Nyhetene på polet november 2011 - Svakvin, fruktvin og alkoholfritt

Aase E. Jacobsen
02 November 2011 - 13:55

For unødvendig mange av de 73 produktene kommer fra våre naboland. Uten at det bidrar til noe kvalitetsløft. For kvaliteten på en slik lansering ville vært minst like høy om det bare var norske produkter med. Det er ikke minst øl en meget god dokumentasjon på. Også eple- og bærbaserte produkter, både med og uten alkohol. Så her har polfolket gått over bekken etter vann.Vanlige vinnyheter kommer i bakgrunnen med et slikt fokus. Og særlig når kvaliteten på det som lanseres gjennomsnittlig og relativt sett bare kan karakteriseres som grei. Noen lyspunkter finnes dog, og det i det folkelige hjørnet. De beste kjøpene denne gangen er en sjelden petit verdot fra Uruguay, et par fra Côtes du Rhône samt noen røde boksviner.

FIXME: not implemented embed type for object type : <embed VIEW="embeddedoldimage" SIZE="original" CUSTOM:OLDHEIGHT="166" CUSTOM:OLDWIDTH="125">Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Slik ble testen gjennomførtNyhetene som er i salg fra og med 5. november 2011 er smakt av Aase E. Jacobsen i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon. Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser pr 1. november 2011. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre. Her finner du samtlige nyheter i basisutvalget november 2011. Disse produktene kan også bestilles direkte fra denne linken samt fra egen link under hvert produkt i testen.KatalogerFra og med juli 2011 får du ikke lenger produktkataloger i polets utsalg. Kun et låneeksemplar av totalkatalogen er tigjengelig, og denne er dessverre heller ikke tilgjengelig på nett. Apéritif gir deg likevel mulighet til å laste ned denne totale produktkatalogen - samt flere av polets ulike oversikter:• Total produktkatalog for perioden november/desember 2011 (1,55 MB)• Katalog med nyheter i basisutvalget for perioden november/desember 2011 (795 kB)• Liste med nyheter i basisutvalget for perioden november/desember 2011 (71 kB)• Liste med nyheter i bestillingsutvalget for perioden november/desember 2011 (134 kB) Tidligere lister finner du her: http://www.aperitif.no/index.db2?id=141674

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. november 2011. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Gløgg

(84p)
Blossa Vinglögg
Altia Sweden
Sverige
94030 VSD - kr 94,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 2
InterBev
Farge og duft: Dyp kald rød. Godt balansert krydderduft.
Smak: Fyldig anslag, god syre, flott karakter, frisk og god utover, sitter godt, fine kryddertoner, men en tanke søt. (UÅ)
Bruksområde: Gløgg.
Vurdering: En vellaget ferdiggløgg. (UÅ)
Laget av: Rødvin, sukker, nellik, kardemomme, krydder
Alkoholinnhold: 10,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Blanding av bestanddeler.
Bestill her:

÷ (83p)
Snälleröds Glögg
Snälleröds AB
Sverige
10843 Trebuchet - kr 139,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 4
Excellars
Farge og duft: Dyp varm rød. Litt mye nellik.
Smak: Sødmefylt anslag, mye nellik og kardemomme, bra fylde, god sødme, fin friskhet, ganske moden frukt, men god. (UÅ)
Bruksområde: Gløgg.
Vurdering: En ok gløgg. Vel verd prisen. (UÅ)
Laget av: Rødvin (Primitivo), nellik, kanel, ingefær, honning
Alkoholinnhold: 15,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Blanding av bestanddeler, grunnvinen er økologisk dyrket.
Bestill her:

÷ (82p)
Grythyttan Vit Skogs Glögg
Grythyttan Vin
Sverige
94823 Vectura - kr 129,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 5
Farge og duft: Lys gul. Mye kardemomme ui duften.
Smak: Følger duften, overdose med kardemomme, bra sødme og frukt, men tørker noe utover. (UÅ)
Bruksområde: Gløgg.
Vurdering: Litt mye kardemomme, men ok. (UÅ)
Laget av: Epler, bjørkesevje, krydder
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Gjæret eplemost blandes med bjørkesevje og krydder.
Bestill her:

Fruktvin

(85p)
Fejø Cider
Fejø Cider
Danmark
94492 Cuveco - kr 69,80 (37,5cl)
Basisutvalg, kategori 5
Eurowine
Farge og duft: Gullgul. Fin moden duft av epler og eplekjeller, noe mokka og smør.
Smak: Sødmefylt fruktig anslag, fint epleporeg, frisk stil, tørr finish. (UÅ)
Bruksområde: Lyst kjøtt.
Vurdering: En vellaget sider med en del sødme. Best innen et år eller to. (UÅ)
Laget av: 100% epler (Douce Moen, Douce Coet-Ligne, Bisquet, Bedan, Kermerrien, Avrolles)
Alkoholinnhold: 4,7% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Produsert tradisjonelt med 2 md. annengangsgjæring i flasken. Økologisk.
Bestill her:

(84p)
Liersider stille eplecider 2010
Egge Gård
Norge
94563 Cuveco - kr 109,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 2
VINO
Farge og duft: Gullgul. Ren god epleduft med fin siderkatakter.
Smak: Flott syrlighet fra starten, fint perlende preg, god eplekarakter, men ikke veldig kompleks, frisk og god finish. (2010)
Bruksområde: Fet fisk, aperitiff.
Vurdering: En forfriskende og god sider og et godt lavalkoholalternativ. (2010)
Laget av: 100% Aroma-epler
Alkoholinnhold: 7,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell produksjonsteknikk med bl.a. gjæring i ståltanker.
Bestill her:

Alkoholfritt

(86p)
VÅR Eple og Solbær 2010
FellesJuice
Norge
95049 FellesJuice - kr 94,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 4
FellesJuice
Farge og duft: Dyp rød. Søtlig duft av epler og solbær.
Smak: Saftig og frisk med dempet sødme, veldig god syre, lang ettersmak. (2010)
Bruksområde: Allround.
Vurdering: Et godt alternativ til rødvin. (2010)
Laget av: 85% epler (Aroma), 15% solbær (Narve Viking)
Alkoholinnhold: na% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ren, ufiltrert fruktmost. Uten tilsatt sukker. Tappet med lett pasteurisering.
Bestill her:

(85p)
Liereple med blåbær
Egge Gård
Norge
94586 Cuveco - kr 79,30 (75cl)
Basisutvalg, kategori 2
VINO
Farge og duft: Klar rød. Fin frisk duft av mørke og røde skogsbær, epler.
Smak: Epler i starten, også en del skogsbær, frisk og god, sitter godt. (UÅ)
Bruksområde: Allround.
Vurdering: Et friskt og godt alternativ til rødvin av typen barbera. (UÅ)
Laget av: 80% epler, 20% blåbær
Alkoholinnhold: na% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Produsert med basis i friskpresset most, ingen tilsetninger.
Bestill her:

(84p)
Liereple med bringebær
Egge Gård
Norge
94606 Cuveco - kr 79,30 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
VINO
Farge og duft: Kald dyp rød. Flott bringebærduft med noe urter.
Smak: Fyldig anslag, saftig og frisk med lett bringebærpreg, frisk finish. (UÅ)
Bruksområde: Lyst kjøtt.
Vurdering: Et deilig og friskt alternativ til rød burgunder. (UÅ)
Laget av: 80% epler, 20% bringebær
Alkoholinnhold: na% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Produsert med basis i friskpresset most, ingen tilsetninger.
Bestill her:

÷ (82p)
Eplegløgg med plomme
Egge Gård
Norge
94568 Cuveco - kr 59,40 (75cl)
Basisutvalg,kategori 2
VINO
Farge og duft: Grumsete gyllenrød. Mye kanel og kardemomme samt anis.
Smak: Mye anis i starten, god sødme, fin syre, frisk finish, men anisen tar overhådn. (UÅ)
Bruksområde: Gløgg.
Vurdering: Litt for mye anis. (UÅ)
Laget av: 60% epler, 40% plommer, stjerneanis, laubær
Alkoholinnhold: na% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Produsert med basis i friskpresset most, smaksatt med stjerneanis og laubær, kun naturlig sukker..
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

På Poppy får du denne bestselgeren både med og uten alkohol
+

På Poppy får du denne bestselgeren både med og uten alkohol

Med Poppy lover Xuseen og Thomas Ramse-Miskell fargerikt mangfold, nytelse og glede, og at det alltid er en colada og en frozen på menyen. Samt ikke minst fullgode alkoholfrie alternativer og velvalgte viner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fantastiske whiskyer på øverste hylle og styrke
+
Tester
56 nye brennevin spesialpol november 2024

Fantastiske whiskyer på øverste hylle og styrke

De aller beste er ikke en gang kvotert, og samtidig gunstig priset i en internasjonal kontekst. Noen perler som ikke er whisky, finnes også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En sjømatgryte som denne topper det meste
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den norske klassikeren dampet kveite slår aldri feil - spesielt ikke med dette tilbehøret
Dagens rett

Den norske klassikeren dampet kveite slår aldri feil - spesielt ikke med dette tilbehøret

De ingefærkokte gulrøttene setter en ekstra spiss på denne klassiske retten med dampet kveite, agurksalat og sandefjordsmør.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
På Poppy får du denne bestselgeren både med og uten alkohol
+

På Poppy får du denne bestselgeren både med og uten alkohol

Med Poppy lover Xuseen og Thomas Ramse-Miskell fargerikt mangfold, nytelse og glede, og at det alltid er en colada og en frozen på menyen. Samt ikke minst fullgode alkoholfrie alternativer og velvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fantastiske whiskyer på øverste hylle og styrke
+
Tester
56 nye brennevin spesialpol november 2024

Fantastiske whiskyer på øverste hylle og styrke

De aller beste er ikke en gang kvotert, og samtidig gunstig priset i en internasjonal kontekst. Noen perler som ikke er whisky, finnes også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kvitnes Gård er både årets kjøkken og årets sirkulære matgründer

Det er Matprisen som deler ut ulike bærekraftpriser, som (omsider) fant Halvar Ellingsen og hans team i Vesterålen denne prisen verdig. Det gjorde også Norges vel når de skulle dele ut sin Gründerpris for 2024.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sensasjonell førsteplass til Himkok

I kåringen Topp500Bars kommer Himkok som nummer én. Det betyr at det er denne baren som nå er på hele verdens lepper.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En suppe som denne varmer godt en hustrig tirsdag
Dagens rett
Tomatisert fiskesuppe

En suppe som denne varmer godt en hustrig tirsdag

Her er det kombinasjonen av tomat, chili og fiskekraft som skaper magi. Og best av alt: lettlaget som bare det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En sjømatgryte som denne topper det meste
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her