderne vinfremstilling umulig.Mesteparten av druene havner da også hos ti dominerende kooperativer som sjelden lager noe som er verdt å skrive hjem om.
De mest kjente Dão-vinene kommer fra store vinhus som Sogrape (Grão Vasco) og Caves Aliança. Men fremtiden ligger definitivt i viner med quinta-navnet på etiketten.
Foto: Quinta dos Roques