Drikke
Nyhetene på polet september 2012 – Øl, whisky og øvrige produkter

Nyhetene på polet september 2012 – Øl, whisky og øvrige produkter

Aase E. Jacobsen
07 September 2012 - 11:31

Det er Rhône som er tema denne gangen, og da blir det naturlig nok mye godt i toppsjiktet fra appellasjoner som Hermitage, Côte-Rôtie, Saint-Joseph, Cornas og Condrieu, altså både hvite og røde.

Felles for toppskårerne denne gangen er at de også prismessig befinner seg i 200 pluss-segmentet. Men så snakker vi altså om viner som både krever sitt fra matfølget og som gjerne bør eller kan legges til side noen år.

Det gjelder også en håndfull andre viner fra Beaujolais og lenger sør i Rhône. Samt to viner fra en relativt ukjent DOC fra Lazio i Italia, nemlig Cesanese del Piglio.

For umiddelbart konsum er det ikke så mye spennende nytt. Derimot opptil flere gode øl som absolutt er verdt å prøve ut.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Slik ble testen gjennomført
Nyhetene som er i salg fra og med 7. september 2012 er smakt av Aase E. Jacobsen i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon.
 
Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser pr 1. september 2012. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre.
 
Her finner du samtlige nyheter i basisutvalget september 2012. Disse produktene kan også bestilles direkte fra denne linken samt fra egen link under hvert produkt i testen.

Kataloger
Fra og med juli 2011 får du ikke lenger produktkataloger i polets utsalg. Kun et låneeksemplar av totalkatalogen er tigjengelig for deg som kunde.
 
Apéritif gir deg likevel mulighet til å laste ned denne totale produktkatalogen - samt flere av polets ulike oversikter:
 
Tidligere lister finner du her (klikk)

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolets priser, pr 1. september 2012. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i
testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Øl

89p

Birrificio del Ducato Winterlude
Birrificio del Ducato
Italia
99154 Vectura - kr 70,40 (33cl)
Basisutvalg, kategori 6
Nøgne Ø - Det kompromissløse Bryggeri
Farge og duft: Gyllen, uklar. God duft, fine humle- og malttoner.
Smak: Fyldig anslag, stor sødme, masse smak, masse syltet eple, også pære, stor fruktighet, lang ettersmak med en del maltbitterhet, tørker godt opp. (UÅ)
Bruksområde: Ost.
Vurdering: Et svært fruktig og sødmefylt øl, men likevel tørt og godt - morsomt. (UÅ)
Laget av: Vann, malt, humle, gjær, kandishonning, appelsinhonning
Alkoholinnhold: 8,8% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Overgjæret produksjonsprosess, flaskemodnet før salg.
Bestill her:

88p

Ægir Harvest Ale
Ægir Bryggeri
Norge
52560 Skanlog - kr 62,50 (50cl)
Basisutvalg, kategori 2
Cask Norway
Farge og duft: Dyp varm gyllen. God duft med eplekjeller, aprikos, blomster.
Smak: Fyldig anslag, flott bitterhet, tørker godt utover, fin syrlighet, godt bitt, masse maltpreg i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Gryter, lam.
Vurdering: Et godt høstøl. (UÅ)
Laget av: Vann, malt, humle, gjær
Alkoholinnhold: 6,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell overgjæret produksjonsprosess, flaskemodnet før salg.
Bestill her:

88p

Kissmeyer Smokey Oktober
Kissmeyer
Danmark
99126 Skanlog - kr 69,90 (50cl)
Basisutvalg, kategori 6
Cask Norway
Farge og duft: Dyp varmrød. Masse røyk, naust, bål, fjøs.
Smak: Stor fylde i starten, høy syre, mye bitterhet og masse sur røyk, sitter veldig lenge. (UÅ)
Bruksområde: Alene.
Vurdering: Røykpreget tar litt overhånd, men dette er likevel et kult øl. For helt spesielt interesserte - eller røykere. (UÅ)
Laget av: Vann, malt, humle, gjær, honningekstrakt
Alkoholinnhold: 7,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell produksjonsprosess hvor også mindre deler honninekstrakt inngår blant råstoffene.
Bestill her:

87p

Tucher Helles Hefe Weizen
Tucher Traditionsbrauerei
Tyskland
99124 Vectura - kr 29,90 (33cl)
Basisutvalg, kategori 4
Holst Wines
Farge og duft: Gyllengul. Flott hveteduft, med god dybde, fin fruktighet.
Smak: Fyldig anslag, deilig friskhet, god frukt, fin syre, stort godt skum, frisk lang ettersmak med søte frukttoner og mye hvetepreg. (UÅ)
Bruksområde: Moules frites.
Vurdering: Et lekkert hveteøl. (UÅ)
Laget av: Vann, hvetemalt, byggmalt, humle, gjær
Alkoholinnhold: 5,2% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell overgjæret produksjonsprosess, ølet er ikke filtrert, men sentrifugert før tapping.
Bestill her:

86p

Gotlands Bryggeri Red October
Gotlands Bryggeri
Sverige
98936 Skanlog - kr 42,00 (33cl)
Basisutvalg, kategori 3
Strøm
Farge og duft: Varm rødlig. Fin søtlig maltduft, en del høy.
Smak: Friskt anslag, god maltbitterhet/varme fra starten, godt skum, varm finish med fin bitterhet. (UÅ)
Bruksområde: Gryter.
Vurdering: Et godt øl. (UÅ)
Laget av: Pilsnermalt, crystalmalt, melanoidinmalt, lys karamellmalt, saazerhumle, amarillo humle, gjær, vann
Alkoholinnhold: 6,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Undergjæret produksjonsprosess med bl.a. nedkjøling av vørten til 9 °C før tilsetting av gjær, deretter gjæring i 12 dager ved ca. 14 °C.
Bestill her:

84p

Theresianer Wit Unfiltered
Theresianer Antica Birreria Di Trieste
Italia
92852 Vectura - kr 29,90 (33cl)
Basisutvalg, kategori 2
Cork Wines & Spirits
Farge og duft: Gul, uklar. Fin hveteduft, fine syrlige toner.
Smak: Fruktig anslag, god syre, godt skum, masse sukkertøyfruktighet, men det er positivt, lett fylde, frisk finish med en del brød i ettersmaken. (UÅ)
Bruksområde: Tørsteslukker.
Vurdering: Et lettdrikkelig og litt feminint hveteøl. (UÅ)
Laget av: Vann, malt, humle, gjær
Alkoholinnhold: 5,1% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell overgjæret produksjonsprosess med bl.a. malt fra Bavaria og humle fra Spalt i Tyskland, tappet ufiltrert.
Bestill her:

Whisky

86p

Glenmorangie The Lasanta 12 Years Old Extra Matured
Glenmorangie
Skottland
49660 Skanlog - kr 549,90 (70cl)
Basisutvalg, kategori 6
Moët Hennessy Norge
Farge og duft: Gyllenbrun. Fin duft av fat og sjokolade, korn, malt.
Smak: Fruktig anslag, god frukt, fin fylde, fin syre, frisk og krydret utover, sitter lenge, ganske varm finish med en del fat. (UÅ)
Bruksområde: Meditasjon.
Vurdering: En god whisky, om enn litt tydelig fat. (UÅ)
Laget av: Maltet bygg
Alkoholinnhold: 46,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell dobbeltdestillasjon i pot stills, min. 12 års lagring i brukte bourbonfat før ettermodning i fat fra oloroso-produksjonen (sherry), ikke kuldefiltrert.
Bestill her:

82p

Lord Kingsley Blended Scotch Whisky
Bardinet
Skottland
99106 Vectura - kr 279,80 (70cl)
Basisutvalg, kategori 5
Arcus
Farge og duft: Gyllengul. Fin brød/hveteduft.
Smak: Fruktig anslag, bra fruktighet, frisk og lett men ren og god, sitter en stund. (UÅ)
Bruksområde: Over is.
Vurdering: En helt grei blended. (UÅ)
Laget av: Maltet bygg, mais
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell framstilling i pot stills og kolonneapparater, lagret min. 3 år i eikefat.
Bestill her:

82p

Adelphi Private Stock
Adelphi Distillery Ltd.
Skottland
98959 Vinhuset - kr 361,70 (70cl)
Basisutvalg, kategori 6
Daracha
Farge og duft: Gyllenbrun. Søtlig kornduft, noe vanilje, smør.
Smak: Sødmefylt anslag, spriker litt. (UÅ)
Bruksområde: Over is.
Vurdering: En litt uferdig whisky. (UÅ)
Laget av: Maltet bygg, mais
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell dobbeltdestillasjon i pot stills for maltandelen (4 typer malt ble benyttet) grainandelen ble destillert i kolonneapparater, min. 36 md. fatlagring.
Bestill her:

80p

Glen Scanlan
Slaur International
Skottland
98957 Skanlog - kr 399,00 (100cl)
Basisutvalg, kategori 6
Accelerate Brands
Farge og duft: Fin duft bra karakter.
Smak: Fruktig anslag, god sødme, fin syre, sitter en stund. (UÅ)
Bruksområde: Over is.
Vurdering: En enkel og grei blended. (UÅ)
Laget av: Maltet bygg, mais
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell framstilling i pot stills og kolonneapparater, blanding av destillater (25% maltwhisky og 75% grainwhisky), minimum 36 måneders fatlagring.
Bestill her:

Gin

84p

Broker's London Dry Gin
Broker's Gin Ltd.
England
47651 Vectura - kr 299,90 (70cl)
Basisutvalg, kategori 6
Gavin
Farge og duft: Klar. Søtlig einerbær- og sitruspreg.
Smak: Fruktig anslag, mye karve også, spesiell gin, frisk og grei, fin finish. (UÅ)
Bruksområde: G&T.
Vurdering: En god gin. (UÅ)
Laget av: Hvetesprit, einerbær, korianderfrø, sverdlilje, muskat, bark, lakris, appelsin, sitron, angelica-rot
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Maserasjon og destillasjon av smaksuttrekk i pot stills før blanding med nøytral hvetesprit.
Bestill her:

Øvrig sterkvin

86p

Perrin Muscat Beaumes de Venise 2010
Famille Perrin
Frankrike - Rhône
99127 Skanlog - kr 215,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 2
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Gullgul. Stor sødme i duften, gule frukter, mye blomster og sitrusskall.
Smak: Sødmefylt anslag, dempet syre, mye blomster, søt utover, masse søt frukt, sitter lenge. (2010)
Bruksområde: Bløtkake.
Vurdering: En veldig fruktig muscat. Godt kjøp. (2010)
Laget av: 100% Muscat Blanc
Alkoholinnhold: 15,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Gjæret temperaturkontrollert i ståltanker, forsterket gradvis til 15 %alk. og et restsukkernivå på 125 g/l.
Bestill her:

78p

Aperitivo Cocchi Americano Orange
Giulio Cocchi
Italia
98250 Vectura - kr 148,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 3
Gavin
Farge og duft: Lys gul. Appelsinsødme.
Smak: Mye appelsinsødme og -bitterhet i smaken, sitter en stund. (UÅ)
Bruksområde: Over is.
Vurdering: Et enkelt men ok konsept for de som ikke får nok appelsin. (UÅ)
Laget av: 100% Moscato, krydder, urter, sukker
Alkoholinnhold: 14,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell produksjonsprosess med bl.a. blanding av bestanddeler.
Bestill her:

Likør

86p

Luxardo Maraschino Originale
Girolamo Luxardo
Italia
6273 Vectura - kr 230,00 (50cl)
Basisutvalg, kategori 6
Cork Wines & Spirits
Farge og duft: Klar. En del sprit i duften, grappaaktig karakter, kirsbærskall.
Smak: Sødmefylt anslag, følger duften, rustikk stil, sitter bra med en del kirsebærpreg. (UÅ)
Bruksområde: Over is, i drinker.
Vurdering: En veldig klassisk likørstil. (UÅ)
Laget av: Kirsebær (Marasca)
Alkoholinnhold: 32,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Gjæret kirsebærsaft destilleres før 2 års lagring i liggere av ask.
Bestill her:

Annet brennevin

75p

Vikingfjord Ice Shot Pure
Arcus
Norge
92242 Vectura - kr 199,90 (70cl)
Basisutvalg, kategori 6
Løiten Brænderi
Farge og duft: Klar. Mest sprit, aner litt frukt også.
Smak: Bløtt og lett anslag, noe sødme, litt utvannet stil. (UÅ)
Bruksområde: Alene.
Vurdering: Ser ikke helt poenget. (UÅ)
Laget av: 100% potetsprit, norsk brevann
Alkoholinnhold: 20,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Destillert i tradisjonelle kolonneapparater, tappet ulagret.
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum
+

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum

Den italienske ansjossausen, colatura di alici, fra Cetara på Amalfikysten har aner fra Romertiden, og lages i stor grad slik fortsatt. Vi har besøkt restauranten Acquapazza som lager sin egen saus.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.

Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker
Dagens rett

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker

Dette lekre fiskemåltidet feirer høsten og alle dens beste råvarer. Dertil serveres hvitvin av minst like høy kvalitet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Heldig er den som har bursdag og får denne servert
Ukens drink

Heldig er den som har bursdag og får denne servert

Jack Daniel's som balanseres med friske bringebær og syrlighet fra tranebær samt toppes med champagne er en bursdag verdig. Den smaker fortreffelig også resten av årets 364 dager.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum
+

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum

Den italienske ansjossausen, colatura di alici, fra Cetara på Amalfikysten har aner fra Romertiden, og lages i stor grad slik fortsatt. Vi har besøkt restauranten Acquapazza som lager sin egen saus.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.

Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik velger du vin til fårikål
Mat og vin i kombinasjon
Vin til fårikål

Slik velger du vin til fårikål

Stadig flere serverer fårikål som festmat, men hva serverer vi å drikke til den norske klassikeren?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Park Hotel Vossevangens vinkart fortsatt blant verdens beste

I The World's Best Wine Lists Awards 2024 fikk hotellets vinkjeller hele to priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

7 spanske viner kombinert med nydelig mat fra Bon Lio
Matkurs og vinkurs
Winedinner 05. november i Oslo

7 spanske viner kombinert med nydelig mat fra Bon Lio

Den 5. november kan du bli med på en helt unik mat og vinopplevelse! Familia Zabala Martinez henter frem 7 deilige viner og Bon Lio disker opp med en 5-retters meny.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker
Dagens rett

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker

Dette lekre fiskemåltidet feirer høsten og alle dens beste råvarer. Dertil serveres hvitvin av minst like høy kvalitet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her