Drikke
Overbevisende rødt

Overbevisende rødt

Disse tyske rødvinene er rett og slett knallgode. Og til overraskende gode priser. Tysklands beste pinot noir-produsent lager også topp hvitvin.
02 April 2009 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Tysk rødvin sliter fortsatt med et mindre godt rykte, men det er ikke helt fortjent for det skjer mye også på den fronten i landets mange vinregioner. Mye takket være tyskernes økte etterspørsel etter rødvin. Men også fordi klimaendringer gjør det røde druematerialet bedre og tilegnelse av ny kunnskap om rødvinsfremstilling gir bedre viner.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Franskinspirert
Spätburgunder er det samme som pinot noir, også kjent som vriompeisen i vinmarkene. Altså en drue som ikke alltid er like lett å få til, og som er svært kresen når det gjelder både klima og jordsmonn. Men flere av de tyske vinområdene har gode forutsetninger for å få til riktig god pinot noir i dag.

Som Pfalz hvor Friedrich Becker holder til. Hans vingård ligger helt i den sørlige spissen av Pfalz, og enkelte av vinmarkene strekker seg sågar inn i Frankrike. Hans vinstil er da også veldig fransk, i motsetning til den tradisjonelt syrlige og ofte litt lette tyske pinot noir-stilen. Men alkoholnivået i vinene hans er fortsatt veldig balansert.

Mens den "enkleste" utgaven, Becker Spätburgunder 2012 (56586), er en svært vellaget og samtidig karakterfull pinot noir, er Becker "B" Spätburgunder 2012 (56587) i en klasse for seg. Her smaker det definitivt Côte-de-Beaune og riktig god sådan.

Veldig godt rieslingkjøp
Det skyldes de gode vekstforholdene i Schweigen. Jordsmonnet består av tykke lag med fossilrik steinete kalkjord, og klimaet her er beskyttet av en åsrekke i vest. "B"-cuvéen henter sine druer fra tre ulike parseller som alle ligger i det som kalles Schweigener Sonnenberg. Blant andre toppcruet, Kammerberg, som ligger på frasnk side.

Becker, som nå ikke bare er Friedrich men også hans sønn Fritz og datteren Helena, lar druene gjære i åpne store eikefat og med en uttrekkstid på maks. 14 dager. Modningen foregår i brukte barrique i ett år. Vinene tappes ufiltrerte.

Men Beckerne, som faktisk regnes som Tysklands beste spätburgunderprodusent, har også greie på hvite viner. Becker Sonnenberg Riesling 2007 (56585) som er såkalt grosses gewächs (grand cru) kommer også fra samme område som de røde. Og er et usedvanlig godt rieslingkjøp selv om den i øyeblikket er utsolgt og ikke kommer inn før til sommeren og da til en høyere pris.

Med bare 14,5 hektar og 90.000 flasker stiller Becker opp med en imponerende mengde av ulike druesorter utover de to "store". Det betyr at tilgjengeligheten av hver vin er ganske liten, og med det gode ryktet som Becker har, vil det alltid være stor kamp om de få flaskene som finner veien til Norge.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her