Oversett delikatesse fra fjæra

Det beste i livet er gratis, og det gjelder ikke minst norske strandsnegler som bare venter på å bli høstet, året rundt.
Redaksjonen
21 Juli 2011 - 13:04

Aprilsola gir oss en forsmak på sommer, mens sjøfuglene i vekslende munterhet debatterer hverandres mangel på køkultur. Tidevannet er på vei ut, og om ikke lenge vil blankskurte svaberg og muddersletter igjen blottlegge sine skatter og hemmeligheter. En stresset krabbe søker gjentatte ganger eksil blant tare og tang. Men før den rekker å finne et egnet skjulested, inviterer en gråmåke den med på lunsj.

Sjenert og tallrik
Vår oppmerksomhet rettes mot rur og albueskjell. Der disse klamrer seg fast til steiner og svaberg, finnes også en brunlig og litt sjenert skapning. I et sparsomt innredet hus bor det som skal bli kveldens store gastronomiske opplevelse. Strandsneglene finnes overalt langs kysten vår, og de er svært tallrike. Mens måkene skeptisk gransker sine nye næringskonkurrenter i strandsonen, fyller vi raskt en plastbøtte med store, brune snegler. De urnorske strandsneglene lar seg heller ikke påvirke av giftalger og andre ulumskheter i sjøen. De er derfor helt trygge å plukke og spise i motsetning til for eksempel blåskjell.

Eksperimentell
Fiskerestauranten Havfruen har ennå ikke satt norske strandsnegler på sin meny. Likevel er restauratør Thomas Larsen og kokk Kay Magne Stensønes åpne for litt eksperimentering når vi dukker opp i deres atmosfæriske restaurant i Trondheim. Stensønes forteller at de franske sneglene stort sett smaker salt, og han er spent på om de norske bløtdyrene kan gi større glede for ganen. Han innleder med å koke opp vann tilsatt litt hvitvin, og heller deretter sneglene i kasserollen og lar de trekke inntil en halv time. Etter dette starter den møysommelige oppgaven med å pirke sneglene ut av husene. Til dette bruker han en pinsett.

En ny smak
De ferdig dampede sneglene får nå hvile mens Stensønes går i gang med det som skal ledsage bløtdyrene til magen. Han bruker gresskar, fennikelstilker, pasjonsfrukt, epler og pinjekjerner. Og tre lekre retter tar form.
Først blir vi presentert gresskarsuppe, pyntet med noen av de dampede sneglene. Disse har en ikke uventet smak av hav, og kan minne noe om både reker og blåskjell, men sneglene har likevel et visst særpreg som plasserer dem i en egen klasse.

Atlanterhavssmak
Neste rett domineres av fennikel. Stensønes bruker stilkene for å oppnå en spennende konflikt mellom det søtlige og det salte. Han bruker pasjonsfrukt for å ytterligere understreke effekten. Dette blir suksess. Sneglene kommer virkelig til sin rett, og gir en spennende munnfull. I denne retten domineres smaken mye av pasjonsfrukt og fennikel, men det er fullt mulig å kjenne Atlanterhavets preg på retten.

Stensønes vil avslutte snegleaftenen med en frisk salat basert på lollo rosso, frisé og spinat. Sammen med resten av de dampede sneglene smaker salaten fortreffelig. En frisk dressing spisser opplevelsen ytterligere, og dette er en rett som vil kunne falle i smak hos de fleste.

Artikkel publisert første gang: 16. september 2003.
 

Gresskarsuppe med strandsnegler

Gresskarsuppe med strandsnegler

Fremgangsmåte

  1. Finhakk løk, purre, gulrot og gresskar. Kokes opp i hvitvin og kyllingkraft tilsatt tomatpuré.
  2. Reduseres til halv mengde før fløten tilsettes.
  3. Smak til med salt, pepper og sitron, og eventuelt mer tomatpuré.
  4. Suppen serveres i små suppeskåler.
  5. Sneglene stikkes på trespyd og legges over skålene.

Her finner du mange flere deilige supper

9 lettlagete supper å ta med på tur

Se alt det gode du kan lage av et gresskar

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Frisésalat med hvitvinsdampede strandsnegler

Fremgangsmåte

Riv salatbladene og legg de luftig på serveringstallerken. Pynt med snegler. Kjør ingrediensene til dressingen i en hurtigmikser, og tøm over salaten rett før servering.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Strandsnegler med fennikel og pasjonsfrukt

Strandsnegler med fennikel og pasjonsfrukt

Fremgangsmåte

Snitt det skrelte eplet i små terninger. Legg så bitene i en varm panne for å unngå at bitene blir brune.

Finsnitt fennikelstilkene, og bland disse sammen med epleterningene og hakket pasjonsfrukt (fjern frøskallene ved å presse massen gjennom en sikt).

Blandingen smakssettes med soyasaus, og danderes med de hvitvinsdampede sneglene.

Sendt inn av ApéritifIll.-foto: Jan H. Amundsen

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bobler, sjømat og sommerstemning
Matkurs og vinkurs
Winedinner 22. mai i Oslo

Bobler, sjømat og sommerstemning

Den 22. mai inviterer vi til en smakfull kveld på Louise Aker Brygge med 5 glass av Italias beste musserende viner, franciacorta, og et bugnende sjømatfat.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her