Ukens kake

Festkake med hvit sjokolademousse og peppernøtter

Planlegg julens flotteste festkake allerede nå
Foto: (Brodogkorn.no)

Planlegg julens flotteste festkake allerede nå

Du begynner med å lage peppernøttene nå og setter av tid i kalenderen for å fullføre mesterverket når det nærmer seg jul.
Aase E. Jacobsen
08 Desember 2022 - 12:00

Smaken av pepperkaker er kanskje den mest populære som finnes. I hvert fall settes det til livs enorme mengder slike i fra julesesongens start i november og ut året.

Peppernøtter er ikke så ulike pepperkakene, litt mildere i smaken. Derfor passer de så fint på denne kaken fylt med deilig hvit sjokolademousse. Den har riktgnok masser pepperkakesmak i bunnen. Så her får du smak av jul fra innerst til ytterst  

Slik lager du peppernøtter selv

Festkake med hvit sjokolademousse og peppernøtter

Festkake med hvit sjokolademousse og peppernøtter

Fremgangsmåte

Kakebunn:

  1. Ha egg og sukker i en bakebolle og pisk til lett eggedosis.
  2. Smelt smøret og la det avkjøles.
  3. Bland sammen mel, bakepulver og krydder og bland vekselvis det tørre og yoghurt inn i eggedosisen. Det er viktig at du ikke rører for mye, så bruk gjerne en håndvisp.
  4. Hell i det smeltede smøret, og rør forsiktig til alt er blandet.
  5. Fordel røren i tre små kakeformer (15 cm i diameter), eller stek kaken i en liten langpanneform. Husk bakepapir!
  6. Stek kaken midt i ovnen på 180 °C i 25–35 minutter. Sjekk med en kakepinne eller et grillspyd i tre om kaken er ferdig stekt. Stikk i midten av kaken, fester det seg røre på pinnen må den steke litt til. Avkjøl på rist.
  7. Hvis du stekte kaken i langpanneform: Stikk ut 3 runde sirkler med diameter på 14-15 cm.

Sjokolademousse:

  1. Knekk sjokolade i biter, eller finhakk den. Ha den i en skål/bolle og smelt sjokoladen over vannbad.
  2. Legg gelatin i bløt i 5 minutter.
  3. Pisk kremfløte til en myk og lett krem.
  4. Når sjokoladen har smeltet, klem ut vannet av gelatinen og smelt den i sjokoladen.
  5. Rør inn romtempererte egg.
  6. Vend forsiktig den piskede kremen inn i sjokoladen (pass på at ikke sjokoladen er for varm, da kan kremen sprekke).
  7. La moussen tykne litt før du monterer kaken.

Montering:

  1. Legg en kakebunn ned i en kakeform på ca. 15 cm kledd med bakepapir.
  2. Ha halvparten av sjokolademoussen over i formen, legg på en ny bunn og fyll i resten av moussen, avslutt med den siste bunnen.
  3. Sett kaken kaldt til moussen stivner.
  4. Kaken kan gjerne stå til dagen etter før den pyntes.

Lag sjokoladekrem:

  1. Knekk sjokolade i biter og ha dem i en bolle. Sett bollen over en liten kjele med vann (vannbad). Obs! Bollen bør ikke komme i kontakt med vannet, da det kan bli for varmt for sjokoladen.
  2. Sett kjelen på kokeplaten og la vannet småkoke. Rør i sjokoladen innimellom, og ta den av platen straks den har smeltet. Du kan også smelte sjokoladen i mikrobølgeovn.
  3. Kjør romtemperert smør og melis sammen i en kjøkkenmaskin med K-visp til blandingen er luftig og lys gul, ca. 5 minutter.
  4. Hell avkjølt, smeltet sjokolade i bollen og pisk til alt er godt blandet, 5-7 minutter. Obs! Er sjokoladen for varm vil kremen sprekke.

Pynting:

  1. Smør det meste av sjokoladekremen på kaken.
  2. Pynt kaken med peppernøtter, bruk litt sjokoladekrem til å feste peppernøttene på kaken.
  3. Sprøyt eventuelt resten av sjokoladekremen mellom peppernøttene.

Slik lager du peppernøtter selv

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Brodogkorn.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her