Nyheter sterkvin og brennevin mars 2003

Som eneste medie gir Apéritif deg også en evaluering av polnyhetene innen sterkvin og brennevin. I mars er det mye godt på denne fronten enten du er på jakt etter en vellaget vin til desserten, noe til kaffen eller til barskapet.
Redaksjonen
27 Mars 2003 - 16:07

Vi fremhever portvinen Graham's Vintage 2000, den tørre madeiraen Barbeito Sercial Old Reserve 10 years Old, cognacen Brillet Très Vielles Réserve Grande Champagne XO og den svært smaksrike romen Negrita Spice Rum.

Slik ble testen gjennomført
Nyhetene innen sterkvin og brennevin som er i salg fra og med 1. mars 2003 er smakt i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon. Smakingene hos Vinmonopolet gjennomføres delvis (og valgfritt) blindt. Apéritifs smaker, Andy Juhlin, vurderer derfor først kvaliteten på produktet uten å kjenne til annet enn farge og land. Deretter vurderes kvalitet i forhold til pris på en skala fra fem til en.

Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser pr 1. mars 2003. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Sterkviner

÷
Sercial Old Reserve 10 Years Old
Barbeito
Portugal - Madeira
7165 VSD - kr 239,90 (75cl)
Basisutvalg
WineTailor
Farge og duft: Lys brun med grønnskjær. Lett parfymert med rosiner, tørket aprikos, hasselnøtter og sitrusskall.
Smak: Stor fruktig smak med aprikos, nøtter og appelsin, bra syre.
Mat: Sjømat, røkt fisk/kaviar, sushi eller som aperitiff.
Vurdering: Komplett, spennende og annerledes.
Laget av: 100% sercial
Alkoholinnhold: 19,0% vol.
Bestill her:

÷
Graham's 2000
W.& J. Graham
Portugal - Douro
13341 Cuveco - kr 499,50 (75cl)
Basisutvalg (Parti)
Farge og duft: Mørk rød, nesten sort med lilla kant. Lett krydret med syltete mørke bær, kirsebær, karamell og marsipan.
Smak: Konsentrert med god frukt og bløte tanniner, varm alkohol og nøtter i finishen.
Mat: Desserter, ost, alene.
Vurdering: Meget godt laget.
Laget av: 28% touriga nacional, 33% touriga franca, 18% tinta barroca. 21% fra gamle vinmarker der druetypene er blandet
Alkoholinnhold: 20,0% vol.
Bestill her:

+
Cream Romate
Sanchez Romate
Spania - Jerez
40333 Vectura - kr 119,00 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Gavin
Farge og duft: Lys brun med grønnskjær. Brød, nøtter, karamell og tre.
Smak: Stor fruktig smak med rosiner, bra syre og eple i finish.
Mat: Desserter, med frukt og sjokolade.
Vurdering: God fruktig stil.
Laget av: Palomino, pedro ximenez
Alkoholinnhold: 17,0% vol.
Bestill her:

+
La Goya Manzanilla
Delgado Zuleta
Spania - Manzanilla
20146 VSD - kr 127,80 (75cl)
Basisutvalg
Norsk Vinsalg
Farge og duft: Lys stråfarget, lett grønnskjær. Floral, noe toastpreg. Sitrus, modne epler/pærer. Nøtter.
Smak: Bløt. God fylde og gott druepreg. Noe nøtter og lett saltet finish.
Mat: Som aperitif, til sjømat, ost eller tapas.
Vurdering: Vellaget manzanilla. Server ved 10-11 grader.
Laget av: 100% palomino
Alkoholinnhold: 15,0% vol.
Bestill her:

+
Romariz White Port
Romariz
Portugal - Duoro
31080 Vectura - kr 135,00 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Gavin
Farge og duft: Lys oransjegylden. Floral, lett krydret med nøtter, rosiner og bakt eple.
Smak: Fyldig frukt, særlig sitrus/eple og noe fersken.
Mat: Desserter med nøtter eller frukt, ost.
Vurdering: En allrounder og et morsomt alternativ til "rød" portvin.
Laget av: Arinto, boal, codega, esgana cao, folgasao, guoveio, viosinho, rabigato
Alkoholinnhold: 20,0% vol.
Bestill her:

Burdon Pedro Ximenez
John William Burdon
Spania - Jerez
20201 Vectura - kr 138,50 (75cl)
Basisutvalg (Parti)
Farge og duft: Dyp brun, ravfarget kant. Søtlig med rosiner, dadler, toffee, nøtter og snev av appelsinskall.
Smak: Fyldig med stor sødme og innslag av rosiner, sjokolade og mynte.
Mat: Desserter, særlig med sjokolade. Som digestif etter maten.
Vurdering: For den som liker en søt og rund hetvin.
Laget av: 100% pedro ximénez
Alkoholinnhold: 17,0% vol.
Bestill her:

Brennevin og likør

÷
Negrita Spice Rum
Bardinet
Caribbean
20148 Vectura - kr 230,60 (70cl)
Basisutvalg
Vectura
Farge og duft: Oransjegylden. Vanilje, rørsukker, noe nellik, tobakk, sitrus og fatkrydder.
Smak: God frukt og fylde med noe røyk i ettersmaken.
Bruksområde: Kan gjerne drikkes bar som en whisky.
Vurdering: Annerledes og svært velkomponert rom
Laget av: Melasse, krydder, smaksstoffer
Alkoholinnhold: 37,5% vol.
Bestill her:

÷
Brillet Trés Vieille Réserve Grande Champagne X.O.
Brillet
Frankrike - Grande Champagne
32021 VSD - kr 495,00 (70cl)
Basisutvalg (Test)
Farge og duft: Lys gyldenbrun med lett grønnskjær. Lett floral med tørket frukt og sitrus samt fatkrydder.
Smak: Bløt, fin frukt, fod fylde og lengde, lett krydret finish.
Bruksområde: Drikkes bar som avec.
Vurdering: En elegant og harmonisk cognac.
Laget av: 100% ugni blanc
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Bestill her:

+
Saleri Amaretto
Distillerie Saleri
Italia
14566 Vectura - kr 189,00 (70cl)
Basisutvalg (Test)
Gavin
Farge og duft: Dyp gulbrun. Mandler, mandelmasse, røsukker og toffee i duften.
Smak: Stor sødme i anslaget, mandler, vanilje og noe kaffe i ettersmaken.
Bruksområde: Som avec eller i drinker og i desserter/kaker.
Laget av: Alkohol (kornbasert), mandelessens, aroma, sukker
Alkoholinnhold: 25,0% vol.
Bestill her:

+
Rives Triple Sec Classic
Rives-Pitman
Spania
7331 Vectura - kr 261,80 (70cl)
Basisutvalg (Test)
Gavin
Farge og duft: Klar. Duft av appelsin, sitrusskall og tropiske frukter samt urter.
Smak: Syltet appelsin i anslaget, stor sødme, urter og lett bitterhet i ettersmaken.
Bruksområde: Som avec med eller uten is eller i drinker, passer sammen med alle typer juicer.
Laget av: Kornbrennevin, appelsin/sitrusskall-essenser, sukker
Alkoholinnhold: 38,0% vol.
Bestill her:

+
Clontarf Single Malt
The Clontarf Irish Whiskey Company
Irland
20147 Vectura - kr 330,30 (70cl)
Basisutvalg
Gavin
Farge og duft: Klar gulgylden Ren med noe innslag av malt og korn, vinterpære, vanilje og trevirke.
Smak: Nøtter og malt i anslaget, smørpreget finish med røyk og fatkrydder.
Bruksområde: Med eller uten is.
Vurdering: En mildere single malt for de som ikke liker for mye røyk.
Laget av: Maltet bygg og kildevann
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Bestill her:

+
Glenfarclas 10 Years Old
J.&G. Grant
Skottland
34569 Vectura - kr 387,70 (70cl)
Basisutvalg (Test)
Strag
Farge og duft: Gyldenbrun med oransjeskjær. Malt, røyk (torv), brent karamell og fatkrydder.
Smak: Mild behagelig røyksmak, elegant og diskret med lett røyk og krydderpreg i finish.
Bruksområde: Helst uten is.
Vurdering: Delikat.
Laget av: 100% bygg
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Bestill her:

+
Cardenal Mendoza Gran Reserva
Sanchez Romate
Spania - Jerez
30192 Vectura - kr 446,50 (70cl)
Basisutvalg (Test)
Gavin
Farge og duft: Mokkafarget med gulgrønn kant. Rosiner, nøtter, nougat, noe anis og fatkrydder.
Smak: Fyldig med tydelig rosinpreg, aprikos, lang ettersmak, nøttekrydret finish.
Bruksområde: Gjerne som avec.
Vurdering: Godt fatpreg.
Laget av: Primært airen og palomino
Alkoholinnhold: 42,0% vol.
Bestill her:

+
Ch. Du Bédat 1979
Ch. du Bédat
Frankrike - Bas-Armagnac
40582 VSD - kr 575,00 (70cl)
Basisutvalg (Test)
Farge og duft: Lys Gyldenbrun med grønnskjær. Aprikos, fersken, integrert eik som viser seg i form av fatkryddder og vanilje.
Smak: Frisk pg fruktig i anslaget, noe stram med varm alkohol, frukt og nøtter i finishen, god lengde.
Bruksområde: Avec eller digestif.
Vurdering: Mye smak som sitter lenge.
Laget av: 40% saint emilion, 40% colombard, 20% baco
Alkoholinnhold: 43,0% vol.
Bestill her:

Villa Colonna Curaçao Blue
Villa Colonna
Italia
14565 Vectura - kr 205,50 (70cl)
Basisutvalg (Test)
Gavin
Farge og duft: Turkisblå. Fruktig mot floral duft med karamell, sitrus, appelsinskall, urter og nøtter.
Smak: Søt og rund i anslaget, smak av sitrus i retning appelsin, stor sødme i finish, noe fet.
Bruksområde: Drinker eller desserter.
Laget av: Alkohol, appelsinaroma, sukker
Alkoholinnhold: 24,0% vol.
Bestill her:

Vana Tallinn
Liviko
Estland
14400 Vectura - kr 189,40 (50cl)
Basisutvalg (Test)
Strag
Farge og duft: Gyldenbrun med grønnskjær. Appelsin, sitrus, rosiner, vanilje, urter og krydder.
Smak: Vanilje, rosiner, dadler og nøtter, stor fylde/sødme, merkbar alkohol i finishen som er lang.
Bruksområde: Som avec eller til drinker.
Vurdering: En likør med mye smak.
Laget av: Hvetesprit, rom-aroma, kanel, vanilje, sitrusoljer, sukker, sitronsyre, krydder, urter
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Bestill her:

Blanche De Maxime
CGEVF
Frankrike
14578 Vectura - kr 207,90 (50cl)
Basisutvalg (Test)
Strag
Farge og duft: Blank. Lett aromatisk med tydelig druepreg, vanilje og snev av lime.
Smak: Bløt og fruktig med god fedme/munnfølelse, fruktig finish.
Bruksområde: Med eller uten is eller til longdrinks.
Vurdering: Ukomplisert.
Laget av: Diverse druer
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Bestill her:

Tequila Furio
H. Mounier
Mexico
14586 Vectura - kr 277,20 (70cl)
Basisutvalg (Test)
Eurowine
Farge og duft: Klar. Ung fruktig duft med vanilje og hint av smør.
Smak: Lett fruktig med chardonnayaktig preg, fet finish.
Bruksområde: I cocktails eller klassisk med sitron og salt.
Vurdering: En rund behagelig tequila.
Laget av: 100% agave
Alkoholinnhold: 38,0% vol.
Bestill her:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her