Mat
Rødseien forbys

Rødseien forbys

Rødseielskere over hele landet er i harnisk etter at Mattilsynet ikke lenger tillater produksjon av denne tradisjonsfisken.
Aase E. Jacobsen
12 Mai 2014 - 11:04

Saltsei, gammelsalta sei og rødsei er mattradisjonen som nå står i fare for å bli utryddet. Bakgrunnen er at Mattilsynet mener det ikke er lov utfra dagens regelverk å framstille slik fisk annet enn for privat bruk.

Ikke uventet er det etablert en Facebook-gruppe til forsvar for denne fiskedelikatessen.

Glemt av regelverket

Det ulovlige ved rødseien er at den ikke bløgges (tømmes for blod) og heller ikke vaskes før salting. Det er imidlertid laget en unntaksregel for bløggingskravet for tradisjonsfisk som saltet fisk, men da må altså fisken vaskes før salting.

Og da snakker vi ikke lenger om rødsei. Blodet er nemlig helt essensielt for at fisken skal få smaken som har gjort den til en delikatesse.

Les mer om denne truete delikatessen

Arnt Inge Berget i Mattilsynet Bodø ble nylig konfrontert om dette av Avisa Nordland, og ville ha svar på hvorfor rødseien hadde havnet mellom to regelverkstoler.

Best etter 3-4 år

- Vårt regelverk er til for å ivareta mattryggheten og det gjør ikke tradisjonell saltseiproduksjon der fisken saltes usløyet og uvasket med mye blod i kar eller tønner, sier Berget. Han vil heller ikke ta stilling til om Mattilsynet har et ansvar for å holde liv i en gammel mattradisjon.

Når en fisk ikke bløgges og heller ikke vaskes, skapes det grobunn for bakterieutvikling, og det er her Mattilsynet griper inn. Det skjer nemlig en kraftig og tilsiktet melksyrebakterieutvikling i den første fasen av modningsprosessen, før saltet tar overhånd og normaliserer forholdene. Regelen er at fisken ikke kan spises før den er minst ett år gammel. Alle rødseielskere er enige om at den er på sitt beste etter 3-4 år. Selv har jeg spist rødsei hele livet og har aldri hørt at noen er blitt syke. Av industrimat er derimot historiene mange.

Bærekraftig ressursutnyttelse

Men ifølge Mattilsynet er det ikke mulig å produsere denne fisken trygt, ikke en gang hos produsenter med anlegg som tilfredsstiller de strenge kravene til matproduksjon.

Allerede nå er det svært vanskelig å få tak i delikatessen. Fiskeforhandlere melder til Avisa Nordland om «svart hav». Rødsei har i stor grad vært en bigeskjeft for småbåter siden det er småsei som er råvaren. Og det er det ingen store som driver med.

Rødsei er ikke minst en veldig god ressursutnyttelse. Sei er en råvare det er mye av, den er i høyeste grad bærekraftig, og salting er et alternativ til innfrysing.

Mer bråk i vente

Men myndighetene kan vente seg mye bråk. Tar du rødseien fra saltenværingene, tar du også livsgleden. Stortingsrepresentant Erik Sivertsen (Ap) tar saken opp ved første anledning, og leder Kjell Ingebrigtsen i Norges Fiskarlag sier til Avisa Nordland at det er en enkel sak for Mattilsynet å snu i saken:

– Det finnes unntaksbestemmelser for lokal tradisjonsmat. En dispensasjon er bare noen tastetrykk unna dersom man virkelig vil. Jeg går ut fra at Mattilsynet ikke ønsker urimeligheter og å ta knekken på det som virkelig er sunn og helsebringende kost, sier Ingebrigtsen.

Foto: Per Eide

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik piffer du opp fredagsbiffen
Dagens rett
Sesamfrøstekte skinkebiffer med couscous

Slik piffer du opp fredagsbiffen

Det litt nøytrale svinekjøttet gis her smaker som får oss til å drømme om markedene i Nord-Afrika.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her