Cipressi
Oppdag en ny italiensk vin. Den kan bli din favoritt

Oppdag en ny italiensk vin. Den kan bli din favoritt

For vin av den gjenoppdagete druen tintilia er virkelig er perle. Disse er dessuten økologisk produsert.
Aase E. Jacobsen
05 August 2016 - 13:53

Macchiarossa Tintilia del Molise 2011 er en veldig spennende vin som absolutt er annerledes enn de fleste italienske viner du har smakt. Men da selvsagt i positiv forstand, for samtidig med at den har veldig god frukt, syre, stofflighet og bitt, er aromabildet noe for seg selv. Dette er en ganske kraftig vin, og ingen sommerleskedrikk, som trenger rikere kjøttretter. Men du kan godt nyte den i romslige glass etter at mørket har falt på, enten alene eller til osten (ikke blåmugg, men de hardere typene går fint).

Lavt utbytte ga kroken på døra

Eller du kan selvsagt legge den i kjelleren, og det trygt, dette er vin med godt lagringspotensial, sikkert 10 år.

Druens historie går tilbake til oldtiden, men har hatt en mørk periode før den ble gjenoppdaget på 1990-tallet. Derfor er det ikke så mange i dag som kan dokumentere lagringspotensialet. En av dem som har æren for at tintilia er tilbake i vinmarkene i det søritalienske fylket Molise, er Claudio Cipressi.

Claudio Cipressi.

 

De ble klart at denne druene har egenskaper som skiller den fra den mer ordinære montepulciano som på det tidspunktet dominerte i Molises vinmarker. Årsaken til at tintilia som bare vokser i Molise, i sin tid ble forlatt og fortrengt av montepulciano, var det lave utbyttet. I dag er derimot slike egenskaper svært ettertraktet. 

Skapt for matbordet

Claudios anstrengelser bar frukter, for fra 2011 var Tintilia del Molise DOC en realitet. I dag er druen hans viktigste og dekker 11 av vingårdens 16 hektar. Beliggenheten er i San Felice del Molise ved 500 m.o.h., rundt 25 km fra Adriaterhavet, på samme breddegrad som Roma. I dette mindre «trafikkerte» området av Italia er det ikke uventet landbruk som er levebrødet, vindruer, oliven, ulike typer korn, grønnsaker og frukt. Mattradisjonene er like rike som i resten av Sentral- og Sør-Italia.

 

Tilgjengelig i Norge er også Sette Vigne Tintilia del Molise 2012 som er en helt ny tintiliavin fra Claudio. Den har mye av de samme tonene, heller ikke den er modnet i fat, men har et godt potensial. Ikke minst fungerer den veldig godt gjennom hele kvelden også midtsommers.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her