Poteter på vei opp

Snart er det kanskje ikke bare burgundere og bordeauxer folk kan velge mellom på norske restauranter. Men også poteter.
Redaksjonen
13 April 2007 - 14:28

Det er nemlig slik at norske poteter har hatt en formidabel kvalitetsøkning de siste fem årene. Tre  sorter kan snart være beskyttet av merkeordningen. 
 
For noen år siden fikk NorgesGruppen et lass med klager angående norske poteter. Det gikk så langt at NorgesGruppen klagde til daværende landbruksminister Lars Sponheim. Potetene måtte behandles mer edelt. Med respekt.

Bedre kvalitet
Nå har kvaliteten blitt mye bedre. Tidligere ble det sagt at en potet falt 15 meter fra den kom fra jord til bord. Nå ruller den hele veien i stedet.  Dette gagner potetene, ettersom de ikke får så mye "juling" underveis fra leverandør til grossist.

Til godkjenning
Sortimentet har dessuten blitt mye større, og per i dag er det tre sorter som er til "typegodkjenning". Fjellmandel fra Oppdal har allerede fått godkjent Beskyttet geografisk betegnelse, mens Gulløye fra Nord-Norge har søkt om Beskyttet opprinnelsesbetegnelse. Ringerikspotet BA har søkt om Beskyttet geografisk betegnelse for ringerikspotet fra Ringerike.

NorgesGruppen hadde en økning i potetsalget på 4,7 prosent i 2006, skriver Dagligvarehandelen.

Fast følge
Poteten er fast følge til de fleste norske middagsretter og det dyrkes over nitti forskjellige sorter her til lands. Men det er først de siste årene potetene har fått sin "anerkjennelse".

Takket være restauranter og forbrukeres krav til gode råvarer har salget av gode matpoteter skutt i været.

Og nå kan vi snart ha tre sorter som er beskyttet av merkeordningen.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her sørger gamle vinstokker for ekstra dybde
+
Godbiter i pollisten

Her sørger gamle vinstokker for ekstra dybde

Det betyr at du får den ekte smaken av Burgunds terroir, men ikke helt upåvirket av trender.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Supertoscaner som ikke får lov å hete det
+
Ukens vin

Supertoscaner som ikke får lov å hete det

Den kommer fra en hemmelig kilde, men at den er i et høyt kvalitetssjikt, forteller smaken alt om.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her sørger gamle vinstokker for ekstra dybde
+
Godbiter i pollisten

Her sørger gamle vinstokker for ekstra dybde

Det betyr at du får den ekte smaken av Burgunds terroir, men ikke helt upåvirket av trender.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Supertoscaner som ikke får lov å hete det
+
Ukens vin

Supertoscaner som ikke får lov å hete det

Den kommer fra en hemmelig kilde, men at den er i et høyt kvalitetssjikt, forteller smaken alt om.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Med denne kan du feire lite-versjonen av Thanksgiving
Dagens rett
Stekt rosenkål a la Thanksgiving

Med denne kan du feire lite-versjonen av Thanksgiving

Nå er rosenkålen for fullt på vei inn i butikkhyllene, og den fortjener en annen skjebne enn overkokt tilbehør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her