Da jeg smakte 135 brunelloer (ikke riserva) i den mye omtalte 2013-årgangen i Montalcino i fjor i februar, var gjennomsnittlig poeng 84,6 som forteller at mange brunelloer ikke holder verdensklasse. Men det gjør Mastrojanni for dennes brunello var ubestridt konge på haugen.
I månedene etter har det strømmet på med 2013-brunelloer på polet, og de (beste) bekrefter denne årgangens storhet.
Se utvalget av brunello 2013 på polet
Det som gjør 2013 så stor er at klimaet i dette året ga sangiovese i denne sørvestlige delen av Toscana akkurat det den trenger for å skinne. Ikke for mye varme, men tilstrekkelig til at den fyldige rike frukten balanseres av god syrlighet. Denne unike miksen er et resultat av en ekstra lang vekstsesong med en sommer på den kjøligere siden, som ble kompensert av mye sol og varme i september og oktober. Resultatet er viner med stor intensitet og mye sjarm, men også dypt seriøse.
Mens Mastrojanni, Casanova Neri Tenuta Nuova og Poggio Antico som alle tilhører det midtre prissjiktet for brunello i Norge, og samtlige byr på svært høy kvalitet, er det en annen produsent som stikker seg fram ved å kombinere topp kvalitet til gunstig pris. Nemlig Siro Pacenti, en forholdsvis ny produsent på det norske markedet.
Jeg smakte riktignok ikke Siro Pacenti på nevnte event siden de i likhet med eksempelvis Biondi-Santi (og en del andre), ikke deltar på dette, men først da de kom til Norge måneden etter. Og jeg ble starstruck. For dette er brunelloer som kjennetegnes av svært god konsentrasjon og lagringskapasitet. Samt ikke minst liten produksjon, for Siro Pacenti Brunello di Montalcino Vecchie Vigne 2013 er det snakk om 20.000 flasker og for Siro Pacenti Brunello di Montalcino Pelagrilli 2013 ca 27.000 flasker.
Siro Pacentis viner kan kalles moderne brunelloer, ikke bare fordi vinene først oppstod under egen etikett i 1988, men også fordi det jobbes etter en tidsaktuell filosofi, med bærekraftig jordbruk, et utbytte på 0,8 til 1 kilo druer per plante (som tilsvarer 50 til 75 cl vin), en vinkjeller fra 2004, modning i barriques (45-70 prosent nyte) og fravær av filtrering.
Druene kommer fra to forskjellige deler av Montalcino, Pelagrilli ligger i nordenden, ved 350 m.o.h og med et jordsmonn av leire og sand. De har også vinmarker i den sørlige delen, Piancornello, som har et varmere klima og et mer steinete jordsmonn.
Er drøyt 400 kroner fortsatt ute av syne, gå for Pian delle Querci Brunello di Montalcino 2013 som er i en forførende og leskende stil.
Les mer om denne brunelloprodusenten her
Eller mini-brunello i form av rosso di montalcino. Her står nok en gang Mastrojanni fram. Mastrojanni Rosso di Montalcino 2016 holder riktignok samme pris som de rimeligere brunelloene, men så får du veldig mye kraft for pengene.
Se utvalget av rosso di montalcino
Og 2016 er nok en solskinnshistorie fra dette området. Men brunelloen må vi selvsagt vente enda et par år til før vi får smake.
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang. Den som venter på noe godt....