Dagens rett

Pinnekjøtt og kålrotstappe

Slik koker du perfekt pinnekjøtt

Slik koker du perfekt pinnekjøtt

I dag venter vestlandets stolthet deg - nyt av det herlige pinnekjøttet og fortsatt Gledelig Jul!
Redaksjonen
26 Desember 2009 - 01:00
Du er kanskje blant de mange som ikke kan få nok pinnekjøtt i juletiden? Da er du ikke alene, for dette en gang så vestlandske fenomenet har blitt en stor del av tradisjonsmaten på østlandet - og i resten av landet også.
 
 
 
 

Perfekt pinnekjøtt

Perfekt pinnekjøtt

Fremgangsmåte

  1. Start med å dele opp ribbesiden mellom hvert ribbein. Legg pinnekjøttet i en vid kjele fylt med vann i 3 døgn. Hvis du har dårlig tid, kan du nøye deg med ett døgn og bytte vann et par ganger. 
  2. Alt 1:
    Legg jevnstore og godt vaskede mandelpoteter i bunnen av kjelen.
  3. Alt 2:
    Legg en metallrist eller bjørkepinner (uten bark) i bunnen av en kasserolle.
  4. Fyll på vann slik at det står i høyde med underlaget. Eller aller helst en kombinasjon av 50/50 vann og juleøl eller rødvin. 
  5. Legg kjøttbitene på kryss og tvers over. Kok opp og la dampe under lokk til kjøttet løsner fra bena (minst 2 timer, helst det dobbelte). Pass nøye på så det ikke koker tørt.
  6. Pølsene legges på toppen og damper med pinnekjøttet de siste 10-15 minuttene.
  7. Servering:
    Ta opp pinnekjøttet og legg det i en ildfast form som  settes under grillen i ca. 5 minutter. 
  8. Ta opp potetene og legg dem i en serveringsbolle. 
  9. Sil kraften over i en kjele. Pisk inn 1 ss maizenna per 2.5 dl kraft. Hell over i et sausenebb.
  10. Serveres på glovarme tallerkener med vossakorv, kålrotstappe, sjy, kokte poteter og sennep.

Slik lager du vossakorv med rotgrønnsaker

Hjemmelaget rotmos

Dette drikker du til pinnekjøtt

Mange flere oppskrifter med pinnekjøtt finner du her

Denne pinnekjøttoppskriften kreert av Hellstrøm er ekstra populær

Kjøtt
Ribbe Pinnekjøtt Kalkun Smalahove 
Drikkeforslag

Fisk
Lutefisk
 Torsk Kveite Sild Rakefisk Tilbehør 
Drikkeforslag

Koldtbord, pålegg og småretter
Pålegg
 Småretter Tilbehør Drikkeforslag  

Julekaker og desserter
Julekaker  Juledesserter Drikkeforslag

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Mild kålrotstappe

Mild kålrotstappe

Fremgangsmåte

Del og skrell kålroten i skiver og gulrøttene i biter. Kok grønnsakene møre i lettsaltet vann.

Hell av kokevannet og mos grønnsakene. Ha i fløte og smør og smak til med salt og pepper.

Tips: Serverer du denne til pinnekjøtt, kan fløten erstattes med litt kraft fra pinnekjøttet. Pass på så det ikke blir for salt. Du kan også koke med et par poteter i kålrotstappen. Da blir den mildere i smaken.

Perfekt pinnekjøtt

Her finner du alt du trenger som skal til for lykkes med julematen

Kjøtt
Ribbe Pinnekjøtt Kalkun Smalahove 
Drikkeforslag

Fisk
Lutefisk
 Torsk Kveite Sild Rakefisk Tilbehør 
Drikkeforslag

Koldtbord, pålegg og småretter
Pålegg
 Småretter Tilbehør Drikkeforslag  

Julekaker og desserter
Julekaker  Juledesserter Drikkeforslag

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En fyldig grønnsakssuppe med kylling er en fin start på uka
Dagens rett

En fyldig grønnsakssuppe med kylling er en fin start på uka

Varm suppe i novemberkulda smaker alltid godt. Rent, godt og smakfullt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her