Polet bløffer

Trolig venter det et søksmål på Vinmonopolet som stanset salget av en portugisisk vinboks. Det er nemlig umulig at noen kan bli syke av å drikke vin, bortsett fra god gammeldags fyllesyke og allergi.
Aase E. Jacobsen
08 September 2006 - 01:00

I en pressemelding fra Vinmonopolet sendt ut torsdag forsøker polet å redde ansikt og gjør det med en gedigen bløff både overfor mediene og forbrukerne. I meldingen heter det blant annet:
 
"Resultatet av den kjemiske analysen viser funn av ufarlige bakterier og gjær. Dette kan være en indikator på dårlige hygieniske forhold og/eller ustabile produksjonsforhold. Det kan forklare at produktet har vært ustabilt og hatt en variabel kvalitet, og det kan ikke utelukkes at kunder kan ha fått ubehagsreaksjoner av å drikke vinen."

Umulighet
Det er imidlertid umulig. Intoleranse, ja, bakrus, ja men ingen form for klassisk matforgiftning. Bakterier som kan utløse slike reaksjoner overlever nemlig ikke i vin. Det er gammel kunnskap som går helt tilbake til Louis Pasteur. Han hevdet blant annet at vin var det mest hygieniske næringsmiddel som fantes og anbefalte vin i stedet for det ofte forurensete vannet.

Men Vinmonopolet vil ikke høre på slikt, for selv etter at Skandinavias ledende alkohollaboratorium sier at det ikke er noen helsefare forbundet med å drikke den aktuelle vinen, opprettholder monopolet salgsforbudet går det frem av pressemeldingen.

Polet ber nærmest forbrukerne om å levere den tilbake og få pengene i retur. Det er god butikk for dem som ikke har klart å tyne ut de siste dråpene av boksen. Kroner 217,70 rett i lomma! For hver boks som kommer tilbake vil kravet mot Vinmonopolet fra importøren trolig øke.

Villeder alle
Det siste utspillet fra Vinmonopolet forteller oss i klartekst at her er den noen som prøver å gjemme seg bak sin monopolmakt og ikke innrømme fadesen. Det er imidlertid ikke importøren vi er bekymret for, men den forvirring og usikkerhet statsmonopolet har klart å skape hos forbruker (og medier) ved å hevde at vin er like utsatt som en hvilken som helst matvare. Det er tydelig noen som ikke har fulgt med i timen da elementærkunnskapene i vinkjemi ble gått gjennom.

Dyrt for polet
Det har ikke lykkes Apéritif å få kontakt med importøren. Det vil imidlertid ikke forundre oss om denne vil fremme et ganske betydelig krav overfor Polet. Adm.dir. Kai G Henriksen (bildet) i statsmonopolet bør gjennomføre en like betydelig oppvask. Noen bør opplagt settes på skolebenken for å gjennomgå pensum på nytt når det gjelder vinkjemi - eller rett og slett erstattes.

Foto: Eva Brænd

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her