Drikke
Prøv denne supre vinen til torsk

Prøv denne supre vinen til torsk

Om du absolutt vil ha rødvin til torsk, gjør denne en god jobb.
Aase E. Jacobsen
25 Februar 2015 - 06:00

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Valpolicella har hatt en særstilling blant rødviner som gjør en akseptabel jobb overfor torsk. For dem som tviholder på «bordeaux til torsken», er dette selvsagt å banne i kjerka. Men korrekt valpolicella har en kirsebæraktig saftighet og friskhet som fungerer veldig godt. Det er imidlertid langt fra all valpolicella som duger.

Torsk liker ikke søtladen frukt

De siste årenes hang til å gjøre vinstilen mest mulig søtladen og varm i frukten med stallaktige eller jordlige toner, får torsken til å skvette unna.

Bertani Villa Novarè Valpolicella Classico 2013 (4783)er der den skal være. Herlig saftig, ren og frisk og med balansert sødme og ikke minst moderat alkohol.

Denne valpolicellaen skiller seg imidlertid fra mange andre ved at druene er behandlet på en spesiell måte før innhøstning. 10-15 dager før druene skal høstes, kuttes forbindelsen mellom drueklasen og trevirket slik at klasen ikke får noen tilførsel av næring. Det skal ifølge produsenten bidra til å forsinke modningen og dermed beholde mest mulig friskhet.

Ikke ripasso til torsken

Resultatet smaker i alle fall bra, noe torsken er enig i.

Se alle våre gode oppskrfiter med torsk

Denne produsenten har ikke uventet god kontroll også på sin ripasso, Bertani Valpolicella Ripasso 2012 (6119), som imidlertid ikke er noe torsk setter pris på. Her må du heller trå til med lam eller vilt som trives bedre sammen med aromaene og den mer uttalte sødmen.

Den er ifølge produsenten laget på tradisjonell ripassomåte, uten moderne elementer bortsett fra ståltanker til den første gjæringen. Når valpolicellavinen er ferdiggjæret fylles den på fatene som har inneholdt amarone. Dette gjør at vinen starter en ny gjæringsprosess med det resultat at den endrer karakter, får mer sødme, fylde og høyere alkohol.

Gammelt konsept

Bertani lager en annen og helt spesiell vin, Secco-Bertani Vintage Edition 2009 (9722). Her er oppskriften valpolicella-druen corvina og 20 prosent «fremmede» druer som sangiovese, syrah og cabernet sauvignon. Om det høres ut som en ny ide, er det feil, for denne vinen har eksistert med denne miksen siden 1889. Men selve varemerket ble skapt allerede i 1870.

Etter den andre alkoholgjæringen i fat som har inneholdt enten amarone eller recioto, overføres vinen til store tradisjonelle fat av kirsebær- og kastanjetrevirke i 18 måneder som ytterligere bidrar med særpreg.

 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her