Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Og om du er blant dem som tviholder på den særnorske tradisjonen med bordeauxvin til torsk, bør du absolutt følge med. For mens cabernetdruene antar en litt vel jordlig karakter nede i Bordeaux, oppnås det stor friskhet, saftig skogsbærkarakter og solid mineralpreg med én av dem, nemlig cabernet franc, i Loire-dalen.
Réserve des Vignerons Saumur Champigny 2010 (91763) er en billig, men svært så hederlig representant for denne vinstilen. Kooperativet Cave de Saumurs rimeligste vin, men likevel med utrolig mye karakter for pengene.
Ikke lever og rogn
Og nettopp denne kombinasjonen er så ideell til vår alles kjære vintertorsk, kraftig og hvit som den er i kjøttet, og så anvendelig på kjøkkenet. Men jeg vil ikke anbefale den til skreimølje, altså med torskerogn og –lever. Disse vanskelige aromaene har en tendens til å gjøre nesten en hver rødvin litt jordlig og rustikk, og denne er intet unntak.
Men torsk med annet smaksrikt tilbehør, kylling, spekemat eller en klassisk svinesteik, ja sågar ost som hvitmugg og faste typer, dette er mat som matcher 100 prosent.
Lagringsdyktige
Saumur-Champigny er for de fleste ukjent landskap. Bare det med rødvin og Loire får det neppe til å ringe en bjelle for andre enn innsiderne. Men «bordeauxdruen» cabernet franc gir veldig gode resultater i dette nordlige landskapet. Avstanden til havet er stor nok samtidig som vinmarkene beskyttes av tilstrekkelig med høydedrag til å sikre et tørrere, men litt kjøligere klima enn eksempelvis i Bordeaux. Samtidig som jordsmonnet er veldig forskjellig. I Saumur og de nærliggende appellasjonene som Chinon er det kalkholdig hvilket sørger for stor friskhet i vinene.
De beste vinene herfra er dessuten interessante kandidater for vinkjelleren, men da bør du prøve viner fra Chinon, som for eksempel det fantastisk gode kjøpet Couly-Dutheil La Baronnie Madeleine Chinon 2011 (10853). En vin som fortsatt er veldig ung og som tåler fint 10 år.