Drikke
Nyhetene på polet januar 2012 - Øl

Nyhetene på polet januar 2012 - Øl

Aase E. Jacobsen
12 Januar 2012 - 11:30

Interessen for single malt-whisky er voksende samtidig som prisene på sjelden/eksklusiv vare går samme veien. De beste i denne omgang koster mellom en og to tusenlapper og det må man altså ut med for vellaget whisky mellom 20 og 30 år. Hvis du nøyer deg med yngre saker, er det beste kjøpet Bruichladdich Islay Single Malt Golden Promise Barley 2006 – en flott og usedvanlig ren og fruktig whisky – som vi anbefaler til sjømat.

Om du ikke er helt der, finnes det andre godbiter med lavere alkohol blant januarnyhetene. En håndfull spennende øl er også verd å prøve ut.

Når det kommer til vinvaluta er spesielt Cune Gran Reserva 2000 et veldig godt kjøp. Her får du topp rioja i en god årgang og topp produsent for en veldig gunstig pris.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Slik ble testen gjennomført
Nyhetene som er i salg fra og med 5. januar 2012 er smakt av Aase E. Jacobsen i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon.
 
Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser pr 1. januar 2012. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre.
 
Her finner du samtlige nyheter i basisutvalget januar 2012. Disse produktene kan også bestilles direkte fra denne linken samt fra egen link under hvert produkt i testen.

Kataloger
Fra og med juli 2011 får du ikke lenger produktkataloger i polets utsalg. Kun et låneeksemplar av totalkatalogen er tigjengelig for deg som kunde.
 
Apéritif gir deg likevel mulighet til å laste ned denne totale produktkatalogen - samt flere av polets ulike oversikter:
 
Tidligere lister finner du her (klikk):

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolets priser, pr 1. januar 2012. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Øl

+ (89p)
Green’s Bottle Refermented Blonde Ale
Charles Cooper
Belgia
95661 VSD - kr 46,00 (33cl)
Basisutvalg, kategori 2
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Uklar gyllen. Flott duft med tydelig innslag av hvete, blomster, urter, krydder.
Smak: Fyldig anslag, flott syre, frisk og god stort flott skum, veldig lang ettersmak, ganske kompleks. (UÅ)
Bruksområde: Lyst kjøtt.
Vurdering: Et komplekst og spennende øl. (UÅ)
Laget av: Byggmalt, vann, humle, gjær
Alkoholinnhold: 5,8% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Overgjæret, annengangsgjæring i flasken. Glutenfri.
Bestill her:

+ (88p)
World Top Against The Grain Export
Wold Top Brewery
England
95309 VSD - kr 56,10 (50cl)
Basisutvalg, kategori 5
SR Wine Imports
Farge og duft: Lys gyllen. Fin maltdominert lagerduft, noe frukt og blomster samt touch av lær.
Smak: Fruktig start, følger duften, parfymert stil, godt skum, fin syre, lett bitterhet, god munnfølelse, frisk finish. (UÅ)
Bruksområde: Allround.
Vurdering: Et flott lagerøl. (UÅ)
Laget av: Vann, malt, mais, humle, gjær
Alkoholinnhold: 4,8% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Overgjæret, flaskemodnet i 9 måneder før salg. (Glutenfri - mindre enn 20ppm).
Bestill her:

+ (88p)
Page 24 Triple
Brasserie St. Germain
Frankrike
95659 Inter Logistikk - kr 99,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Vitaca Norge
Farge og duft: Gyllenrød. Fin malt- og humelduft, noe brød.
Smak: Fyldig skum i starten, dempet syre, veldig mye smak fra malt, balansert sødme, sitter veldig lenge. (UÅ)
Bruksområde: Lam, okse.
Vurdering: Et godt øl. (UÅ)
Laget av: Flandersk humle, nordfransk byggmalt hvorav 2/3 Brewers Gold og 1/3 Strisselspalt, hvete, urter, gjær og vann
Alkoholinnhold: 7,9% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell overgjæret produksjonsprosess, den tredje og siste gjæringen foregikk i flasken, upastaurisert, modnet i 8 uker før salg.
Bestill her:

+ (88p)
Oude Geuze Boon
Brouwerij Boon
Belgia
92922 Vectura - kr 51,80 (37,5cl)
Basisutvalg, kategori 3
Vectura
Farge og duft: Gyllenrød. God duft med litt malt og oksiderte epler.
Smak: Syrlig start, god fylde, god konsentrasjon, massivt skum, sitter veldig lenge. (UÅ)
Bruksområde: Fet mat.
Vurdering: En veldig harmonisk og balansert gueuze - kommersiell vil sikkert noen si - men det skal jo smake godt også. (UÅ)
Laget av: Malt, hvete, humle, gjær, vann
Alkoholinnhold: 7,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Overgjæret, tradisjonell produksjonsprosess med bl.a. spontangjæring.
Bestill her:

+ (87p)
Schneider Weisse Tap 5 Meine Hopfenweisse
Weisses Bräuhaus G. Schneider & Sohn
Tyskland
94136 Vectura - kr 52,80 (50cl)
Basisutvalg, kategori 5
Nøgne Ø - Det kompromissløse Bryggeri
Farge og duft: Gyllen. Fint hvetepreg, en del brød, lær, røyk.
Smak: Stor fedme i skummet, kremaktig, masse smak, middels syre, men frisk nok, følger duften, sitter lenge. (UÅ)
Bruksområde: Koseøl.
Vurdering: Et godt hveteøl. (UÅ)
Laget av: Vann, hvete, bygg, humle, gjær
Alkoholinnhold: 8,2% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Overgjæret i åpne tanker, annengansgjæring i flasken, tappet upastaurisert og ufiltrert.
Bestill her:

+ (87p)
Haandbryggeriet Fyr & Flamme IPA
Haandbryggeriet
Norge
95612 Vinhuset Engros - kr 63,20 (50cl)
Basisutvalg, kategori 6
Haandbryggeriet
Farge og duft: Gyllenrød.Spennende duft med søte epler, lær, brød.
Smak: Stor kremaktig skum, god syre og stor bitterhet, tørker ganske mye utover, litt grønn mot slutten pga all humlen. (UÅ)
Bruksområde: Fete kjøttretter.
Vurdering: Du må elske humle, for her er det mye av den! (UÅ)
Laget av: Vann, byggmalt, humle, gjær
Alkoholinnhold: 6,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Overgjæret, tørrhumlet i lagringstank.
Bestill her:

(85p)
Diabolici
Anthony Martin
Belgia
95658 Vectura - kr 95,40 (75cl)
Basisutvalg, kategori 5
Strag
Farge og duft: Gyllenoransje. Søtlig duft, noe mokka, mye malt.
Smak: Friskt anslag, fint skum, gode toner, en del sødme, blir litt for søtt, noe bitterhet i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Krydret eller salt mat.
Vurdering: En litt søtladen men ganske så smakrik ølstil. (UÅ)
Laget av: Vann, malt, mais, humle, gjær
Alkoholinnhold: 8,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Spontangjæret, annengangsgjæring i flasken.
Bestill her:

÷ (83p)
Oud Beersel Oude Geuze
Oud Beersel Brewery
Belgia
95954 Vectura - kr 59,00 (37,5cl)
Basisutvalg, kategori 6
Strag
Farge og duft: Uklar gyllen. Klassisk gueuzeduft med syrlige toner, hvete, blomster.
Smak: Syrlig start, veldig syrlig i retning av eddik, frisk finish, sitter godt. (UÅ)
Bruksområde: Fet mat.
Vurdering: En ganske lett men veldig frisk gueuze - for viderekomne. (UÅ)
Laget av: Vann, malt, hvete, humle, gjær, vann
Alkoholinnhold: 6,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Overgjæret, tradisjonell produksjonsprosess med bl.a. spontangjæring, modnet i kastanjefat før annengangsgjæring i flasken.
Bestill her:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 2

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bobler, sjømat og sommerstemning
Matkurs og vinkurs
Winedinner 22. mai i Oslo

Bobler, sjømat og sommerstemning

Den 22. mai inviterer vi til en smakfull kveld på Louise Aker Brygge med 5 glass av Italias beste musserende viner, franciacorta, og et bugnende sjømatfat.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her