Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Den optimale vinen til et bugnende sjømatbord er frisk og ren med god fruktighet. En relativt nøytral partner egentlig hvis oppgave ene og alene er å rense behagelig opp etter hver munnfull.
Denne uken foreslår vi to typer viner som gjør denne jobben med bravur. Begge er skåret over samme lest hva struktur og stil angår, ellers er alt forskjellig. Den som ligger an til å bli sommerens store sjømatfavoritt, først og fremst på grunn av en vanvittig gunstig pris, er portugisiske Adega de Mono Vinho Verde 2005 (48235). En usedvanlig frisk og tiltalende hvitvin med deilig frukt samt en lett og behagelig munnfølelse. Den er den perfekte partner for skalldyranretning med blant annet blåskjell, østers, reker, krabbe uten for kraftig saus, men også servert enkeltvis. Samt som terrassevin for den som liker god syrefriskhet.
Nærheten til Atlanteren og dens klimatiske luner gjør at vekstsesongen er relativt fuktig og med de utfordringer det byr på for modningen og utviklingen av sykdommer. Resultatet er viner som er relativt lette hva alkohol angår, denne holder 11 prosent, og tilsvarende høy syre. Ofte inneholder vinene noe kullsyre etter den siste delen av gjæringen (malolaktisk), noe som gir en lett prikkende følelse på tungen og som understreker det friske preget.
Nord i Frankrike ved Loire-elvens utløp finner vi tilnærmet identiske klimatiske forhold. Og når temaet skalldyranretning kommer opp, er muscadet en like opplagt kandidat i Frankrike som vinho verde i Portugal. Fra muscadethuset Domaine du Grand Mouton kommer Louis Métaireau Cuvée 10,5 2004 (43292). Louis Metaireau er en dynamisk og nytenkende vinbonde i Muscadet-regionen, helt vest i Loire-dalen. Han samlet en gruppe mindre kolleger i et forsøk på å revitalisere muscadet etter nærmere femten år med stadig fallende status.
Duften er relativt intenst jordsmonns- og mineralpreget med så vel flint som sjøbunn og kalk og ikke å forglemme syrlige epler og sitrus. Smaken er frisk med god fedme og munnfølelse. Mineralpreget legger seg som en hinne i munnhulen og holder seg helt ut i ettersmaken som er flott, frisk og behagelig tørr. Helt topp til skalldyranretningen, men også til fiskeretter med smørsaus. Selv om det ikke er pent å alltid skulle sammenligne med noe annet, er Cuvée LM 10,5 er et utmerket billigalternativ til chablis.
Dens storebror Métaireau Cuvée One sur Lie 2012 (43291) er det i enda større grad. Den er dessuten et strålende eksempel på muscadetvinenes ofte neglisjerte lagringsevne. For denne fem år gamle vinen er i øyeblikket altfor ung, i hvert fall til å vise sitt fulle og sanne jeg.
Duften er litt lukket, men vi aner mineralsk kompleksitet samt modne gule epler. Anslaget er fyldig og rundt med gode syrer og masse mineraler, de samme eplene og et lite pust av søtere tropisk frukt, avslutningen er fast, stram og tørr med epler, sitrus og betydelig jordsmonnsinnslag. En vin som fortjener sjømat med fet saus, eller aller helst å legges i kjelleren noen år til. Den vil trolig holde i 10 år.
Cuvée One er kommet i stand gjennom en blindsmaking av en rekke muscadeter fra de deltakende vinbøndene. Utvelgelsen skjer kun i de beste årgangene, og den seirende cuvéen må minst oppnå 17,5 av 20 poeng for å bli nummer én.
Denne våren står tydeligvis i muscadetenes tegn, for maken til oppvisning som toppcuvéene til Ch. Coing de Saint Fiacre (som du kan lese mer om her) gir, skal du lete lenge etter. Cuvée Millenaire Tradition 2000 (48272) er mye mer åpen og rundere enn Cuvée One, og dermed en vin som er deilig å nytes nå, men som holder minst fire-fem år til. Duften er nydelig og ganske rik med flotte mineraltoner og innslag av søt frukt som aprikos. Smaken er frisk og følger duften veldig godt med et deilig mineralpreg i finishen som er lang. Super til rikere sjømat som krabbe, hummer og sjøkreps, gjerne også med gode sauser.
For den som er interessert i detaljer kan det opplyses at dette er en annen cuvée enn vinen med samme navn som i fjor var tilgjengelig i 93-versjon. 1996 St. Hilaire kommer fra en vinmark med godt voksne vinstokker og perfekt beliggenhet, sørvendt i et brattheng ned mot Maine-elven og med et jordsmonn bestående av porøs skifer. Med andre ord velegnet til å gi vin med karakter og spesielt i et strålende år som 1996.
Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.