Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Loire forbindes i liten grad med rødvin. Likevel produseres det rødt i de fleste av de i alt 70 ulike appellasjonene i denne langstrakte dalen. Dette borger for store forskjeller i så vel stil som karakter. Forskjeller som stammer fra så vel druevalget som jordsmonnet. For en som har svelget noen liter med halvtørr cabernet d'anjou i ungdommen, er det vanskelig å forstå at cabernet franc kan gi noen form for storhet på disse breddegrader.
Men det kan den altså. Selv om denne relativt varmekjære druen i vanskelige år sliter for å oppnå full modenhet så langt nord. Som kjent er det i randsonene at de ulike druene bidrar med størst raffinement. Når cabernet ikke får nok sol, overtar grønne toner, særlig paprika, aromabildet, og det er ikke alltid like vellykket. Men innslaget av urter gir sammen med fyldig bærfrukt druen dens særpreg. I tillegg kommer myke tanniner og et fint potensial for eleganse når forholdene er de riktige.
Bourgueil, Chinon og Saumur-Champigny er appellasjonene som fremhever seg kvalitetsmessig for denne druen. Men stilen er likevel forskjellig og det forklares primært av kombinasjonen av jordsmonn og klima - selvsagt i tillegg til ulikheter mellom produsentene. Mens de beste vinmarkene for Bourgueil og Chinon er sørvendte skråninger med leire, grus og kalkstein, er de tilsvarende i Saumur-Champigny dominert av den spesielle krittsorten som kalles tuffeau blanc og jaune. Selv om de beste i Borgueuil og Chinon kan beskrives som kraftigere og noe mer holdbare og Saumur-Champigny som mer elegant og bløt, finner vi i samtlige appellasjoner lettere og saftigere viner med dempet terroirpreg.
Felles er dessuten at det lages to hovedstiler, en ung vin beregnet for å nytes mens den er fersk, og en litt mer seriøs utgave med modning i eik. Sistnevnte stil som forbeholdes toppcuvéene har hatt en tendens til å være overpriset. Når samtidig etterspørselen både internasjonalt og nasjonalt etter røde Loire-viner er for nedadgående, sier det seg selv at mange tvinner tommeltotter. Det går imidlertid mest utover de store négocianthusene. De små og uavhengige produsentene klarer seg bedre.
Likevel er Fouet Rouge et Noire Saumur-Champigny Viellies Vignes 2002 (15005) fra Domaine Fouet satt ned med 40 kroner siden lanseringen. Det er en tilnærmet umulig oppgave å selge en rød Loire til nærmere to hundre kroner her til lands. Men nå smaker det av fugl, for øvrig en svært god kombinasjon til denne vinen som byr på modne bærtoner, lær, stall, eksotisk trevirke og krydder i duften. Smaken følger opp med nydelig mykhet, god saftighet og stofflighet, finslepne tanniner og jordsmonnspreget finish.
Flott følge til alt av fugl, vel tilberedt vel å merke, som fasan, perlehøne og god kylling, men også gås og and, og gjerne Peking-inspirert. Men den trives også veldig godt sammen med viltretter basert på filet. En moden og elegant vin som er deilig nå og som vil holde seg i minst tre-fire år til. Når den samme vinen koster 10-12 euro i Frankrike, skjønner vi at vi har med et godt kjøp å gjøre.
For den unge ikke-fatlagrete "cabernet-fra-Loire"-stilen finnes tre veldig gode om enn forskjellige representanter som alle ble lansert i januar. Mens Ramelles Chinon 2006 (20088) er en saftig og lettdrikkelig vin, har Monmousseau Bourgeuil 2003 (15223) og Brunet Chinon 2004 (20872) mer karakter. Og sistnevnte mest av alle. Forklaringen ligger mest sannsynlig i jordsmonnet. Selv om Chinon (og Bourgueil) er bittesmå appellasjoner (henholdsvis 2.344 og 1.393), er jordsmonnet variert. Hos Domaine Brunet vokser vinstokkene i leirholdig kalkstein- og kiseljord og det gir en noe kraftigere stil enn for Monmousseaus versjon som kommer fra sandholdig kiseljord. Brunets chinon er et fint studium i hvor særpreget cabernet franc blir i denne delen av Frankrike - og altså helt uten hjelp av fat. En super vin til gryter og ovnstekte kjøttretter.
Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.