Lekter'n Restaurant, Aker Brygge
Søndag 14. september 2014 kl. 14.00 - 17.00
Registrering av deltakere fra kl 12.00
Årets NM i østersåpning arrangeres under Norges Sjømatfestival som går av stabelen på Aker Brygge/ Tjuvholmen 12. - 14. september 2014.
Denne helgen vil det være en rekke aktiviteter på hele bryggen med fokus på den gode sjømaten, med middager, smakinger, kurs, og konkurranser.
I NM i østersåpning kjemper landet beste østersåpnere om fabelaktige premier og om retten til å representere Norge under årets VM i Irland.
• Jeg vil delta i NM i østersåpning (klikk)
Les mer om konkurransen her
Reglement for NM i østersåpning 2014 | 1 | Juryen kvalitetssikrer østersene som skal benyttes ved åpningen. | 2 | Konkurransebordene vil være ca 90 cm høye. | 3 | Hver deltaker mottar en forseglet eske med østers på scenen. Han/hun skal forsikre seg om at den inneholder 20 østers før start i innledende runder og 30 østers i finalen. | 4 | Hver deltaker skal åpne 20 østers i innledende runder. De fem beste deltakerne fra innledende runder går videre til en finale der de skal åpne 30 østers. | 5 | Østersen blir fordelt deltakerne ved loddtrekning og hver deltakers brett vil ha en på forhånd bestemt kode. | 6 | Østersen må åpnes på underlaget som er gitt og deltakerne må presentere østersene på fat gitt av arrangøren - ingenting annet kan benyttes i presentasjonsøyemed. | 7 | Deltakerne må presentere sine østers med matsiden opp, og kan enten presentere dem på den flate eller konkave delen av skjellet. | 8 | Ved åpning av østers må deltakeren kun benytte en kniv, et håndkle og et brett (dette blir utlevert av juryen). Deltakeren kan ikke benytte noen form for støtte, holder eller noe annet hjelpemiddel. Medbrakt kniv må godkjennes av juryen. | 9 | Deltakere må være over 18 år. | 10 | Deltakere kan benytte hansker eller annen beskyttelse på hendene. | 11 | Konferansieren starter hvert heat av konkurransen. Hver deltaker skal starte åpningen av østers på hans kommando. | 12 | Hver deltaker må indikere at de er ferdige ved å reise hånden. Deltakeren må ikke røre brettet etter at han/hun har tilkjennegitt at han/hun er ferdig - dette fører til diskvalifisering. | 13 | Hver deltaker kan bli bedt om å bære sitt eget fat til et gitt punkt, og vil være ansvarlig for fatet frem til dette punktet. | 14 | Juryen vil bedømme østersfatene på bakgrunn av: • God presentasjon • Korrekt åpnet - uten feil • Østersen er komplett løsnet fra skallet • Skjellmuskelen er intakt - ikke revet, kuttet, skåret eller skadet og uten blod • Presentabelt fat for servering | 15 | Poeng blir gitt i hovedsak for hurtigheten av åpningen av østersene (20 stk. i de innledende runder, 30 stk. i finalen). Dommerne gir bonuspoeng for presentasjonen av østersfatet. En bonus på 1 til 30 sekunder kan gis av dommerne i henhold til deres bedømning av fat som presenteres på en pen og ryddig måte. Prøven består i hvordan fatet vil se ut for en gjest ved et hotell eller en restaurant. | 16 | Følgende straffepoeng kan bli gitt: - ikke løsnet østers: 4 sek - østers med skall: 4 sek - østers med blod: 30 sek - skadet østers: 4 sek - veltet østers: 4 sek - for hver uåpnede/manglende østers: 30 sek (hvis et østersskjell presenteres tomt, eller kun skjellmuskelen presenteres, regnes østersen som ikke presentert) | 17 | Vinneren blir kåret ut i fra sammenlagt tid og straffepoeng. Ved uavgjort skal den deltakeren som har de laveste straffepoengene kåres som vinner. Hvis dette også er likt, skal den med høyest bonuspoeng kåres som vinner. |
|