Drikke
Ølprofeter i eget land

Ølprofeter i eget land

Å forsøke å endre noe så konservativt som den britiske ølbransjen, vil av de fleste bli betegnet som «mission impossible». Gutta bak BrewDog har imidlertid klart det. Og suksessen fortsetter også utenlands.
Aase E. Jacobsen
03 Juni 2013 - 00:37

Ved hjelp av et visuelt og verbalt uttrykk tilpasset en ung målgruppe hvilket betyr mye ironi og humor, og ikke minst sabla godt øl, har BrewDog i løpet av kort tid skapt seg en posisjon som det ultimate kultbryggeriet.

I motsetning til andre mikrobryggerier lager BrewDog også undergjæret øl.
– Investeringen er større, ja, men vi fikk tak i noen tanker som egnet seg. En annen forskjell til britiske mikrobryggerier som holder seg til ale mellom 3 og 4,5 prosent, er at vi brygger øl over hele spekteret – fra (nesten) alkoholfrie Nanny State til verdens sterkeste øl, forklarer James Watt, en av grunnleggerne av BrewDog og fortsatt «hands on» altmuligmann. Han fortsetter:

– Vi prøver å lære folk opp til at øl ikke alltid skal nytes som pints, men også i små doser og til spesielle anledninger.

Disse ølene fra BrewDog finner du på Vinmonopolet

Rekord på rekord

For eksempel Rip Tide Stout som er tilsatt kakao og har et uttalt sjokoladepreg. Eller Tokyo som holder 18,2 prosent og som er et alternativ til portvin. Et fantastisk komplekst og rikt øl som likevel er elegant som få og med en enorm fylde og flott bitterhet. Alkoholen er selvsagt tydelig, men ikke dominerende. Navnet er inspirert av James’ opplevelse av Tokyos nattehimmel – beksvart, men med lyse (les: friske) punkter. Friskheten kommer fra jasminblomst og tranebær.

Da dette ølet ble lansert, skapte det overskrifter i England. Og det var først og fremst kritiske sådanne, siden Tokyo var det sterkeste ølet som noen gang var brygget i dronningriket, og frykten for at skulle oppfordre til «binge drinking» var stor.
– Hvilket er latterlig med tanke på at vi bare lager 1000 liter i slengen og at prisen er 10 pund per 37,5 cl, ler James. Tokyo er like fullt forbudt i Skottland. Men altså ikke i Norge.

De to bryggerne fortsetter å sette rekorder. Den siste er Sink the Bismarck med litt over 40 prosent. Den er en (søt) hevn på tyske Schorschbock da de slo BrewDogs forrige verdensrekord, Tactical Nuclear Penguin, på 32 prosent alkohol. De gir seg ikke med dette, men nå er ikke målet høyest mulig alkohol.
– Vi vil brygge et øl som kan drikkes som et brennevin, on the rocks eller i en cocktail, men fortsatt er det på eksperimentstadiet, lover James.

Små batcher

Isdestillering er en av metodene de bruker for å oppnå så ekstreme prosenter. Brygget som holder 18-19 prosent fryses til 30 minus. Siden alkohol fryser ved langt lavere temperaturer enn vann, kan vannet fjernes og det som blir igjen er alle aromaene og selvsagt alkoholen som nå har steget til det dobbelte målt i volum.

De fleste ølene BrewDog lager er sesongøl. Deriblant Høstporter som heter Alice Porter i Skottland, og er oppkalt etter kona til en trofast kunde som ønsket et øl til bryllupet sitt.

Her brukes japansk humle som gir ekstra friskhet i et ellers mørkt aromabilde.

Volumene varierer også.
– Vi lager fortsatt øl i utstyret vi brukte til hjemmebrygging, som gir 50 liter, men først og fremst for eksperimenter. De minste kommersielle volumene er 1000 liter, blant annet Tokyo, og de største er 5000 liter, som for Punk IPA, vår bestselger, sier James.

Maksimal humlearoma

Han understreker imidlertid at det er håndverk tvers gjennom, at alt gjøres for hånd, selv for Punk IPA.
– Vi elsker mye smak og særlig fra humle og bruker mye av det i så vel Punk som i Hardcore, men førsteprioritet er likevel balanse, hevder James.

Den første er dobbelthumlet, med 35 på IBU-skalaen, og den andre er trippelhumlet, og måler 100 på skalaen for bitterhet. Dobbelt- og trippelhumling betyr at det tilsettes tørket humle i kjelen etter at gjæringen er over. Fordelen med å tilsette humlen ved dette stadiet er at bitterheten ikke blir så markant, men at aromaene hentes ut maksimalt.

Til Punk IPA brukes blant annet Nelson Sauvin fra New Zealand som er en svært aromatisk humlesort som er kalt opp etter sauvignon blanc, en annen kjendis fra New Zealand, og som humlen har klare fellestrekk med.

Hardcore er av typen Imperial Pale ale (også kalt American Double). Her brukes amerikansk humle hvilket gir en helt annen aromaprofil. Mye appelsinskall og furunålskarakter og mindre blomsterpreg enn for Punk IPA. Bitterheten er langt mer fremtredende, men 9 prosent alkohol og mer maltsødme balanserer det hele. En kraftpakke av et øl med strålende skum og stor fylde.

Smak uten alkohol

Trashy Blonde følger litt av samme oppskrift som Punk IPA, men humlepreget er vesentlig mer dempet samtidig som det har god sødme, men likevel fin tørrhet. Dette ølet selges gjennom dagligvarehandelen i Norge og er derfor et kompromiss når det kommer til humlebitterhet. Og alkohol – for ølet har kun 4,1 prosent. Det er altså ingenbelgiskblondine.

Alpha Dog er spesialbrygget for norsk dagligvare. Den er som de fleste andre BrewDog-ølene vanskelig å kategorisere. Den er en mellomting mellom en red og en pale ale. Målet er å gi fylde og rikdom, selv med 4,5 prosent, ved å bruke en miks av god malt, blant annet München-malt. Men ikke så uttalt bitterhet. Derfor brukes amerikansk humle i denne.

– Vi ønsker å vise at det er mulig å brygge smaksrikt øl selv uten høy alkohol, forklarer han. Og deres alkoholfrie øl, Nanny State, som opprinnelig startet som en spøk, er brygget som en pale ale, men med veldig lite malt (under en tidel av normalen) slik at alkoholen ikke når opp i mer enn 0,5 prosent. Igjen er det humlen som gjør jobben, i en sitrus- og furunålsaktig retning.

Modning i whiskyfat

En av metodene for å beholde mest mulig smak er å filtrere veldig lett og heller ikke pasteurisere. Bare en lett kuldestabilisering ved 0-7 grader. Derfor er ølene ikke helt klare. Deres eneste pilsner, 77 Lager, er dessuten konvertert fra flaske til boks (og med lavere alkohol).
– Boks er ikke synonymt med lavere kvalitet på ølet selv om det finnes utrolig mye kjipt øl i boks. Boksen gir heller ingen smak til ølet, påstår James som valgte 33 cl for sin boks – for å demonstrere at dette ikke er et lagerøl som skal drikkes i store mengder. Ølet er brygget etter tsjekkisk modell og med 100 prosent byggmalt. – Altfor mye britisk øl brygges med innslag av både hvete- og rismalt, og det gir ikke den samme munnfølelsen, hevder James.

En av de siste kreasjonene fra de iderike skottene er Abstract Imperial Scotch Ale som tappes i «champagneflaske». Et svært maltbasert øl brygget på ti ulike maltsorter, blant annet fra Port Ellen på Islay, som gir ølet en uttalt røykkarakter. Det er dessuten brygget med lynghonning som gir ølet en sherryaktig sødme og kompleksitet. All malten gir en veldig stofflig og sjokoladeaktig munnfølelse, og ikke minst svært god lengde. Modningen finner sted i whiskyfat fra Jura. Et øl med 12,5 prosent som også vil utvikle seg videre i mange år.

Dette er nummer sju i rekken av svært kreative Abstract-kombinasjoner. Disse ølene er unike, i den forstand at de bare lages én gang, og i et antall av 1000 liter, som også er blitt svært ettertraktete samleobjekter. Og som selvsagt koster deretter.

Det kanskje aller mest spesielle ølet er likevel Bitch Please, et samarbeid med Three Floyds Brewing (Chicago). Et heftig øl tilhørende kategorien skotsk barleywine brygget med shortbread (skotsk smørkjeks), toffee, humle og røykt Islay-malt. Røykkarakteren vi kjenner igjen fra Islay er ikke uventet uttalt. Noe fruktsødme til tross, er smaksopplevelsen tørr med gode bittertoner. Ettersmaken er lang og varm takket være 11,5 prosent. Også denne modnes i whiskyfat fra Jura.

En suksesshistorie

BrewDog startet i 2007 av 24 år gamle James og vennen Martin Dickie som en protest mot at det var umulig å finne godt øl i Skottland.
– Alt ølet som selges, både i butikker og puber, kommer fra de store bryggeriene som også eier distribusjonskanalene. Det er så å si utelukkende snakk om billig uinteressant øl, sier han.

De to kompisene hadde laget øl hjemme et par år før de bestemte seg for å gjøre noe mer med det. Og det er takket være nå avdøde Michael Jackson som de møtte på en ølmesse i London og som fikk smake ølet deres.
– Han ba oss komme oss hjem og lage øl i større skala, ler James og legger til: – Vi ble fascinert av utviklingen i USA og drømte om å skape en revolusjon med håndverksøl i Skottland.

Størst i Skottland

Men gutta jobbet på en fiskebåt og hadde absolutt ingen erfaring med verken produksjon eller drift. De gikk til banken og fikk innvilget et lån på 30.000 pund. -De første seks månedene var vi helt alene og gjorde alt selv. Nå er vi 50 ansatte som jobber skift døgnet rundt, forteller han.

Tallenes tale er klar: BrewDog er en megasuksess. BrewDog er nå det største uavhengige bryggeriet i Skottland med en årlig produksjon på mer enn 700.000 flasker (2010) og eksporterer til 27 ulike land. Og gutta har klart å trenge gjennom den hjemlige muren av skepsis. Deres øl er nå å få kjøpt i så vel supermarkeder som spesialbutikker.

Distribusjon gjennom puber må de derimot se langt etter. Derfor startet de likeså godt sin egen barkjede. Foreløpig er det tre i Skottland (Aberdeen, Glasgow og Edinburgh). Og én i London som i løpet av 2012 vil få følge av Nottingham, Manchester, Leeds og Birmingham.

Konseptet er ekstremt fokus på ølkvalitet. Men ikke bare egne øl, også øl fra «vennebryggerier» som Nøgne Ø og Mikkeller. Som BrewDog dessuten har gjort stunts sammen med. Interiøret på barene er gjenbruk. Og designet er rustikt.
– Vi ønsket å gjøre det motsatt av alle andre barer og puber, det vil si legge pengene i det som serveres og ikke interiøret, slår James fast.

Stadig flere kanaler ut mot markedet får fart på etterspørselen og faren for utsolgt er overhengende. Behovet for ekspansjon er derfor stort. Men det er vanskelige tider i Skottland for bedrifter som ønsker å ekspandere. Det stopper imidlertid ikke de to tidligere fiskerne.

– Vi lanserte «Equity for punks» som er en måte å utvide aksjekapitalen samt skape arbeidskapital på ved å selge andeler, forklarer James.

4500 aksjonærer – så langt

Første runden fant sted i 2009 og genererte 1500 aksjonærer, men to år senere hadde nye behov meldt seg. Først og fremst for å finansiere et nytt stort økologisk bryggeri – det mest miljøvennlige bryggeriet i verden.

– Med det nye anlegget kan vi øke produksjonen fra to nå til åtte batcher à 5000 liter om dagen, forteller James.

– Vi har alltid ønsket å gjøre avstanden mellom oss som brygger ølet og de som drikker det så kort som mulig. «Equity for punks» er den riktige måten å gjøre det på. Målet vårt har hele veien vært å gjøre andre like entusiastiske som vi er, poengterer han.

Og entusiasmen smitter. Blant annet lokkes de som kjøper andeler (95 pund per stykk) med at de blir rikere for hver øl de drikker. Men ikke bare det – også verdens heftigste generalforsamling, livslang rabatt i BrewDogs egne barer og deltakelse i bryggingen av ølet «By Shareholders, For Shareholders».

To måneder etter siste tegningsrunde hadde antall aksjonærer økt til 4500. Innen utgangen av 2011 var målet på 2 millioner pund i frisk aksjekapital et faktum.

Foto: BrewDog

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy
Ukens drink

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy

Den er selvsagt forbeholdt de voksne, men ikke bare de som lengter etter multekrem året rundt. For denne er en virkelig schläger .

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her