Forskerne har fulgt 4272 lærere av begge kjønn ved fem spanske universiteter i ett år. Samtlige, som alle er mellom 21 og 69 år, skrev dagbok om alle mulige former for det som kan ligne på forkjølelse som rennende nese, tett nese, sår hals, hodepine, hoste og ubehag i kroppen.
Resultatene viste at menn og kvinner som drakk mer enn 14 glass med vin i uken hadde 40 prosent mindre forkjølelse enn de som var totalavholdende. Rødvin viste seg også å være den drikken som førte til størst reduksjon. Andre typer av alkohol hadde ingen innvirkning, indikerer undersøkelsen. I gjennomsnitt hadde menn 1,1 forkjølelse pr år mens kvinner i gjennomsnitt hadde 1,7 forkjølelser pr år.
Resultatene var uendret etter at det totale alkoholforbruket og andre potensielle farer for å bli forkjølet som kontakt med barn, røykevaner, allergier og andre sykdommer var tatt i betraktning.
Den positive virkningen større blant de som bare drakk rødvin enn blant de som drakk både rød- og hvitvin. Det var få i undersøkelsen som drakk store mengder med alkohol. Det er ikke klart for forskerne hvorfor de som drikker vin har færre forkjølelser. Det er en mulighet for at de som drikker vin også fører en sunnere livsførsel, sier forskerne.
Forskerne er også opptatt av om at et stoff som heter flavonoider, en type antioksidanter som finnes i drueskallet, kan ha noe med den reduserte risikofaktoren å gjøre. Tidligere undersøkelser har konkludert med at flavonoider har evnen til å bekjempe virusangrep i nese- og halsregionen som er den viktigste årsaken til forkjølelse.
Disse resultatene kan forklare en økt resistens mot virusangrep blant de som drikker vin jevnlig, men den endelige konklusjonen for forholdet mellom vinforbruk og forkjølelse krever fremdeles å bli studert videre, lyder forskernes reservasjon.