Ost og rødvin = feil

Nyere forskning viser at ost og rødvin ikke er det ideelle paret som mange har trodd. Dette er det mange som allerede selv har oppdaget, men slike tradisjoner er selvsagt vanskelige å endre.
Redaksjonen
20 Januar 2006 - 11:24

For mange er denne påstanden ensbetydende med å banne i kirken, men et forskningsprosjekt som har blitt undertatt av University of California, Davis, har vist at ost og rødvin slett ikke er noen perfekt kombinasjon.

Forsøkene som ble ledet av Dr. Hildegard Heymann, påviste at ost maskerer smaken av rødvin på en slik måte at det er vanskelig å kjenne de forskjellige smaksnyansene i vinen. De profesjonelle vintesterne som deltok i studiet klarte ikke å skille mellom de dyreste toppvinene og de rimeligste basisvinene etter å ha spist ost.

Forsøket ble utført av åtte profesjonelle vinsmakere som skulle evaluere smak og aroma for viner basert på druetypene Syrah, Cabernet Sauvignon og Pinot Noir. Først uten tilbehør, så etter å ha smakt forskjellige oster. Det ble benyttet åtte ostesorter av forskjellig styrke, fra Emmental til Stilton.

I så å si alle forsøkene maskerte osten smaken av vinen, og da i sær toner slik som eikepreg, fruktighet, syre og bitterhet. Vinsmakerne strevde også med å skille de forskjellige vinene. Forskerene påviste også at desto sterkere osten var - desto mer svekket den smakssansene.

Det er viktig å fremheve at dette forsøket kun ble foretatt på røde viner og har ennå ikke blitt gjentatt med hvite eller søte viner.

Resultatet av studiet har ikke kommet som noen stor overraskelse på folk innen vin- og matbransjen. En ting som mange dessverre gjør feil er å satse på et overdådig ostebord med mange forskjellige oster, i stedet for å fokusere på én eller to oster og finne viner som passer perfekt til disse.

Kilde: decanter.com
Foto: Tom Haga m. fl.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Leser du Sjøfareren, er det dette du skal ha i glasset
+
Godbiter i pollisten

Leser du Sjøfareren, er det dette du skal ha i glasset

Boka som velfortjent har tatt Norge med storm, fortjener også noe unikt i glasset. Mer unikt enn dette skal du lete lenge etter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Super før-vårvin til knallpris
+
Ukens vin

Super før-vårvin til knallpris

De første tegnene på lysere tider feires med denne herlige hvitvinen fra Rioja – til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Leser du Sjøfareren, er det dette du skal ha i glasset
+
Godbiter i pollisten

Leser du Sjøfareren, er det dette du skal ha i glasset

Boka som velfortjent har tatt Norge med storm, fortjener også noe unikt i glasset. Mer unikt enn dette skal du lete lenge etter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Super før-vårvin til knallpris
+
Ukens vin

Super før-vårvin til knallpris

De første tegnene på lysere tider feires med denne herlige hvitvinen fra Rioja – til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Du forstår raskt hvorfor dette er Bergens nasjonalrett
Dagens rett

Du forstår raskt hvorfor dette er Bergens nasjonalrett

Prinsefisk er nytrukket torsk i en fyldig og luftig hvit saus. Mat for kongelige, og navnet har en slik forklaring.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her