På plass i Japan
Det norske Yrkeslandslaget er på plass i Japan. Annemari Erlbeck håper å bli beste konditor.
Redaksjonen
12 November 2007 - 18:26
Det har vært hektiske arbeidsdager og det er mye fritid som har blitt brukt til forberedelsene til WorldSkills for hennes del.
NM ble også en del av forberedelsene. Annemari har også vært på sukkerkurs i Frankrike og lært mer om kunsten å være kreativ med sukker. Her ble det også trent på air-brushteknikk, former, roser, bånd, sløyfer og det å modellere mennesker og klær.
Fra Bergen
Erlbeck er fra Bergen og tok grunnkurs hotell- og næringsmiddelfag ved Bergen yrkesskole. Deretter tok hun vk-1 baker og konditor på Sandsli videregående skole før hun gikk i lære hos Lie-Nielsen konditori i Bergen.
Etter fagprøven tok hun et år på folkehøyskole før hun kom tilbake til konditorfaget som ansatt i Molliere conditori og vinbar i Bergen. Nå bor hun i Oslo.
Delvis kjent
Oppgavene i Japan har vært kjent siden slutten av august. Etter NM har hun trent på elementene. Men hun må også være forberedt på endringer.
Når ekspertene/dommerne samles i Japan like før konkurransen, skal de endre 30 prosent av den oppgaven deltagerne har fått se.
Paterson ekspert
Ann Jeanett Paterson er norsk ekspert og trener fra i år. Hun var selv deltaker i WorldSkills for fire år siden. Hun kan gi Annemari noen tips underveis. Dessuten sørger hun for riktig trening. De to var for øvrig arge konkurrenter i NM for konditorer nylig.
Fire oppgaver
Blant oppgavene som skal løses i Japan er å lage konfekt bestående av fire typer laget på ulik måte. Det er en varm desserttallerken med et overraskende element samt is og saus, fire forskjellige typer småkaker, marsipanmodellering hvor det skal lages små dyr og de får en mystery basket som det skal lages en dessertkake av.
Showpiece sist
Innholdet i pakken får deltakerne vite ved konkurransestart. Alle oppgavene skal løses på 2,5 til 3,5 timer. Deltakerne kan arbeide forløpende, men de må presentere en oppgave før de kan gå videre. Showpiecen lages siste konkurransedag, og er det elementet det legges mest vekt på, sier Ann Jeanett Paterson.
- Å arbeide med sukker kan sammenlignes med glassblåsing. Det blåses luft inn i sukker av ulik farge. Det lages deler med forskjellige form som så limes sammen til en skulptur etter eget ønske. Inntil 30 prosent av denne oppgaven kan bestå av pastillage - melismasse.
Forsiden akkurat nå