Nyhetene på polet januar 2010 - Brennevin

Whiskyfansen har også god grunn til å glede seg, for to vellagrete maltwhiskyer i to helt forskjellige stiler, til gode priser (slik whisky er dyrt), er ikke hverdagskost. De som setter pris på en fruktig cognacstil med dempet fatpreg er også bønnhørt.
Redaksjonen
07 Januar 2010 - 15:11

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. januar 2010. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Whisky

÷ (93p)
Port Ellen 1982 Old Malt Cask
Port Ellen Distillery
Skottland - Islay
80458 VSD - kr 1 174,60 (70cl)
Basisutvalg (Særskilt distribusjon)
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Gyllen. Flott duft, veldig ungdommelig med innslag av røyk, parfymert frukt, mango, aprikos og sitrusskall.
Smak: Stort fyldig anslag, heftig og konsentrert, veldig smaksrik og samtidig elegant med masse stoff, sitter veldig lenge med deilig friskhet fra røyk og sitrus i finishen. (1982)
Bruksområde: Meditasjon.
Vurdering: En virkelig raffinert whisky som virker uforskammet ung. Bør få noen dråper vann. (1982)
Laget av: 100% bygg
Alkoholinnhold: 50,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 26 års fatlagring
Bestill her:

÷ (92p)
Littlemill 18 Years Old
Cadenhead Ltd.
Skottland - Lowland
10722 VSD - kr 1 149,50 (70cl)
Basisutvalg (Særskilt distribusjon)
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Gyllenbrun. Søtlig (nesten cognacaktig) fatpreg, tydelig kornpreg, søte frukter, ganske ungdommelig.
Smak: Fyldig anslag, veldig rik og svært konsentrert, heftig, varm og stofflig, sitter utrolig lenge med romlignende (sukkerrør)aromaer. (UÅ)
Bruksområde: Avec.
Vurdering: En svært konsentrert whisky som må få noen dråper vann. (UÅ)
Laget av: 100% bygg
Alkoholinnhold: 58,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 18 års fatlagring
Bestill her:

+ (87p)
Robert Burns Single Malt Scotch Whisky
Isle Of Arran Distillery
Skottland - Arran
10718 VSD - kr 349,60 (70cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Lys gyllengrønn. Frisk ung ren duft av epler, sitrus, noe røyk.
Smak: Fruktig anslag, god viskositet, frisk og god med fint røykpreg, sitter godt med noe limesødme i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Alene, formiddagswhisky.
Vurdering: En whisky for nybegynnere. (UÅ)
Laget av: 100% bygg
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 8 års lagring i nye og brukte bourbon-fat
Bestill her:

+ (87p)
The Six Isles Blended Malt
William Maxwell
Skottland
80392 Vectura - kr 379,90 (70cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Vectura
Farge og duft: Lys gulgrønn. Fin frisk røykpreget duft med mye høy, sitrus og epler.
Smak: Fyldig anslag, lett sødme, god friskhet, fet og rund med god frukt, frisk lang ettersmak med en del lime og røyk. (UÅ)
Bruksområde: Alene.
Vurdering: En øymalt for nybegynnere. Formiddagswhisky. (UÅ)
Laget av: 100% bygg
Alkoholinnhold: 43,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 5-12 års fatlagring
Bestill her:

÷ (82p)
Label 5 Classic Black
Label Five
Skottland
58937 Vectura - kr 274,90 (70cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
De Lysholmske Brenneri- og Destillasjonsfabrikker
Farge og duft: Gyllenbrun. Litt enkel duft med søtlig kornduft.
Smak: Bløtt anslag, krydret og ukomplisert, noe sødme utover, sitter ok. (UÅ)
Bruksområde: Alene, i drinker.
Vurdering: En ukomplisert og lettdrikkelig whisky. (UÅ)
Laget av: Bygg, mais
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Min. 36 md. fatlagring
Bestill her:

Cognac

+ (88p)
ABK6 Pure Single
Francis Abécassis
Frankrike - Cognac
10716 Vectura - kr 382,00 (70cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Farge og duft: Lys gyllen. Fin ung ren cognacduft med noe sitrus og aprikos. Elegant.
Smak: Fruktig anslag, flott syre, veldig frisk og elegant med fint krydderpreg, tørker godt med deilig aprikos- og fatpreg i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Avec, alternativ til whisky.
Vurdering: En cognac for whiskyelskeren. (UÅ)
Laget av: 100% Ugni Blanc
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 4-15 års fatlagring i eik fra Limousin
Bestill her:

+ (87p)
Sagafjord Grande Champagne XO
Nye Viner
Frankrike - Cognac
80390 VSD - kr 383,00 (70cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Nye Viner
Farge og duft: Gyllengul. Frisk ungdommelig duft.
Smak: Fyldig anslag, god viskositet, god syre og frukt, fin varm finish. (UÅ)
Bruksområde: Avec, i drinker.
Vurdering: En fruktdreven xo i den friske leia. (UÅ)
Laget av: Tillatte druer innenfor Cognac-appellasjonen
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Min. 84 md. fatlagring
Bestill her:

(86p)
Richard Delisle Borderies XO
R.Delisle
Frankrike - Borderies
80391 Vectura - kr 386,80 (70cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Zarepta
Farge og duft: Lys rødbrun. Søtlig duft av syltet og tørket aprikos, karamell, krydder, snev av lær, en del fatsødme.
Smak: Fyldig anslag, god karakter, fin sødme, god syre, en del fatpreg i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Avec.
Vurdering: En harmonisk men ukomplisert xo. (UÅ)
Laget av: 100% Ugni Blanc
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ca. 14 års fatlagring
Bestill her:

Vodka

(86p)
Stolichnaya
The Stolichnaya Brand Organisation
Russland
6251 Vectura - kr 274,90 (70cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Farge og duft: Klar. Parfymert duft med snev av såpe og krydder.
Smak: Fruktig anslag, veldig fruktig og god, krydret og varm finish, lang ettersmak. (UÅ)
Bruksområde: On the rocks, tropiske drinker.
Vurdering: En vodka med bra karakter. (UÅ)
Laget av: Korn, sukker, vann
Alkoholinnhold: 38,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke lagret
Bestill her:

Annet brennevin

÷ (80p)
Greenall's Gin & Tonic
G & J Greenall
England
59105 Cuveco - kr 34,90 (25cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Interbrands Norge
Farge og duft: Klar. Søtlig sitronbrusduft, litt tung blomsteraktig, emmen.
Smak: Følger duften, veldig søt, noe bittertoner kommer etter hvert, men sødmen dominerer. (UÅ)
Bruksområde: Drink.
Vurdering: Et greit, men ganske unødvendig ferdigprodukt. (UÅ)
Laget av: Gin, sukker, smaksforsterker, vann
Alkoholinnhold: 8,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke lagret
Bestill her:

(65p)
Kirow Tiktak Lemon & Lime
AS Latvijas Balzams
EU
15667 VSD - kr 99,90 (50cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Helge Wiig
Farge og duft: Klar. Søt sitrusduft, Sprite + Rose's.
Smak: Utvannet smak med masse kunstig lime. (UÅ)
Bruksområde:
Vurdering: Huff og dobbelthuff! Et totalt overflødig produkt. (UÅ)
Laget av: Kornsprit, sitron- og lime-aroma
Alkoholinnhold: 17,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke lagret
Bestill her:
 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her