Det er nemlig slik at norske poteter har hatt en formidabel kvalitetsøkning de siste fem årene. Tre sorter kan snart være beskyttet av merkeordningen.
For noen år siden fikk NorgesGruppen et lass med klager angående norske poteter. Det gikk så langt at NorgesGruppen klagde til daværende landbruksminister Lars Sponheim. Potetene måtte behandles mer edelt. Med respekt.
Bedre kvalitet Nå har kvaliteten blitt mye bedre. Tidligere ble det sagt at en potet falt 15 meter fra den kom fra jord til bord. Nå ruller den hele veien i stedet. Dette gagner potetene, ettersom de ikke får så mye "juling" underveis fra leverandør til grossist.
Til godkjenning
Sortimentet har dessuten blitt mye større, og per i dag er det tre sorter som er til "typegodkjenning". Fjellmandel fra Oppdal har allerede fått godkjent Beskyttet geografisk betegnelse, mens Gulløye fra Nord-Norge har søkt om Beskyttet opprinnelsesbetegnelse. Ringerikspotet BA har søkt om Beskyttet geografisk betegnelse for ringerikspotet fra Ringerike.
NorgesGruppen hadde en økning i potetsalget på 4,7 prosent i 2006, skriver Dagligvarehandelen.
Fast følge
Poteten er fast følge til de fleste norske middagsretter og det dyrkes over nitti forskjellige sorter her til lands. Men det er først de siste årene potetene har fått sin "anerkjennelse".
Takket være restauranter og forbrukeres krav til gode råvarer har salget av gode matpoteter skutt i været.
Og nå kan vi snart ha tre sorter som er beskyttet av merkeordningen.