Osten setter sitt særpreg på retten du lager, uansett ostetype. De vellagrede variantene blir en smakshever og virker som krydder når du bruker dem i maten. Ellers er det spennende å servere smakskraftige oster som uvasket Ridder, Norzola eller Royal Blue, Ekstra Vellagret Norvegia eller andre vellagrede oster som de er. Server gjerne med noe tørket frukt og nøtter, brød eller kjeks uten for mye smak.
Jarlsberg-ostesufflé
Fremgangsmåte
- Smelt smøret i en kjele. Rør i melet og spe med melken. Rør til sausen tykner. Smak til med salt.
- Avkjøl sausen litt. Skill eggeplommene fra hvitene.
- Riv osten.
- Rør eggeplommene og osten i sausen.
- Visp eggehvitene stive og bland dem forsiktig i soufflérøren.
- Hell røren i smurt suffléform, ca. 1¼ liter, og stek 180 grader C, i ca 50 minutter.
- Server den straks med brød, godt smør og gjerne en frisk salat til.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG
-
89 POENG
-
88 POENG
-
88 POENG
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 279.90 kr Basisutvalget87 POENG
-
87 POENG
-
85 POENG
Små røsti av søtpoteter
Fremgangsmåte
Skrell og riv søtpoteter og poteter grovt. Bland sammen poteter, maisenna, kremost og revet ost. Stek små, runde potetkaker på svak varme gylne i smøret.
Fyll:
Bland sammen crème fraîche og kremost naturell. Fordel fyllet på røstien med et par teskjeer. Legg på rognkjeksrogn, eple og rødløk. Pynt med litt salat og dill.
Her er flere grønnsaksretter for grillen
Her finner du alle aspargesoppskriftene
Mange oppskrifter med søtpotet finner du her
Her får du svært så praktiske kokketips
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG
-
87 POENG
-
86 POENG
-
86 POENG
-
86 POENG
-
84 POENG
Det smakskraftige ostefatet
Fremgangsmåte
Til fyldige oster passer ofte tyngre viner, rød eller hvit, øl eller druejuice.
Beregn 200 g ost per person når ost er hovedmenyen. Husk at ost serveres temperert, den bør har vært minst 1 time ved romtemperatur før servering.
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Vannbakkels med ost
Fremgangsmåte
Kok opp vann og smør i en kjele. Ha i alt melet på en gang og rør deigen godt sammen til det slipper gryten. Avkjøl. Rør i de sammenvispede eggene, litt etter litt, deigen skal ikke bli for tynn, men kunne formes til topper. Hakk halvparten av blåmuggosten grovt og vend den inn deigen. Bruk to skjeer og sett 12 topper på en plate med bakepapir. Stek vannbakkelsen midt i ovnen til de har hevet seg og er gylne. Ikke åpne døren de første 20 minuttene, da kan vannbakkelsen falle lett sammen. Avkjøles på rist.
Skjær resten av blåmuggosten i tynne skiver og legg dem i de delte vannbakkelsene. Anrett vannbakkelsen på porsjonsskåler sammen med frukt.
Ostepai
Fremgangsmåte
Smuldre smør og mel. Tilsett kaldt vann og lag en jevn deig. La deigen stå kaldt i ca. 30 minutter. Trykk den ut i en smurt paiform. forstek paibunnen.
Stek retten videre til eggeblandingen er stivnet. Server den varm, gjerne med en grønn salat til.
Her finner du oppskrifter til langt over 100 paier
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
Enkel ostefondue
Fremgangsmåte
Riv osten grovt, eller skjær den i terninger. Gni fonduegryten innvendig med en overskåret hvitløksbåt. Hell i vinen og varm den opp til like under kokepunktet, skru ned varmen. Bland i osten under stadig omrøring, litt av gangen.
Rør maisennaen ut i vann og rør jevningen inn i ostemassen. Smak til med akevitt, salt og pepper. Træ brødterninger på fonduegafler, og dypp de i den varme ostemassen.
Her finner du flere oppskrifter med fondue
Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
85 POENG
Osteform med kokt skinke og grønnsaker
Fremgangsmåte
- Kok brokkolien i 1-2 minutter. Den skal fortsatt være hard.
- Hell i dørslag og skyll.
- Legg brokkolien i en ildfast form.
- Kutt skinke i strimler.
- Skjær rødløk i strimler og purre i tynne skiver.
- Fordel over broccolien.
- Bland matfløte med muskatnøtt, salt og pepper.
- Hell over formen og dryss på osten.
- Stekes i ovnen ved 175 grader i 15 minutter til osten er gyllen.
Brød med godt smør smaker bra til.
Tips:
Du kan godt bruke rester av kokte grønnsaker eller fryste blandete grønnsaker.
Lyst på en annen rett der ost spiller hovedrollen så finner du de her
Drikke som passer til denne oppskriften
-
92 POENG
-
90 POENG
-
88 POENG
-
88 POENG
-
87 POENG
-
85 POENG
-
84 POENG