Rødmende norske tomater

Når tomatene nå bare blir bedre og bedre serverer vi lekre og fristende retter passende for årstiden. Tomater og vin er ikke alltid den enkleste kombinasjonen for et vellykket måltid, men vi våger oss likevel på noen forslag.
Redaksjonen
16 Mai 2001 - 18:11

Tomatene skal aller helst høstes modne. Smaken settes i fokus, og til nærmere fullmodne de er ved høsting, godt kombinert med valg av sort, gjødsel og klimatiske forhold, til bedre smak får vi. Men det er meget viktig at tomatene oppbevares i romtemperatur på kjøkkenbenken etter innkjøp. En tomatrett fra kjøleskapet har liten smak.

Fakta omkring tomatvarianter og forbruk finner du etter oppskriftene du får servert her. Smakfullt måltid.

Gazpacho
(4 porsjoner)
5 dl grønnsakkraft
1 dl olivenolje
5 flådde tomater
1 agurk
2 løk
1 rød paprika
1 hvitløkbåt
1 bt kruspersille
1 bt gressløk
salt og pepper
presset sitron
3 skiver skorpefri loff
2 ss smør
Grønnsakene deles smått opp og kjøres i en food-prosessor sammen med kald grønnsakkraft. Smakes til med salt og pepper og presset sitronsaft. Loffskivene skjæres i terninger som brunes i smør og avkjøles. Suppen serves kald med loffterninger og litt klippet kruspersille og gressløk over.

Tomat- og mozzarellasalat
2 porsjoner som forrett/smårett

1 pakke mozzarella à 125 g
6 helt røde tomater, flere hvis du velger de små
10-12 basilikumblader
grovkvernet pepper og havsalt
2-3 ss sitronsaft
6 ss god jomfruolivenolje
Skjær tomater og mozzarella i like tykke skiver. Legg lagvis på tallerkenene. Kvern eller dryss pepper og havsalt jevnt over. Drypp med sitronsaft og hell godt med olje over. Legg basilikumbladene på toppen og server med godt brød, gjerne av typen landbrød eller lyst surdeigsbrød.

Bruschetta Pomodoro
2 chiabattas
4 tomater
God olivenolje
Basilikum
Del chiabattaen i to på langs og hell litt olivenolje på hver halvdel. Sett inn i ovnen under grillen til de blir litt brune i kantene.Hakk tomatene og fersk basilikum. Fordel hakket tomat og basilikum på brødene og du har en deilig liten italiensk rett!

Drikkeforslag: Cortenova Rosso di Puglia 1998, Pasqua, Puglia, Italia, kr 78,20 (varenr 37515, bestillingsutvalget). Vinen har ren rød farge, med fin duft av røde bær, sjokolade og mokka. Saftig og leskende smak med bløte tanniner. En vin som er lett å like.

Bacalao
(4 porsjoner)
600 til 800 gram ferdig utvannet klippfisk
1 kg modne tomater (klase eller plomme)
1 kg mandelpoteter
200 g smør
100 g soltørkede tomater
3 med fløte
Noen hele gode oliven
Stor kapers
sjalottløk
Olivenolje
1 dl rødvin
salt og hvit pepper
Skåld tomater og fjern innmaten. Sjalottløk skjæres i små terninger, og freses lett med litt olivenolje i en varm panne. Tilsett tomatene og rødvin. La trekke over svak varme ca. 10 min. og sil over i en kasserollen. Kok opp og smak til med salt, pepper. Kutt soltørkede tomater i tynne strimler og legg i sausen som holdes ved kokepunktet. Skrell poteter og skjær de i jevne skiver. Ha potetene i tomatsausen, og la de mørne i ca 10-12 min. Tilsett fløte (eller melk ), smør, salt og pepper. Hold varmen. Smelt smør i en panne, og stek fisken gylden. Vær varsom, ikke stek for mye. Anrett den stekte fisken på serverings tallerkener og hell over tomat/potet sausen. Pynt med kapers og oliven, og server med godt brød.

Drikkeforslag: D' Istinto Magnifico 1997, Casa Vinicola Calatrasi, Sicilia, Italia, kr 158,60 (varenr 13773,  basisutvalg-parti). Vinen har dyp rød farge med duft av bær, eik og krydder. Flott saftig stil, velbalansert.

Dampede blåskjell med tomat
2 porsjoner
1 kg blåskjell
1 boks hakkede tomater
3 hvitløksfedd
1 sjalottløk
2 chili (røde)
1 ss sukker
Fersk koriander
Olivenolje
Finhakk hvitløk, chili og sjalottløk. Dette freses i olivenolje til sjalottløken blir blank. Tilsett tomater og sukker, og la så dette koke inn til en tykk grøt. Ha i blåskjellene og damp dette under lokk i ca 3-4 minutter. Serveres rykende varm med hakket koriander og godt brød til.

Drikkeforslag: Chablis Moreau 1997, J. Moreau Chablis, Burgund, Frankrike, kr. 140,30 (varenr 30434, basisutvalg). Vinen har gylden farge med skjær av grønt. Elegant mineralsk duft med flotte frukttoner. Saftig stil med gode syrer, som gir en flott ettersmak.

Norsk ratatouille
(4 porsjoner)
6 tomater
ca. 300 g squash
1 rød paprika
1 grønn paprika
4 løk
ca. ½ dl olje
2 ss tomatpure
salt og pepper
kruspersille
Tomater, squash og paprika skjæres i mindre terninger. Løk finhakkes. Oljen varmes opp i en egnet kjele. Press hvitløken over i oljen og tilsett videre tomatpure og de oppdelte grønnsakene. La det hele koke til alt er mørt. Smak til med salt og pepper. Dryss over klippet kruspersille.
 
Drikkeforslag: Villa Torre Montepulciano d'Abruzzo 1997, Citra Abruzzo, Italia, kr 94,50 (varenr 32016, bestillingsutvalget). En vin med dyp rød farge og tiltalende duft av røde og mørke bær, mandelkjerner og lær. Fruktig og godt anslag med flott harmoni og fine tanniner. En svært velkomponert vin.

Kyllingform med tomater
(4 porsjoner)
1 rå eller grillet kylling
5 tomater
salt og pepper
3 dl rømme
gressløk
Kyllingen deles i mindre serveringsstykker og legges over i en smurt egnet ildfast form. Tomatene skjæres i skiver som legges tett over kyllingen. Dryss over litt salt og pepper. Deretter fordeles rømmen og finklippet gressløk drysses over til slutt. Formen settes inn i ovn ved 180 °C. Dersom det nyttes en ferdig grillet kylling, beregnes steketiden til ca. 15 minutter, mens det beregnes ca. 30 minutter til en rå kylling. Serveres varm med nykokte poteter og en grønn salat til.
 
Drikkeforslag: Quinta de Bons-Ventos 1999, Companhia das Vinhas des S. Domingos, Estremadura, Portugal, kr 78,90 (varenr 14136, basisutvalg). Vinen har mørk rød farge med duft av røde bær, krydder og fat. Saftig anslag med innslag av plomme samt fremtredende syrer, god finish. En god vin til en hyggelig pris.

Sydlansk tomatsalat
(4 porsjoner)
6 tomater, gjerne forskjellige sorter og farger
½ rød løk
2 ss hakket basilikum
10 sorte oliven
ca. 100 g fetaost
4 ss olivenolje
2 ss vineddik
salt og grovkværnet pepper
Tomatene skjæres i litt tykke båter, rødløken i ringer og fetaosten i terninger. Olje og eddik blandes. Ta i salt og pepper. Ingrediensene tas over i en egnet salatbolle og dressingen helles over.
 

Tomater på grill
Tomater kan grilles hele eller i båter/skiver. Større tomater gir bedre grillresultat, og bifftomatene egner seg naturlig nok best. Pakk tomatene inn i folie. Legg evt. i en liten smørklatt og dryss over litt salt før de legges over pågrillristen. Beregnet grilltid er 12-18 minutter, alt etter størrelse og fasthet. Tomater kan også hules ut og fylles før de legges over på grillen. De kan eksempelvis fylles med soppstuing, kjøttdeig og potetmos.

Fakta om tomater

Full markedsdekning av norske tomater
Lycopersicum esculentum, tomaten med familierøtter fra Andesfjellene, er i dag en selvfølge på det norske matbord. Forbruket har for lengst passert 5 kg pr. nordmenn i året, og tomaten er derfor det produktet som har den største forbruksveksten både i Norge og i resten av verden. Norske tomater i mange varianter er det nå full markedsdekning av.

Tomat er en 2500 år gammel kulturplante som fikk navnet kjærlighetseple da den kom til Europa. Den har mange bruksområder og har blitt en elsket ingrediens i vårt norske kjøkken.

Hvert år har vi en totalproduksjon på vel 9 000 tonn tomater. Importen ligger på ca. 13 000 tonn. Vi har norsk produksjon fra 1. halvdel av april til utgangen av oktober på et 320 dekars areale. Rogaland står for 85 prosent av totalproduksjonen. Den norske dyrkningsformen er lik den vi finner i de øvrige vest-europeiske land, da vi nytter veksthus, dyrker i et begrenset vekstmedium og bruker samme energimengde. Her i Norge har vi av naturlige grunner en noe kortere vekstsesong. I norsk tomatproduksjon nyttes kun biologisk bekjempelse mot evt. skadedyr. Soppsykdommer styres via klimakontroll og humler nyttes til bestøvningen. I løpet av få år har vi fått et stort sortiment av tomater, hele 12 varianter. Men det er like fullt de to sortene Aromata og Espero som står for nærmere 85 prosent av totalproduksjonen. De øvrige 15 prosent er nyheter som prøves ut og spesialtomater.

Vi har følgende spesialtomater
Klasetomater, med 5-6 tomater på klasen, røde og gule.
Sherrytomater, røde og gule.
Coctailtomater, ofte kaldt Aromatomater, bare røde.
Plommetomater, røde, orange og gule og med forskjellige størrelser.
Bifftomater, bare røde.

Klasetomater har hatt en rivende utvikling, og det forventes at spesialtomater vil utgjøre 16 % av totalforbruket i inneværende år.

Drikkeforslag: Mai Rødsten
Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker / Apéritif
Foto: Astrid Hals / Kim Holthe

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her