Restauranter kan få svanemerket

Bevissthet om miljøet sprer seg inn på restaurantkjøkkenet.
Redaksjonen
10 Oktober 2006 - 01:06

Miljømerket Svanen er velkjent for de aller fleste, men nå har Miljømerking foreslått en rekke kriterier for å kunne svanemerke restauranter, kan de melde tidligere denne uken.

I utformingen av de konkrete miljøkravene, har Miljømerking hatt en tett dialog med 25 restauranter og cateringbedrifter. Blant disse finner vi de to norske Kampen Bistro og Nobel Catering, begge i Oslo.

Nytt fokus for storhusholdning
Restauranter er på mange måter det samme som en stor husholdning, der miljøpåvirkningen er den samme bare i en langt større målestokk.
Noen av kravene som er foreslått gjeldende for svanemerkede restauranter omfatter:

Redusert energiforbruk og valg av fornybare energikilder
Energiforbruket i en restaurant omfatter oppvarming, belysning, oppbevaring og tillaging
 
Valg av miljøvennlig kjølemedium
Redusert bruk av miljøskadelige kjemikalier
Oppvaskmaskinen er den store synderen her - og mange kjemikalier påvirker miljøet negativt etter utslipp gjennm avløpet
 
Valg av matvarer med lav miljøpåvirkning
Miljøpåvirkning skjer her ved dyrking og under transport.

Tidlige reaksjoner
De første tilbakemeldingene på høringen, har i første rekke handlet om kravene svanemerket setter på maten, og da i sær de foreslåtte kravene om andel av økologisk mat, lokal eller regional mat og kravene om at genmodifiserte matvarer ikke kan benyttes. Restaurantbransjen påpeker at kravene til matvarer vil være vanskelig å tilfredsstille med de begrensningene som er foreslått.

Kravene som Miljømerking ønsker å stille til begrenset bruk av kjemikalier, redusert forbruk av energi og vann og generelle materialbesparelser ser imidlertid ut til å være overkommelige.

Hvilke restauranter som først får Svanen blir spennende å se.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Billig-champagne som skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Billig-champagne som skiller seg ut

Den er nemlig laget med alle de sju tillatte druesortene i Champagne. Og ordet billig bør stå i anførselstegn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Beste chianti under 200 kroner
+
Ukens vin

Beste chianti under 200 kroner

Den koster sågar bare 149,90 og overgår det meste i dette prissjiktet, uansett opprinnelse. Den kommer dessuten fra et middelalderslott.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Billig-champagne som skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Billig-champagne som skiller seg ut

Den er nemlig laget med alle de sju tillatte druesortene i Champagne. Og ordet billig bør stå i anførselstegn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Beste chianti under 200 kroner
+
Ukens vin

Beste chianti under 200 kroner

Den koster sågar bare 149,90 og overgår det meste i dette prissjiktet, uansett opprinnelse. Den kommer dessuten fra et middelalderslott.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

By på denne luftige og friske desserten
Ukens kake

By på denne luftige og friske desserten

Fromasj er undervurdert som dessert - i hvert fall lages det ikke så ofte lenger. Det kan du gjøre noe med. Prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Håvard Werkland nådde nesten pallen i årets Bocuse d'Or

En fjerdeplass og prisen for beste tallerkenrett føyer Håvard Werkland og det norske teamet inn i en god norsk tradisjon med å gjøre det veldig godt i Bocuse d'Or - verdens tøffeste kokkekonkurranse.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fredagskosen er i boks med denne asiatiskinspirerte retten
Dagens rett

Fredagskosen er i boks med denne asiatiskinspirerte retten

En rask og smakfull rett avslutter en lang arbeidsuke - gjerne med skummende følge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her