Drikke
Nyhetene på spesialpolet februar 2014

Nyhetene på spesialpolet februar 2014

Det er 2011 som er hovedtema for burgundslippet i spesialpolutvalget, og det betyr viner som passer godt for den utålmodige.
Aase E. Jacobsen
05 Februar 2014 - 16:35

Det er sjelden at så mye tilgjengelig vin i det aller øverste Burgund-sjiktet kommer i salg samtidig. Blant de mange 2011-burgunderne som kommer i salg fra torsdag denne uka, er selv de normalt tidkrevende Chambertin-ene fra Rousseau «lettdrikkelige».

Grand cru til lavpris

Nå var riktignok utgaven av La Tache fra DRC jeg fikk smake lett oksidert, og ganske sikkert ikke representativ, men det skulle ikke forundre meg om også den er fullt ut klar for karaffelen allerede.

Det aller beste kjøpet blant de 66 vinene som ble presentert på Vinmonopolet, er utvilsomt Arlauds La Grande Rue. Imponerende vin til en overkommerlig pris. Det gjelder for så vidt alt fra denne produsenten.

Hvis du jakter etikett, men også mye vin for pengene er Faiveleys Echezeaux et stalltips.

Burgund på billigsalg

Ekstra prisgunstig er også den noe ukjente aktøren Manuel Olivier. Her får du veldig mye god og ren frukt for pengene, så er det solbærdyrking som er denne produsentens hovedgeskjeft.

Smak alle vinene fra Manuel Olivier på Apéritifs vinkurs

Duroché er en annen up-and-coming-produsent i Côtes-de-Nuits. En grand cru som Latricieres-Chambertin til under åtte hundre kroner er intet mindre enn et kupp. Ellers er Chevillon og Gouges gunstig priset i spesialbutikkene. Begge lager viner som aller helst bør legges til side, selv i 2011.

Les mer om Côtes-de-Nuits

Det lønner seg uansett å studere oversikten over hva som finnes i den enkelte butikk.

Listene du finner nederst i denne testen er inndelt i kategorier A og B hvor den første sikter til distribusjon til Vika og Valkendorf. B er full distribusjon, altså til alle syv FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Spesial">spesialpolutsalg, inkludert Valentinlyst i Trondheim, Hamar, Sandnes, Sandefjord og CC Vest.

Hvitvin fra Burgund

Rødvin fra Burgund

Bli en mester i vinaromaer med dette duftsettet

Her kan du laste ned lanseringsoversiktene i PDF-format:

Dette er Spesialutvalget:
Hver første torsdag i måneden lanseres et utvalg viner i Vinmonopolets spesialbutikker, Vika i Oslo, Valkendorfsgate i Bergen. I tillegg selges enkelte av varene i fire andre utsalg (Hamar, Sandnes, Sandefjord og CC Vest samt Trondheim fra november). Se listen for utvidet distribusjon ovenfor). Dette er viner det er stor rift om på det internasjonale markedet, gjerne på grunn av at de produseres i svært små volum, men først og fremst fordi de har en veldig høy status. Derfor er også volumene som lanseres i spesialutvalget ofte svært begrensete. I teorien ned til én flaske av hver, men som regel fra en kasse og oppover. Men det kan også være viner som på grunn av alder er svært sjeldne og vanskelig tilgjengelig på det åpne markedet.
 
Alle vinene kommer fra kilder som i følge Vinmonopolet er sikre, enten direkte fra produsentene eller fra private samlinger hvor vinene har tilbrakt tiden uforstyrret før de ble hentet til Norge. Vinene kommer dessuten kun fra usprettete kasser.
 
• Vellagret vin kan som all annen vin ha feil, på grunn av kork eller annet, og du har full returrett også for disse vinene.
Ingen av vinene fra spesialutvalget kan bestilles. For å få kjøpt disse vinene, må du møte opp i de respektive polutsalgene.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her