Prisgunstig fra Nord-Spania

Hvis du ikke har hørt om vinområdet Cariñena, har du noe til gode - i hvert fall hvis du er på jakt etter gode rødvinskjøp. For her kommer flere attraktive kandidater til høstkosen.
Aase E. Jacobsen
10 September 2003 - 11:02

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Det nordspanske vinområdet Cariñena sliter med å hevde seg overfor sine langt mer offensive naboer. Cariñena ligger nemlig midt mellom Rioja, Navarra og Catalonia (med blant andre Penèdes) som alle har opplevd jevnt økende etterspørsel og priser. Årsaken til at området befinner seg i en bakevje er fraværet av kjente vinhus og dominansen av kooperativer som lenge nøyde seg med å lage alkoholrike bulkviner. En tradisjon som har levd i 2300 år. Nesten ingen andre spanske regioner kan se tilbake til en like lang vinhistorie - selv om den mangler gullkantene.

Alternativ til boks
Dette er grunnen til at det er mulig å finne gode viner til en rimelig pris. Av den samme grunnen er tilbudet fra Cariñena økende her til lands. Mange god kjøp til under hundrelappen. Hoveddruen er garnacha som gir viner beregnet på tidlig konsum. Denne varmekjære druen byr på mye saftighet og middels syrer og tanniner. Vinmarkene i Cariñena ligger ved 400-800 meter over havet slik at druene unngår å bli kokte i sommerheten for ved disse høydene er nettene kjølige.

Castillo de Aguarón Garnacha 2001 (20281) er rimeligst av nykommerne, og samtidig enklest. Men har likevel mer enn nok av sjarm på grunn av sitt ungdommelige og krydrete bærpreg. Et langt bedre alternativ enn de fleste boksviner, enten du nyter den alene eller til enklere retter med lyst kjøtt.

Grill eller lam
Marqués de Ballestar Reserva 1999 (20280) er laget av en blanding av garnacha og tempranillo som bidrar til å gi mer struktur til vinen. Marqués de Ballestar Reserva bærer preg av å ha vært innom fat. 12 måneder i amerikansk eik gir et umiskjennelig krydderpreg men som likevel ikke er påtrengende. Smaken er saftig og bløt og tåler godt en gryterett eller grillet lyst kjøtt.

Noe mer trøkk er det i Lalaguna Crianza 1999 (41859) som er noe mer moden i aromaene med et kjøttaktig bærpreg. Smaken er saftig og bløt som den andre men en tanke bedre pakket. Ettersmaken er relativt lang. En super grillvin som også nøyer seg med pannestekte kjøttstykker, gjerne saftige lammekoteletter.

Fjerdemann ut er rosinen i pølsa - i hvert fall for den som liker viner med lagret preg. Finca Giusana Reserva 2001 (41858) er enda mer utviklet duftmessig. Her har de modne bæraromaene fått følge av lær og trevirke. Smaken er saftig med fine syrer og krydret finish. En god lammevin og et godt og rimelig alternativ til Rioja.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En helaften med spansk eleganse på Bon Lio
Matkurs og vinkurs
Winemakers dinner 11. mars i Oslo

En helaften med spansk eleganse på Bon Lio

Den 11. mars kan du bli med på en uforglemmelig kveld der fem eksepsjonelle viner fra Priorat matches med en utsøkt 5-retters meny fra Bon Lio.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her