På plass i Japan

Det norske Yrkeslandslaget er på plass i Japan. Annemari Erlbeck håper å bli beste konditor.
Redaksjonen
12 November 2007 - 18:26

Det har vært hektiske arbeidsdager og det er mye fritid som har blitt brukt til forberedelsene til WorldSkills for hennes del.
 
NM ble også en del av forberedelsene. Annemari har også vært på sukkerkurs i Frankrike og lært mer om kunsten å være kreativ med sukker. Her ble det også trent på air-brushteknikk, former, roser, bånd, sløyfer og det å modellere mennesker og klær.
 
Fra Bergen
Erlbeck er fra Bergen og tok grunnkurs hotell- og næringsmiddelfag ved Bergen yrkesskole. Deretter tok hun vk-1 baker og konditor på Sandsli videregående skole før hun gikk i lære hos Lie-Nielsen konditori i Bergen.
 
Etter fagprøven tok hun et år på folkehøyskole før hun kom tilbake til konditorfaget som ansatt i Molliere conditori og vinbar i Bergen. Nå bor hun i Oslo.
 
Delvis kjent
Oppgavene i Japan har vært kjent siden slutten av august. Etter NM har hun trent på elementene. Men hun må også være forberedt på endringer.
 
Når ekspertene/dommerne samles i Japan like før konkurransen, skal de endre 30 prosent av den oppgaven deltagerne har fått se.
 
Paterson ekspert
Ann Jeanett Paterson er norsk ekspert og trener fra i år. Hun var selv deltaker i WorldSkills for fire år siden. Hun kan gi Annemari noen tips underveis. Dessuten sørger hun for riktig trening. De to var for øvrig arge konkurrenter i NM for konditorer nylig.
 
Fire oppgaver
Blant oppgavene som skal løses i Japan er å lage konfekt bestående av fire typer laget på ulik måte. Det er en varm desserttallerken med et overraskende element samt is og saus, fire forskjellige typer småkaker, marsipanmodellering hvor det skal lages små dyr og de får en mystery basket som det skal lages en dessertkake av.
 
Showpiece sist
Innholdet i pakken får deltakerne vite ved konkurransestart. Alle oppgavene skal løses på 2,5 til 3,5 timer. Deltakerne kan arbeide forløpende, men de må presentere en oppgave før de kan gå videre. Showpiecen lages siste konkurransedag, og er det elementet det legges mest vekt på, sier Ann Jeanett Paterson.
 
- Å arbeide med sukker kan sammenlignes med glassblåsing. Det blåses luft inn i sukker av ulik farge. Det lages deler med forskjellige form som så limes sammen til en skulptur etter eget ønske. Inntil 30 prosent av denne oppgaven kan bestå av pastillage - melismasse.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vin til vegetar på et pol nær deg
+
Ukens vin

Vin til vegetar på et pol nær deg

Den koster dessuten bare 189,90 - og finnes på nesten alle pol. Nå kommer en like godt priset rødvin fra samme produsent.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sjelden har så mange fantastiske rødviner blitt gjort tilgjengelig som i november
+
Tester
1200 nyheter testet BU og TU november 2024

Sjelden har så mange fantastiske rødviner blitt gjort tilgjengelig som i november

Selv om tusenlappene flyr for toppskårerne, er det flere som er billigere i Norge enn i utlandet, og ikke minst er det mulig å finne riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på nydelig jordskokksuppe med kveite
Dagens rett
Jordskokksuppe med pepperstekt kveite

By på nydelig jordskokksuppe med kveite

Denne lekre retten inneholder noen av høstens beste råvarer. Oppskriften er mye enklere enn du skulle tro.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lammestek er noe av det beste du kan lage som søndagsmiddag.
Dagens rett

Lammestek er noe av det beste du kan lage som søndagsmiddag.

Ingen høstlig søndagsmiddag uten skikkelig lammestek på menyen. Denne lager seg selv i gryte sammen med grønnsaker og poteter.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vin til vegetar på et pol nær deg
+
Ukens vin

Vin til vegetar på et pol nær deg

Den koster dessuten bare 189,90 - og finnes på nesten alle pol. Nå kommer en like godt priset rødvin fra samme produsent.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sjelden har så mange fantastiske rødviner blitt gjort tilgjengelig som i november
+
Tester
1200 nyheter testet BU og TU november 2024

Sjelden har så mange fantastiske rødviner blitt gjort tilgjengelig som i november

Selv om tusenlappene flyr for toppskårerne, er det flere som er billigere i Norge enn i utlandet, og ikke minst er det mulig å finne riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Ferdig med fårikål for i år? Prøv denne bolivianske vrien som kan serveres i et uthult gresskar
Dagens rett

Ferdig med fårikål for i år? Prøv denne bolivianske vrien som kan serveres i et uthult gresskar

Chairo stew er en gryterett fra Bolivia som varmer og lyser godt opp i høstmørket. Og en fin rett å servere til sultne halloween-feirende.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresskar er mer enn bare pynt
Guide

Gresskar er mer enn bare pynt

Er du usikker på historien bak halloween eller lurer på hva du skal bruke gresskarene til? Apéritif gir deg svarene og oppskriftene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Spansk festaften med Riojas legendariske viner
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 25. november

Spansk festaften med Riojas legendariske viner

Gå ikke glipp av en utrolig smaking! Nyt 9 av de ypperste spanske vinene fra topprodusenten CVNE.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på nydelig jordskokksuppe med kveite
Dagens rett
Jordskokksuppe med pepperstekt kveite

By på nydelig jordskokksuppe med kveite

Denne lekre retten inneholder noen av høstens beste råvarer. Oppskriften er mye enklere enn du skulle tro.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her