Drikke
Prøv noe nytt til torsken

Prøv noe nytt til torsken

Om du sverger til rødvin til torsken, bør du prøve noe fra Loire.
Aase E. Jacobsen
29 Februar 2012 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Og om du er blant dem som tviholder på den særnorske tradisjonen med bordeauxvin til torsk, bør du absolutt følge med. For mens cabernetdruene antar en litt vel jordlig karakter nede i Bordeaux, oppnås det stor friskhet, saftig skogsbærkarakter og solid mineralpreg med én av dem, nemlig cabernet franc, i Loire-dalen.

Réserve des Vignerons Saumur Champigny 2010 (91763) er en billig, men svært så hederlig representant for denne vinstilen. Kooperativet Cave de Saumurs rimeligste vin, men likevel med utrolig mye karakter for pengene.

Ikke lever og rogn

Og nettopp denne kombinasjonen er så ideell til vår alles kjære vintertorsk, kraftig og hvit som den er i kjøttet, og så anvendelig på kjøkkenet. Men jeg vil ikke anbefale den til skreimølje, altså med torskerogn og –lever. Disse vanskelige aromaene har en tendens til å gjøre nesten en hver rødvin litt jordlig og rustikk, og denne er intet unntak.

Men torsk med annet smaksrikt tilbehør, kylling, spekemat eller en klassisk svinesteik, ja sågar ost som hvitmugg og faste typer, dette er mat som matcher 100 prosent. 

Lagringsdyktige

Saumur-Champigny er for de fleste ukjent landskap. Bare det med rødvin og Loire får det neppe til å ringe en bjelle for andre enn innsiderne. Men «bordeauxdruen» cabernet franc gir veldig gode resultater i dette nordlige landskapet. Avstanden til havet er stor nok samtidig som vinmarkene beskyttes av tilstrekkelig med høydedrag til å sikre et tørrere, men litt kjøligere klima enn eksempelvis i Bordeaux. Samtidig som jordsmonnet er veldig forskjellig. I Saumur og de nærliggende appellasjonene som Chinon er det kalkholdig hvilket sørger for stor friskhet i vinene.

De beste vinene herfra er dessuten interessante kandidater for vinkjelleren, men da bør du prøve viner fra Chinon, som for eksempel det fantastisk gode kjøpet Couly-Dutheil La Baronnie Madeleine Chinon 2011 (10853). En vin som fortsatt er veldig ung og som tåler fint 10 år.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

Flaskefoto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 
 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen
Guide
Oppskrifter med kalkun

Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen

Om du ikke har din egen vri på nyttårskalkunen, bare har glemt hvordan du gjorde det i fjor eller vil gjøre noe helt nytt i år, finner du oppskriftene her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekkert kan en laksefilet serveres
Dagens rett

Så lekkert kan en laksefilet serveres

Med både krydder og sprøstekt skinn og et luftig rødbeteskum forvandles en lakseside til den lekreste rett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen
Dagens rett

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen

Kalvefilet er noe av det beste du kan servere og med denne sausen til blir det fest for smaksløkene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt
Ukens drink

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt

Ønsk det nye året velkommen med den mest elegante av alle drinker: Champagnecocktail. Men som her har fått en vri ved å bruke akevitt i stedet for cognac.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen
Guide
Oppskrifter med kalkun

Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen

Om du ikke har din egen vri på nyttårskalkunen, bare har glemt hvordan du gjorde det i fjor eller vil gjøre noe helt nytt i år, finner du oppskriftene her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekkert kan en laksefilet serveres
Dagens rett

Så lekkert kan en laksefilet serveres

Med både krydder og sprøstekt skinn og et luftig rødbeteskum forvandles en lakseside til den lekreste rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 06. januar i Oslo

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert

Lær om vinens vidunderlige verden på kun to timer. Få en god innføring i hvordan du smaker og bedømmer vin, og unn deg selv herlige fremtidige vinopplevelser. Sjekk ut de 10 utvalgte vinene som blir servert!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen
Dagens rett

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen

Kalvefilet er noe av det beste du kan servere og med denne sausen til blir det fest for smaksløkene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her