Drikke
Porter - hva er det?

Porter - hva er det?

Porter er et rikt mørkt og komplekst øl som svært mange setter pris på. Her får du vite mer om dette supre ølet.
Redaksjonen
08 November 2011 - 10:00

I 1700-tallets London var det vanlig å bestille «Three Threads» - en blanding av ale, «beer» og «two penny» der sistnevnte var det sterkeste og mest vellagrede ølet på markedet. I 1720 kom bryggeren Harwood på den smarte ideen å lage et øl som kombinerte alle de tre smakene i «Three Threads». Det nye, mørke og sterke ølet med utpreget humlesmak var brygget på bløtt vann, og i starten bar det navnet «Entire» - det komplette ølet. Historien forteller at stor popularitet blant portørene på Victoria Station i London gjorde at brygget snart skiftet navn til Porter.

Porter er et mørkt og tørt, overgjæret og ugjennomsiktig ale, men ikke så «tungt» i konsistensen som Stout. Porter finnes i flere varianter hvor Robust Porter har en smak av bitter sjokolade og svart malt. Sammen med bitterheten fra humlen får dette ølet en kompleks smak.

Brown Porter er mer mild i tonen enn Robust Porter, og smakskomponentene fra humle og malt er ikke så framtredende. Fargen er også lysere, og fylden er mer moderat og balansert enn i Robust Porter.

Porter skulle lagres skikkelig, og nedtegnelser forteller at ølet måtte lagres til det var «pikant og fyldig». Eksakt lagringstid sto det ikke noe om, men det antas at det måtte dreie seg om fra fire måneder til ett år. Dersom sistnevnte er riktig, måtte brygget ha et svært høyt ekstraktinnhold.

Porter hadde sin storhetstid på 1800-tallet. Selv om mange britiske puber på 40- og 50-tallet hadde skilt som forkynte at de solgte både «ale and porter», sies det at øltypen knapt var å oppdrive. Irland holdt stand med Porterbryggingen helt til 1973. I de senere årene har Porter opplevd en renessanse der flere mikrobryggerier har gått i bresjen og trykket øltypen til sitt hjerte.

Anbefalt serveringstemperatur er cirka 13 grader, og sjømat som kreps og skalldyr skal være å anbefale på tallerkenen ved siden av ølglasset. Porter og østers anbefales på det varmeste, selv om kombinasjonen høres like merkelig ut som rakefisk og vin fra Sauternes.

Kilder:
Beer Lover's Companion, Josh Leventhal
Den store ølboken, Michael Jackson
Øl til glede, Øystein Øystå

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her